Koop F1 tickets facebook twitter mail
Evolutie van een F1-wagen

Een seizoen lang succesvol zijn in formule 1 kan alleen als je een constant evoluerende wagen hebt. De motor, de banden, maar vooral het chassis zien we bijna in elke race bij elk team een beetje veranderen. Mike Gascoyne, technisch directeur van Toyota, laat ons enkele belangrijke aanpassingen zien aan het chassis van de TF105.

2005 was voor Toyota ongetwijfeld het beste seizoen totnogtoe in de formule 1. Dit laat zich vooral zien in het behalen van de vierde plaats in het constructeurskampioenschap, maar ook in de zesde en zevende plaatsen die respectievelijk rijders Ralf Schumacher en Jarno Trulli wisten te bemachtigen in het rijdersklassement, en de vijf podiumplaatsen en 2 poles.

Mike Gascoyne legt ons uit hoe deze successen mogelijk waren doorheen het ganse seizoen.


Launch van de TF105
“Onze bedoeling is altijd geweest om een interim-TF105 te lanceren, gebaseerd op de TF104B, die in het laatste deel van het seizoen 2004 had geracet,” aldus Gascoyne. “Het was ons doel om vooral te focussen op de mechanische aspecten van de wagen alvorens een nieuw aŽrodynamisch pakket te onthullen bij de eerste race in Melbourne. Veel mensen hebben ons vroeg in het jaar bekritiseerd omdat we een wagen geproduceerd hadden die tť gelijkend was op z’n voorganger. Maar het was deze aanpak die verzekerde dat we de mechanische betrouwbaarheid hadden om 90% van alle ronden van een 19 races durend seizoen af te leggen.”

Afbeelding: Toyota techniek

 

 

 

 


Grote Prijs van AustraliŽ
“We kwamen naar AustraliŽ met een nieuwe voorvleugel, die vooral een lager middengedeelte inhield, evenals een totaal herziene carrosserie met nieuwe vleugeltjes en andere detailveranderingen.”

“Jammer genoeg deed het eindresultaat op zondag ons harde werk geen eer aan, met beide rijders die buiten de punten eindigden, maar we waren ervan overtuigd door de rondetijden tijdens de race dat de TF105 potentieel had om enkele goede resultaten neer te zetten. En dat werd bewezen in de volgende race…”

Afbeelding: Toyota techniek Afbeelding: Toyota techniek

Afbeelding: Toyota techniek

Veranderingen aan de voorvleugel:
1: Rechte, verticale ophangingselementen in plaats van U-vorm
2: Prominentere lepelvorm
3: Einde van de horizontale elementen hoger
4: Aangepaste end plates
5: Nieuwe vinnen naast de neus

 

 

 

 

 

Grote Prijs van MaleisiŽ
“De meerderheid van de veranderingen aan de TF105 doorheen het jaar waren aŽrodynamische updates. Reeds bij de tweede race in MaleisiŽ waren we klaar met een tweede specificatie van de voorvleugel, met als doel de neerwaartse druk en de efficiŽntie te verhogen.”

“De nieuwe regels bepaalden de hoogte van de vleugel, maar lieten ruimte voor manoeuvres wat betreft het midden ervan, dus bleek snel dat de teams zouden spelen met het concept van de lepelvorm om het beste aŽrocompromis te vinden. Dit hielp ons voor de tweede keer in het seizoen een plaats op de eerste startrij te verzekeren met Jarno, die doorging om een probleemloze eerste podiumplaats van het Toyota-team te behalen met een sensationele tweede plek. Ralfs vijfde plaats onderstreepte dat we in 2005 een team zouden zijn dat vooraan meestrijdt.”

Afbeelding: Toyota techniek

 

 

 

 

 


Afbeelding: Toyota techniek Veranderingen aan de voorvleugel:
1: Meer extreme lepelvorm vergeleken met Melbourne
2: Nieuwe flap

 

 

 

 

 

 


Grote Prijs van Spanje
“We maakten gedetailleerde veranderingen aan de wagen in Bahrein en San Marino, wat ons in het totaal 17 punten opleverde. De Spaanse GP, de vijfde race van het jaar, bracht onze volgende grote update. Om de luchtstroom onder de wagen te verbeteren, splitsten we het voorste deel van de vloer in twee, wat ons dan weer dwong om de vleugel aan de sidepod te laten vertrekken vanop de carrosserie van de wagen in plaats van van de rand van de cockpit. Na een relatief teleurstellende race in Imola, kwamen we terug op het podium voor de derde keer in vijf races, en Ralf achtervolgde Jarno, zodat we een derde en een vierde plaats behaalden en 11 mooie punten.”

Afbeelding: Toyota techniekVeranderingen voor de sidepod:
1: Andere vleugel
2 en 3: Twee elementen onderaan voor de sidepod

 

 

 

 


Grote Prijs van Monaco
“In Monaco draait het allemaal om neerwaartse druk. Omdat er geen snelle rechte stukken zijn, is er ook geen probleem met drag (luchtweerstand, red.), dus proberen we zoveel mogelijk aŽroapparaten te installeren. Dit jaar gebruikten we een grotere achtervleugel met een slipje in de flap. Dit gingen we tegen met enkele unieke voorvleugelelementen om de wagen te balanceren. Onze race werd slecht beÔnvloed door Ralfs crash in de eerste kwalificatie, wat een dubbel effect had omdat Jarno als eerste moest rijden nadat de baan weer proper was gemaakt. Dit zorgde ervoor dat onze startplaatsen niet zo goed waren als ze hadden kunnen zijn, maar Ralf reed een sterke race vanuit de achterkant van het veld tot de zesde plaats, 3 punten en ons behoud van de derde plaats in het constructeurskampioenschap op dat moment.”

Afbeelding: Toyota techniek Afbeelding: Toyota techniek
Afbeelding: Toyota techniek Afbeelding: Toyota techniek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Grote Prijs van Frankrijk
“Ons werk in de windtunnel vindt non-stop plaats doorheen het hele jaar, wat ons geholpen heeft om de TF105 te ontwikkelen tijdens het seizoen. We maakten nog een aŽro-verbetering in de Franse Grote Prijs door de stroom van de uitlaat te verwijderen om de luchtstroom naar de achterkant van de wagen vrij te maken. Dit leidde tot een verbetering van de neerwaartse druk achteraan, wat hielp voor Jarno om z’n vierde eerste startrij van het seizoen te behalen, en voor het team om nog een dubbele puntenfinish te bereiken.”

Afbeelding: Toyota techniek

 

 

 

 

 


Grote Prijs van Hongarije
“In Hongarije nemen we gelijkaardige downforce-afstellingen als Monaco, maar we moeten rekening houden met het drag-effect. Dit jaar gebruikten we een afstelling met een drievoudige vleugel boven de motorkap als efficiŽnte manier om neerwaartse druk toe te voegen aan de TF105-wagens. Op dezelfde manier namen we deze winglets eraf toen we in Monza kwamen, het circuit dat minder neerwaartse kracht vereist, om het volledig omgekeerde effect te creŽren. Een vierde podiumplaats was onze beloning in Boedapest met Ralf, terwijl Jarno de vierde plaats pakte.”

Afbeelding: Toyota techniek

 

 

 

 

 


Grote Prijs van ItaliŽ
“Bovenop het verwijderen van de motorkapwinglets voor dit low-downforce-circuit, kwamen we ook naar Monza met herziene bargeboards, die ontwikkeld waren voor de TF105B, alsook met een update voor de diffuser. Eveneens verwijderden we de flip-up aan de sidepod en gebruikten we kleinere voorvleugelelementen om de neerwaartse kracht zo veel mogelijk te reduceren. We presteerden goed in Monza met een vijfde plaats voor Jarno en een zesde voor Ralf. Deze zeven punten lieten ons toe de kloof met de top-3 in het concstructeursklassement te verkleinen.”

Afbeelding: Toyota techniek Afbeelding: Toyota techniek
Afbeelding: Toyota techniek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grote Prijs van Japan
“De Japanese GP was nogal een mijlpaal voor ons dit jaar, omdat we de TF105B gebruikten. De B-specificatie was vooral bedoeld als een conceptuele wagen voor 2006, gebruik makende van een nieuwe ophanging vooraan, maar we hebben altijd gehoopt om met de wagen te racen in laatste GP’s van het seizoen om waardevolle data te verzamelen voor het volgende. De grootste veranderingen werden gevonden in de voorwielophanging met een nieuwe plaats voor het lage wishbone (horizontaal ophangingselement, red.), stuurkolom en aŽodynamische panelen, en een algemene verbetering van de aŽrodynamica van de wagen.”

“Als gevolg van de nieuwe voorwielophanging op de TF105B, voegden we ook een extra element toe aan de achterkant van het chassis, om te kunnen omgaan met de betere luchtdoorstromingen in vergelijking tot de standaard TF105. Naast de TF105B-modificaties voegden we ook een luchtgeleider toe aan de buitenkant achteraan, wat de luchtstroom door het wiel verbeterde en de overdraging van hitte aan de achterbanden verminderde. Dit verbeterde de consistentie van de achterbanden tijdens de race.”

Afbeelding: Toyota techniek Afbeelding: Toyota techniek
Afbeelding: Toyota techniek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


TF105 vs. TF105B:
1: Oud aanhechtingspunt van de ophanging
2: Niew aanhechtingspunt op het chassis
3: Oude plaats van de stuurkolom
4: Nieuwe plaats van de stuurkolom
5: Oude set geleidende panelen
6: Nieuwe set geleidende panelen

 

 

 

 

 

Besluit
“De hierboven genoemde illustraties laten slechts enkele van de grote veranderingen aan de TF105 tijdens het seizoen zien. We hebben de wagen doorheen het jaar verbeterd en versneld op een basis van race tot race, en maakten gedetailleerde veranderingen waar mogelijk om de aŽrodynamische efficiŽntie te verhogen, het mechanische pakket te verbeteren, en het algemene gewicht van de wagen te verminderen. Ik ben tevreden over het harde werk van het team doorheen het jaar en vooral om de B-wagen klaar te krijgen om te racen in Japan en China - het was een echte uitdaging, maar ik ben er zeker van dat de data die we hebben verzameld nuttig zal zijn voor 2006. We vergeten evenmin de directe voordelen die we met de wagen hadden met Rals pole in Japan en een podiumplaats in China. Een gepast einde voor Panasonic Toyota Racings meest competitieve seizoen in formule 1.”

F1 nieuws

GP Pits Magazine
.