koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
Boekrecensie: Niki Lauda - De Biografie

In 2019 overleed Formule 1 legende Niki Lauda. De markante persoonlijkheid die bij het grote publiek optisch bekend stond om zijn brandwonden wist drie keer wereldkampioen in de Formule 1 te worden. Daarnaast was hij ook als ondernemer zeer succesvol en had hij na zijn racecarrière een belangrijk aandeel in het succes van teams als Ferrari en Mercedes. Reden genoeg voor autosportjournalist Maurice Hamilton om een boek te schrijven over de held van een generatie. Niki Lauda.

Geen langdradig gedoe, to the point
Niki Lauda stond bekend om zijn directe wijze van handelen. Hij draaide nooit om de hete brij heen, maar riep altijd meteen wat hij dacht en dat zo duidelijk mogelijk. Gevolgd door zijn bekende knikje of de woorden ‘heel simpel’. Zo kwam hij bij het grote publiek nogal eens koel of zelfs lomp over.

Op deze wijze lijkt het boek over het leven Niki Lauda ook geschreven te zijn. Niet dat het koel of lomp is, maar het boek gaat meteen to the point. In veel biografieën van sporthelden zie je vaak een aantal veel te langdradige hoofdstukken over de familiegeschiedenis en de jeugd. Weinig van dat in deze biografie. Ook dankzij de vele quotes van Lauda zelf komt het directe effect in het boek sterk na voren. Bij het lezen van de quotes kun je zijn markante stem het bijna horen uitspreken.

Het boek ‘Niki Lauda’ springt gelijk in op de kern van het leven van Lauda. Racen en ondernemen. Daarom zit je er gelijk lekker in. Hamilton maakt gebruik van quotes van Lauda zelf, maar ook mensen die dichtbij hem stonden, zoals Bernie Ecclestone, Toto Wolff, Nico Rosberg, Max Mosley en John Watson.

De jaren als coureur vliegen voorbij
Het segment van het boek waarin de coureur Lauda belicht wordt strekt tot net iets over de helft van het boek. Hierin ga je in vogelvlucht door de jaren heen. Wel komt de schrijnende situatie aan het begin van zijn carrière aan bod. Die periode bestond voornamelijk uit gedoe met zijn familie (die het niet eens waren met de autosportdroom), geldgebrek, leugens om deals voor elkaar te krijgen, geld dat uiteindelijk helemaal niet aanwezig bleek te zijn tot zelfs een korte neiging tot zelfmoord. Het wordt ook duidelijk dat Lauda helemaal niet als toptalent werd gezien aan het begin van zijn carrière.

Uiteraard wordt het legendarische seizoen 1976 extra uitgebreid besproken. Zo zal het veel mensen opvallen dat de film ‘Rush’ (over dat specifieke seizoen) veel aspecten helemaal niet bevat. (Tip: Daarom is de docu ‘Hunt vs. Lauda’ een absolute aanrader!) Maar kampioensjaren als 1975 en 1977 zijn elk tot één hoofdstuk beperkt. Het doet beseffen wat Lauda na zijn carrière nog allemaal gepresteerd heeft. Hij mag dan wel bekend staan als de coureur Lauda maar als ondernemer in de luchtvaartbranche heeft hij ook uitgebreid zijn sporen verdiend. Lauda oogste onder andere respect door zijn handelen na een crash van één van zijn vliegtuigen.

Daarnaast was Lauda als adviseur van Ferrari mede verantwoordelijk voor het aanhalen van Jean Todt (wat het team behoorlijk wat succes heeft opgeleverd) en als voorzitter van Mercedes had hij een niet te ontkennen aandeel in het huidige succes dat Mercedes meemaakt. Lauda is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de komst van Lewis Hamilton naar het team.

Voor de oude generatie én de nieuwe generatie
Het klinkt als een dooddoener. Maar het boek is niet alleen interessant voor de mensen die de carrière van Lauda bewust hebben meegemaakt, maar ook voor de generatie die na zijn actieve loopbaan de sport is gaan volgen. Ondergetekende valt hier onder. Ik durf zelfs te stellen dat het boek boeiender is wanneer het gaat over de periode na zijn carrière.

Dat het boek is geschreven door Maurice Hamilton helpt enorm. Dat is haast al een garantie voor de juiste insights. Hamilton loopt namelijk al behoorlijk wat jaren mee in het autosportwereldje. Dus heb je net als ik ook minder met boeken waarin de familieperikelen en de jeugdjaren van een sporter worden uitgelicht? Dan is ‘Niki Lauda’ voor jou zeker een must read!

Niki Lauda - De Biografie
Maurice Hamilton
ISBN: 9789021422459
Prijs: € 22,50
Publicatiedatum: 16-07-2020

Met dank aan Singel Uitgeverijen | Volt

F1 nieuws

GP Pits Magazine
.