koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
Column: WK

Iedereen weet waar de letters WK voor staan, iedere Nederlander lijkt in de ban van het WK voetbal. Persoonlijk ben ik geen groot voetbalfan, zelfs geen kleine. Volstrekt niet. Eerder een anti-fan! Geef mij de 24 uren van Le Mans maar! Maar goed, de voetbalsport is voor de meesten het mooiste in het leven. En er zit wel wat in, want de sport an sich is niet eens zo verkeerd. Het geweld eromheen, in de stadions, op de pleinen en in de straten, dat staat me tegen!
Menigeen heb ik de vraag al voorgelegd hoe het kan dat voetbal een monopoly lijkt te hebben op die excessen en niemand kan me een verklaring geven. Verklaringen als: �het is geen sport, maar oorlog�, �het is een way of life� en �het is een volkssport� geven wellicht een deelverklaring, maar zijn allerminst sluitend. 

Tennis en hockey waren ooit elitair, maar die tijden liggen achter ons. Toch zie ik op Wimbledon geen rellende Vanessa Williams shawls en Maria Sharapova petten op… Waterpolo�nde hooligans moeten nog worden uitgevonden en bij autosport is de Schumacherfan tolerant ten opzichte van de Villeneuve aanhanger. Ondanks dat autosport mijn �way of life� is, heb ik nooit de drang gevoeld om ruiten te gaan inkinkelen na de wedstrijd of een Albersfan opgeroepen te gaan matten op een nabijgelegen veld. Dat sportfans in het algemeen slimmer of beschaafder zouden zijn dan voetballiefhebbers, dat wijs ik met klem van de hand. Wie is er immers beschaafder dan ZKH Prins W.A. van Oranje en zijn gemalin, HKH Prinses Maxima van Oranje tot Argentini�? En dat duo is gespot bij voetbalwedstrijden, terwijl autosport door hen uitsluitend wordt beoefend op de openbare weg…! 

Nee, het WK om een gouden beker met een voetbal erin is niets voor mij. D�t WK staat voor mij voor Waanzinnig Kut, want de TV laat vrijwel uitsluitend grasvelden zien en weinig asfalt van een Frans circuit, waar �chte mannen 24 uur achtereen met elkaar strijden en elkaar w�l het licht in de ogen gunnen (zelfs als de duisternis valt over Le Mans). 

Veritas, 15.06.06

F1 nieuws

GP Pits Magazine
.