koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
Column: De realiteit

Formule 1 draait allemaal om realiteit. Dat is vandaag eens te meer bewezen. Toen ik vanmorgen om 6u45 uit m’n bed stapte, was dat een zeer harde realiteit. Toen het erop leek dat we een rechtstreeks duel zouden krijgen tussen Schumacher en Alonso, sloeg de realiteit voor een tweede keer hard toe: de motor van Michael Schumacher maakte een vervroegd eind aan zijn pakweg 900 kilometer lange leven.

Het gevolg kennen we allemaal: Fernando Alonso pakte de leiding smalend over en won de race op zijn gemak, om zijn tweede wereldtitel zo goed als zeker te maken. Het F1-circus trekt de Stille Oceaan over richting Brazilië en Alonso mag rustig achterover leunen met een voorsprong van tien punten op Schumacher. Beide heren hebben even veel races gewonnen, dus voor Schumacher blijft er nog een waterkansje over dat hij toch met een achtste titel op pensioen kan gaan. Hiervoor is echter een klein mirakel nodig: Schumacher moet in Brazilië winnen en Alonso mag er geen punten meer pakken. Een harde realiteit.

Realistisch blijven is altijd de boodschap. Toen Alonso eind juni 25 punten voorsprong had op Schumacher, zei de optimistische Alonso dat de titel al binnen was. Elke realist vond echter dat alles nog kon, en kijk: tot in de laatste race kan het nog altijd. Omgekeerd geldt hetzelfde: na vorig weekend waren vele Ferrari-fans euforisch. Er werden uitspraken gedaan over het feit dat Schumacher vandaag al wereldkampioen kon zijn als Alonso zou uitvallen, dat Schumacher het psychologische voordeel heeft, dat de Ferrari bijna onklopbaar zou blijven.

Niet dus. De realiteit is alweer anders, en voor allen die het Schumacher gunden, alweer hard. De kans op mechanische pech voor Schumacher was inderdaad heel klein, maar met elke kans, hoe klein ook, moet rekening gehouden worden. Want zelfs bij 5% kans op motorpech, zal je statistisch gezien om de 20 races uitvallen. En die ene keer is dan des te pijnlijker.

Consequentie is ook een deugd, en dus ben ik het U verschuldigd om dit evenzeer op de huidige situatie toe te passen. 10 punten voorsprong dus voor Alonso, en even veel gewonnen races. In de 17 races die we dit seizoen al gehad hebben, heeft de Spanjaard tweemaal geen punten gescoord. Er is statistisch gezien dus een kans van 11,7% dat hij dit seizoen buiten de top-8 valt. Schumacher won er 7 van de 17 oftewel 41,1%.

Als we de rekensom maken, is er volgens de voorbije 17 races dus een kans van 4.8% dat Michael Schumacher alsnog zijn achtste titel pakt. Een extra pijnlijke 20ste keer voor Alonso?

F1 nieuws

GP Pits Magazine
.