koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
Achtergrond: ‘Wat nu Monisha?’

Het hooggerechtshof van de staat Victoria in Australië bepaalde onlangs dat de Nederlandse autocoureur Giedo van der Garde dit seizoen recht heeft op een racestoeltje bij het team. De belangrijkste vraag is nog niet beantwoord: gaat hij komende zondag ook daadwerkelijk het circuit van Albert Park op?

Het antwoord op een dergelijk moeilijk en tegelijk logische vraag, laten wij van de Pits dolgraag aan teambaas Monisha Kaltenborn over.

Wat nu wel duidelijk is, is dat de Oostenrijkse haar hand heeft overspeeld ten einde het team overeind te willen houden. Zoals eerder opgemerkt werd het geld van GvdG grotendeels gebruikt om 2014 te overleven, vooral omdat Sutil er maar niet in slaagde om extra sponsors aan te trekken. Dat ging ook moeilijk met een Sauber C33 die veel en veel te zwaar was en iedereen binnen het team tot wanhoop dreef.

Vandaar dat Ericsson zo snel werd binnen gehaald. Met zijn sponsorgeld kon seizoen 2014 ‘netjes’ -volgens de boeken- worden afgesloten en de altijd lange winterperiode overleeft. Vervolgens was Kaltenborn in de wolken met de grote sponsor, de Braziliaanse bank Banco do Brasil. Iets te hoog in de wolken want ze verloor prompt Giedo van der Garde uit het oog.

Maar de Nederlander heeft al eerder met hetzelfde bijltje gehakt, Eerdere rechtszaken tegen Force India werden ook in zijn voordeel besloten, dus Kaltenborn had het kunnen weten…

Maar we willen die vraag toch enigszins beantwoorden; wat kan Sauber nu nog doen?

1. Giedo laten rijden.
Geen probleem, want dat is juist bevolen door de rechtspraak. Alleen hebben Nasr en Ericsson ook een rechtsgeldig contract, een recept tot nog meer juridische ellende voor het team van Peter Sauber.

2. Giedo niet laten rijden.
Gewaagd, want dan gaat men in tegen een bevel van de lokale rechter. Toch zouden Kaltenborn en co. geen fout maken, want…ook Nasr en Ericsson hebben een geldig contract. Maar ja, dat heeft Van der Garde weer opgevangen door in Australië naar de rechter te stappen…

3. Sauber betaalt Giedo.
Dan kan, alleen al het geld van Ericsson en Nasr zit al in het team en de Sauber C34. Met andere woorden, Sauber heeft niet eens theegeld, dus hoe ze een miljoenenclaim -in de media wordt er gerept over 20 tot 28 miljoen dollar- uberhaupt moeten terugbetalen? Dan gaan ze failliet én zitten Nasr plus Ericsson ook zonder stoeltje.

4. Beslaglegging Sauber.
Oftewel, niemand rijdt. Dus ook Nasr en Ericsson niet. In principe heeft Giedo van der Garde niets te maken met de twee andere rijders, maar GvdG zit ook weer niet op een boemerang-effect te wachten. En de FOM zal het geheel zeer aandachtig willen volgen.

5. Schoonpa Boekhoorn koopt de boel op.
Ja, best handig zo’n schoonvader. Maar Boekhoorn is meer van het voetbal. Het is dat hij zijn schoonzoon een verzetje gunt, maar het werd niet gepikt dat Sauber eventjes het geld aannam en Giedo in de kou liet staan ondanks gemaakte afspraken. Maar bij een beslag zou Boekhoorn het wel kunnen doen.

6. Sponsors Nasr en Ericsson kopen Van der Garde af.
Sauber heeft geen geld om Van der Garde af te kopen, maar de sponsoren van de twee andere rijders hebben dit wel. De manager van Ericsson had al een voorzetje in de richting van dit scenario gegeven. Vraag is of Van der Garde daarmee akkoord zou gaan, en de kans bestaat wel dat GvdG zoveel zal eisen dat de sponsoren hier vanaf zullen zien.

F1 nieuws

GP Pits Magazine
.