koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
Column: The Stig

U kent �m waarschijnlijk wel, The Stig. Tenminste, u kent de onbekende coureur die de testen op het circuit van het autoprogramma Top Gear uitvoert. U kent de naam Stig, maar weet niet wie de rijder is die onder de witte helm met het spiegelende vizier schuilgaat is. 

image Uw columnist echter kent het antwoord op de vraag die op vele internetforums wordt besproken, �Wie is The Stig?� 

Een van deze forums wordt opgesierd met de commentaren van een 17-jarige Nederlandse studente die beweert de identiteit van Stig te kennen. Ze claimt op haar weblog de naam een keer te hebben bekendgemaakt, er een printscreen van te hebben gemaakt en de tekst weer te hebben gewist. Ze beloofd over een paar maanden de identiteit te zullen bekendmaken door de printscreen, met datum en tijd, te publiceren. Tot die tijd zou iedereen maar moeten afwachten. Of zou die vent die claimt Stig te hebben zien rijden in z�n burgerkloffie, maar een geheimhoudingscontract heeft moeten tekenen, toch eerder zwichten en de naam prijsgeven? Volgens zijn verhaal zou hem dat op een fikse boete komen te staan.
Nee, die verhalen durf ik beiden in twijfel te trekken. Alleen ik ken de ware identiteit van The Stig! En hoe ik dat aan de weet ben gekomen?

Reken maar even met me mee.  Onlangs was Stig op het Duits Autosportfestival op het TT circuit Assen, hij vermaakte zich daar uitstekend, want hij is liefhebber van Duitse bolides. Met name VW mag zich verheugen in zijn belangstelling en dat merk heeft ie dan ook altijd gereden. Tegenwoordig beweegt Stig zich voort in een degelijke Duitse diesel, maar is regelmatig op Assen te vinden. Stig is een natuurtalent als het op autorijden aankomt en past wat betreft zijn snedigheid prima in Top Gear, al zegt hij in dat programma nooit een woord. Stig heeft een niet alledaagse muziekkeuze, die hij tijdens het testen rustig op heeft staan, onderwijl met een uitbrekende Porsche door Gambon te gaan en onderstuurt uit Hammerhead komende. 

En wie de Stig is? Ik mag het u van Jeremu Clarkson en zijn collega�s niet openlijk zeggen. Ze willen de mythe rond Stig volhouden, want het levert prima kijkcijfers op! Ik mag u echter wel wat aanwijzingen geven. 

Uw columnist is een liefhebber van Duitse auto�s en bewoog zich voorheen altijd voort in Super brandstof gevoede VW�s. Een Golf II waar menig GTI zich (de eerste meters) aan vertilde, een Golf III waar iedere GTI zich aan vertilde (acceleratie 0-100 km/u in 6,5 seconden!), een Corrado waar iedere GTI om lachte, maar met een top van 230 km/u (na een halve dag plankgas te blijven geven�) en nu een Duitse degelijke dieselaar. En veelvuldig op het Assense circuit te vinden, om niet te zeggen op het Assense asfalt accelererend te aanschouwen… 

Heeft u alle gegevens al bij elkaar opgeteld en een eindconclusie getrokken? Inderdaad! Uw columnist kan The Stig niet zijn, toch? Of misschien wel? Want kent u uw columnist eigenlijk wel zo goed? Is uw columnist geen topcoureur die nog niet tot de wereldtop is doorgebroken? Is uw columnist niet een collega van Christijan Albers? Is uw columnist geen Robert Doornbos?
Is het u al eens opgevallen dat in GP weekends de berichtgeving vaak wat vertraagd is? Komt dat niet doordat gedurende die weekends er wat andere verplichtingen zijn die uw columnist moet afhandelen? 

Ik hoor u denken: �Veritas The Stig?� Zoals gezegd, ik kan u niet onomwonden de naam van Stig vertellen. Dat zou me een vervelend telefoontje van (Jeremy) Clarkson, (Richard) Hammond of (James) May kunnen opleveren en dat is dan nog wel het minste probleem! Dat ook de juridische afdeling van BBC2 een �piece of my ass� wil hebben, zou veel lastiger zijn. Hoewel ik ook niet graag mijn vriendschappelijke betrekkingen met Clarkson onder druk wil zetten�
image Dus, wie Stiggie (zoals ik �m liefkozend noem) nou echt is, ik vertel het u niet. Een ding is zeker, voor de Renault F1 test op het Top Gear circuit werd Heiki Kovalainen ingevlogen en in Stig overall en helm gehuld en niet ik!

In ieder geval was Stiggie nog recentelijk in Assen aanwezig, zonder dat er heel veel mensen hem herkenden en dat is nu het voordeel van die onherkenbaar makende helm… 

Veritas, 20.05.06

F1 nieuws

GP Pits Magazine
.