koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
Column: FIA gevloerd…

Na de Australische Grand Prix van 18 maart jongstleden bereikten berichten over illegale vloerbedekking in de F1 de media. Het gewraakte speeltje was dat van Raikonen en Massa, die volgens de berichten een heuse diepladerachtige vloer in hun bolide gemonteerd hebben zitten! Een vloer die naar beneden kan worden gelaten om zo meer vracht te kunnen inladen, of om zwaar landbouwmaterieel op te laden, of zoiets. Het precieze doel en de exacte werking is me nog altijd onduidelijk, maar dat merkte u al aan voorgaande zin waarschijnlijk.

Volgens de geruchten zou in ieder geval het Italiaanse Ferrari team gebruik maken van een wagenvloer die beweeglijk is om zo te zorgen voor meer of minder luchtweerstand, danwel neerwaartse druk, al naar gelang dit handig is voor de rijomstandigheden. Zowel in bochten als op het rechte stuk zou de F2007 er profijt van hebben, in bochten wordt de wegligging beter en op het rechte stuk wordt er topsnelheid toegevoegd door verbeterde luchtstromen onder wagen langs.
Ferrari zelf verklaarde op deze aantijgingen echter dat ze zich van geen kwaad bewust zijn en dat er altijd na een winst van het team door derden gezocht wordt naar controversen en verdachtmakingen.

Ron Dennis is echter zeker van zijn zaak en heeft het verhaal aangekaart bij de FIA, die het eveneens serieus lijken te hebben genomen een verscherpte vloercontroles hebben aangekondigd. Met de FIA aankondiging geven ze in ieder geval de teams alle gelegenheid om hun illegaliteiten van de wagen af te halen, of zodanig te verdoezelen dat de FIA er niets aan doet. De voorvleugel affaire ligt me nog altijd vers in het geheugen…
Overigens zou iet alleen de rode brigade zich schuldig maken aan deze vorm van illegaliteit, maar zouden ook de Duitse Zwitsers van BMW Sauber dit systeem hebben uitgedokterd en toegepast.

Wat de exacte werking van de laadklep is, dat zal wel altijd geheim blijven, maar het zou mij niet verbazen als het een systeem is waarmee men tracht rubber en rotzooi van de baan op te scheppen na de race om dat kleine beetje extra gewicht mee te nemen naar de weging om zo toch op het juiste gewicht terecht te komen en te voorkomen dat er een grote rode afkeursticker op de wagen wordt gejast door de technische controle. Al zal men bij Ferrari niet echt bang zijn voor die grote rode sticker, die valt niet op op de rode wagen en ze kunnen ongemerkt met hun illegaliteiten en afgekeurde wagen doorrijden, onder het toeziend oog van de FIA, die al+tijd bereid is om dit soort kleine misstapjes van Italiaanse teams onder het vloerkleed te vegen…

Veritas, 28.03.07

F1 nieuws

GP Pits Magazine
.