koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
Achtergrond: Waarom Verstappen Kvyat vervangt

Het was de bedoeling dat Max Verstappen zou leren bij Toro Rosso, maar onlangs werd bekendgemaakt dat de zoon van Jos al vanaf Spanje teamgenoot zal worden van Daniel Ricciardo.

Daniil Kvyat wordt daarmee ‘gedegradeerd’ naar het zusterteam van Red Bull, maar wat zijn de motieven van Dr. Helmut Marko?

Max Verstappen zal dus bij de Grand Prix van Spanje volgende week zijn eerste ronden in de voor hem nieuwe wagen van Red Bull Racing zal gaan racen.

De komende dagen zal Max op de Red Bull Racing-fabriek in Milton Keynes een racestoeltje laten schuimen, maakt hij kennis met de RB12 en zijn nieuwe teamleden en zal hij op de simulator virtueel aan de auto kunnen wennen.

Ontwikkeling

Het is daarmee hard gegaan voor de Nederlandse jongeman. Zowel F3 als F1 zou te vroeg voor hem komen, maar hij heeft beide gewoon meer dan prima gedaan.

Voor Kvyat ging het ook hard, maar dan op een andere manier…

Motorsport.com F1-reporter Jonathan Noble legt uit, dat het niet alleen kwam door de botsingen van de Rus.

Immers behaalde Daniil onlangs nog het podium in China, dus aan zijn prestaties zal het niet liggen.

Nee, Daniil Kvyat was een noodoplossing, aldus Noble.

Doch, toen Kvyat bij Red Bull werd gepromoveerd was dat eigenlijk omdat Sebastian Vettel gebruik maakte van een ontsnappingsclausule in zijn contract.

Kvyat maakte op dat moment het meeste progressie door ten opzichte van Jean-Eric Vergne. Ondanks, dat Vergne 22 punten scoorde tegenover acht punten voor Kvyat, werd de Rus verkozen om voor Red Bull te gaan rijden.

En nu lijkt het erop dat Daniil om dezelfde redenen wordt vervangen door Max Verstappen. Red Bull Racing heeft alle data van haar coureurs van het afgelopen jaar en recente races kunnen vergelijken.

Analyse door Red Bull Racing

Marko en de zijnen hebben gekeken naar de vorm in de kwalificatie, waarbij werd aangetoond aan dat het gat tussen Ricciardo en Kvyat is gegroeid sinds het begin van dit seizoen. Zat Kvyat vorig jaar gemiddeld nog op 0.2 seconde achterstand, nu lag de Rus gemiddeld 0,7 seconden achter de kopman van het suikerwaterteam.

De klapper in Sotsji was daarmee louter een ‘decision-maker’, namelijk dat Daniil Kvyat geen recht meer had op een stoeltje bij RBR.

Daarnaast werd er veel druk uitgeoefend op de leiding van Red Bull Racing. Met potentiële stoeltjes bij Mercedes en Ferrari voor volgend jaar en de mogelijkheid dat concurrenten op de deur zouden kloppen, moest Red Bull wel iets doen.

Het hielp ook niet dat Max Verstappen een dwingend clausule in zijn contract zou hebben: in het derde jaar van zijn driejarige contract zou Max voor Red Bull moeten rijden of het talent zou vrij kunnen vertrekken.

De vraag is nu hoe lang Daniil bij Toro Rosso blijft rijden, want het druist tegen de principes van het zusterteam in om met een ‘ervaren’  rijder te werken.

Gasly staat al klaar om in te vallen. En dan is het nog de vraag of Daniil Kvyat op eigen kracht zijn Formule 1-carrière kan voortzetten.

Zo hard kan de Formule 1 [of topsport] ook zijn…

 

F1 nieuws

GP Pits Magazine
.