koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
Column: GP Italië

We naderen het eind! Het eind van de zomer, het eind van het Formule1 seizoen en het eind van diverse tijdperken.

Het belangrijkste tijdperk wat gesloten zal worden is, uiteraard, het tijdperk… MF1 Racing…! MF1 Racing werd verkocht aan het Nederlandse M-consortium, waarvan het Nederlandse Spyker Cars het merk levert en de Nederlandse Michiel Mols de financiën. Ook een eind aan het tijdperk dat Nederlanders In F1 geen sponsoring kunnen vinden en daardoor stoeltjes aan zich voorbij zien gaan, Spyker Squadron F1 zal ze toch de kans wel geven? Een eind aan het opstarttijdperk van F1 als grote sport in Nederland, een begin wat door Verstappen werd gemaakt en door Albers en Doornbos is onderhouden, maar door Spyker definitief ten einde zal zijn. Nu is het tijd F1 in Nederland naar een hoger plan te brengen en dat zullen Mols en Muller doen ook!

Een tijdperk komt ten einde omdat de kalender er volgend jaar anders gaat uitzien. Geen twee GP’s meer in Duitsland, geen twee GP’s meer in Italië, waarschijnlijk zelfs geen GP meer op Monza want het is niet langer veilig genoeg volgens de GPDA. Dus zullen de heren coureurs het Italiaanse hogesnelheidscircuit niet langer willen berijden. De laatste baan waar echt hard gereden wordt zal moeten wijken voor de mieterigheden van een setje overbetaalde karters! Met de 3.0 liter V10 was het 60% volgas per ronde en topsnelheden boven de 355 km/u waren normaal. Nu hebben ze de tragere en dus veiligere 2.4 liter V8, kunnen een rondje 70% volgas houden, met de overbodige hulp van traction control, en halen een top van 345 km/u als ze echt hard hun best doen. En wat verteld Coulthard als voorzitter van de Grand Prix Dombo’s Association? Het is niet veilig genoeg!
Met een meer dan 200 km/u halende aluminium sigaar op 22 kilometer min of meer verharde weg door een bos razen zonder veiligheidsgordels en slechts een lederen kap op je kop om de ergste insectinslagen te weerstaan, dat is gevaarlijk! En omdat het gevaarlijk was op de oude vertrouwde Nordschleife kwam aan dat tijdperk een einde. Pas nadat Lauda een oor verloor aan de baan in het bos, luisterde men naar hem… De Nordschleife werd ingekort tot normale proporties en telt nog slechts een 4,5 kilometer lang Grand Prix circuit. En ook aan de aldaar verreden GP komt een eind. Hoewel het tijdperk nog niet definitief schijnt te worden gesloten, Hockenheim en de Nürburgring zouden om en om de GP Duitsland gaan organiseren.

En nu we het dan toch hebben over een afscheid van een Duitstalig icoon. Nog een tijdperk komt ten einde met het verdwijnen van een waar racetalent! Een afgang van een coureur, door de achterdeur. Een gewaardeerde coureur. Naar mijn mening zelfs een ondergewaardeerd coureur!
Ja, da’s onverwacht uit mijn pen hè? Waardering voor die Duitstalige racer pur sang? Vanwaar deze vlaag van mildheid? U zit er helemaal naast! Als ik mild wordt, dan hang ik mijn computer aan de wilgen. Pal naast de helm van de bedoelde coureur!
Ik heb ’t niet over Michael, maar over de eveneens Duitstalige Christian Klien! Opzij gezet door Red Bull nadat hij aanbiedingen van zijn werkgever voor een racezitje in Champ Car of DTM had afgeslagen. De Ambitieuze Oostenrijker richt zich op F1 en laat zijn Red Bull steun varen om zijn droom te verwezenlijken. Blijven in F1, dat is zijn droom. Een droom die over is en een droom die uitkomt. Een droom voor Doornbos die Klien vervangt de rest van het seizoen, een eind aan het tijdperk van de Nederlandse Robert Doornbos als derde rijder.

De zomer loopt ten einde, net als het F1 seizoen en diverse tijdperken. O ja, Schumi gaat ook afnokken na Brazilië dit jaar, je zou het minder belangrijke nieuws bijna vergeten in de niet aflatende stroom grote nieuwsfeiten…

O ja, Michael won de race in Italië voor zijn Finse opvolger bij Ferrari, Kimi Raikkonen. En derde man op het podium was de Pool Kubica, de eerste Poolse podiumklant allertijden. Weer een tijdperk ten einde, het tijdperk dat de Pool positie vatte als derde rijder…

Veritas, 11.09.06

F1 nieuws

GP Pits Magazine
.