koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
Column: In de ban van de ban

In de ban van de ban, dat waren toch alle deelnemende teams in de A1GP serie de afgelopen twee seizoenen, maar de ban is nu dan eindelijk gebroken. Althans deels, de baan is gekraakt, maar nog niet verpulverd. De eerste die de kans zal krijgen om de ban echt te bannen, zal team Nederland zijn, dat vermoedelijk ook later dit jaar het derde seizoen A1GP zal aanvangen met de Aerdenhoutse stuurman Jeroen Bleekemolen.

En over welke ban ik het nou steeds heb? De ban van de winst door een thuisland. Twee seizoenen lang een heet hangijzer in de befaamde Sjeikelijke raceklasse. In de laatste wedstrijd van het tweede seizoen pas wist een thuisland zich te verzekeren van het goud, eerder al presteerde Nieuw Zeeland het om het podium te behalen in hun thuisrace, maar verder kon niemand voor eigen publiek echt schitteren. Tot Robbie Kerr een serieuze waarschuwing kreeg door zijn jonge en snelle teamgenoot enkele weken geleden lijdzaam te moeten zien winnen. Ineens leek het besef bij Kerr te ontstaan dat de wagen de capaciteit heeft en dat het voor hem ook eens tijd werd om zijn potentieel te tonen.
Kerr had voorafgaand aan de afsluitende race in Engeland al aangekondigd dat hij voor een overwinning ging en hij hield woord. Kijk, dat zijn nou mannen waar je de oorlog mee kunt winnen. Niet alleen grote woorden, maar ook daden!

Met die opmerking overigens niets afdoend aan de capaciteiten of publieksuitingen van andere rijders. Ook een man als onze eigen Jeroen bleek een snelle leerling. Pal voor aanvang van het seizoen stapte hij pas in na de onverkwikkelijke zaak tussen het team en de Limburger Verstappen die zich kort voor de ouverture in Zandvoort terugtrok uit deze prachtige klasse.
Bleekemolen kreeg de kans zonder echt substantiële ervaring in deze wagen, maar hield zich weergaloos staande in de listige droog/natte omstandigheden die de seizoensopener in de vaderlandse duinen in zijn greep hield. Bleek reed in het hoofdevenement een daverende race, stak de een na de ander buitenom voorbij in de equivalent van Nederlandse Eau Rouge, de Tarzanbocht.
Een misser van Erwin krol en Peter Timofeeff gooide duinzand in het Aerdenhoutse eten. De volgende regenbui bleef te lang uit, waardoor de regenbanden van Jeroen misplaats waren en hij geen stand meer kon houden tegen de, op snellere slicks geschoeide, concurrentie. Na een fors deel van de wedstrijd te hebben geleid werd Bleek gekwalificeerd als vierde.

Een evenaring van dat moment van de beste positie behaald door een thuisland, pas veel later in het seizoen wist Nieuw Zeeland de ban te kraken en zich op het podium te rijden en, zoals gezegd, pas afgelopen weekend wist een thuisland goud te scoren. Het was dan wel in de sprintrace dat Kerr zich van het goud verzekerde, het was wel de eerste overwinning voor het thuispubliek.

Er zal Jeroen Bleekemolen veel aan gelegen zijn om 30 september in Zandvoort het goud binnen te hengelen. Niet alleen voor thuispubliek en in zijn eigen achtertuin, maar ook om de ban definitief te breken, niet langer in de ban van de ban. Nee, in september zal de ban in de ban worden gedaan door de échte Nederlandse “Boss”…

Veritas, 01.05.07

F1 nieuws

GP Pits Magazine
.