koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
Column: Zo, nu eerst een Bavaria!

Donuts en koffie, dat is traditioneel het voer waarop Amerikaanse politiebeambten leven, als we Hollywood mogen geloven. Geen film of tv-serie waarin politiemensen voor komen is er te zien, zonder dat er wel een blauw geüniformeerde agent met een kartonnen bekertje koffie en een deegring met een hap eruit door het beeld komt schuiven. 

In Rotterdam heeft men daar zo hun eigen ideeën over. In Rotterdam zijn donuts toch iets anders dan die droge deegringen die in Amerika veelvuldig genuttigd schijnen te worden en als het even kan tot kleffe hap gesopt worden in de koffie… In Rotterdam heeft men ook een hoge donutconsumptie. Donuts van racewagens op een stuk openbare weg. Ringen van rubber op de Willemsbrug, de Coolsingel en het Hofplein, dat is de Rotterdamse equivalent van donuts consumeren. En zeg nou zelf, wat is er aantrekkelijker om te zien, een kleffe half afgekloven zompige deegbal in handen van een Amerikaanse deelnemer aan de serie “Mijn vieze vette extreme make-over rijpe veldwachter”, of de rubberen handtekeningen van coureurs als: Rosberg, Monteiro, Albers, Verstappen en Lammers op een doodnormale asfaltstrook ergens in een havenstad in west Europa?

Zo dacht ook Herman Vaanholt (organisator van Bavaria City Racing) er over. Briljante demonstraties van Formule wagens, klassieke Grand Prix racers, racerijpe straatversies en aanverwante “Muscle Cars” en een handjevol karts, door de straten van een doodgewone Nederlandse stad heen laten razen, dat moet een succes worden. Zo ongeveer moet Vaanholt het bedacht hebben enkele jaren geleden en zo creëerde hij het grootste autosportspektakel buiten een officieel circuit. Rotterdam was tot op heden tweemaal het toneel van dit grootse evenement, voor volgend jaar schijnen de gedachten uit te gaan naar een Zuid Nederlandse stad, want het contract met de stad Rotterdam is na afgelopen Bavaria City race afgelopen. Dat het contract na het jongste evenement verlopen zou, dat heeft niet weg genomen dat de Rotterdammers met enthousiasme en vol overgave dit evenement tot een succes maakten.
Het enthousiasme van de coureur Verstappen werd er zelfs zo door opgewekt, dat ook hij een echte demo gaf, in tegenstelling tot de wanvertoning tijdens de Rizla Racing Days een week eerder op het TT Circuit Assen!

In Rotterdam gaf Verstappen zijn A1GP sinaasappelkist de sporen en tekende het asfalt van de geïmproviseerde paddock op Albers-achtige wijze… Ja, Verstappen is dan wel een senior in de autosport, maar van junior autoracer Albers kan hij donuts leren draaien. Christijan gaf zowel de DTM AMG Mercedes C-klasse, de Mercedes Benz CLK 55AMG Safety Car als de MF1 Racing M16 Formule1 bolide de sporen en schreef van alles waar hij in stapte een setje banden af! Verstappen en Lammers lieten samen in hun A1GP wagens zien dat ze Albers’ voorbeeld hadden gezien. Verstappen bestuurde de wagen van Team Nederland en Lammers de speciale A1 demowagen van de organisatie, wat niet voorkwam dat Lammers wel even echt liet zien waartoe hij in staat is. Ook de 50-jarige racer uit Zandvoort tekende het asfalt om zijn aanwezigheid te onderstrepen. Ondanks de hevige regenval die het programma van tijd tot tijd noodgedwongen deed onderbreken werd het asfalt zwarter en zwarter door de handtekeningen van de vele coureurs. Ook de F3 rijders Carlo van Dam, Ferdinand Kool, Renger van der Zande en Ho-Pin Tung lieten hun sporen na.

Ook de jonge honden met hun junior Formule bolides en karts gaven prachtige demonstraties ten overstaan van vele duizenden enthousiaste bezoekers en enkele hoogwaardigheidsbekladders zoals Jan Peter Balkenende en de Rotterdamse burgermeester Ivo Opstelten.
Ook die jongelingen tekenden met plezier het asfalt met prachtige donuts, donuts van rubber op het doodnormale asfalt van een doodgewone stad ergens in Nederland, onder het toeziend oog van donut kauwende en koffie slurpende agenten. Kortom ook de tweede editie van het racegebeuren in Rotterdam was weer een doorslaand succes en wat uw columnist dacht toen hij ’s avonds moe, maar uitermate voldaan thuis kwam met een geheugen vol foto’s en verhalen?

“Zo, nu eerst een Bavaria…!”

Veritas, 26.08.06

F1 nieuws

GP Pits Magazine
.