koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
Een typische Monegaske Grand Prix


De Grand Prix is een van de langzaamste op de kalender en inhalen is heel moeilijk.

Daarbij staat de muur dan wel vangrails niet al te ver weg, dus moet men op een voorzichtige wijze snel rijden. Een moeilijk evenwicht wat men via een game als F12014 zelf kan ervaren.

Althans, mij lukt het nooit om Monaco te rijden/racen zonder om een vleugel kapot te rijden. Hoezeer ik mijn afstelling op veilig zet [maximale downforce] en hoe voorzichtig ik ook rij.

De Grand Prix van Monaco is daarmee een circuit dat de mannen van de jongens scheid, en ook nog steeds respect af dwingt bij de fans van de sport.

En toch gebeurt er altijd wel iets in het belastingparadijs, is het niet op de baan dan gebeurt het wel naast de baan.

Vorig jaar hadden we de ‘remfout’ van Rosberg in de kwalificatie, maar denk ook aan de ‘crash’ van Schumacher met zijn Ferrari bij een snelheid van amper 20 km/u,  diezelfde Michael Schumacher die in zijn comeback een pole pakte met Mercedes, maar het niet kon verzilveren.
Of een Panis die zijn eerst en enige Grand Prix won in een Ligier, een vergeten Formule 1 team.

En dat is de Grand Prix van Monte Carlo, als het niet op de baan gebeurt…dan wel ernaast. Niet voor niets zegt men over deze Grand Prix, You should never take anything for granted in Monaco.

Laten we van team tot team bekijken hoe ze het deden in Monaco:

Mercedes:
Lewis Hamilton [P3]  heeft geleerd van zijn te grote mond in eerdere conflictsituaties. De Brit beet op zijn tong na de race, toen het team hem binnen riep voor een stop. Een gruwelijke blunder van formaat van het team, dat Nico Rosberg [P1] de overwinning in de schoot wierp.
En bleef het maar daarbij, maar Lewis verloor ook nog eens zijn vordeel in het klassement.

Nico Rosberg is met deze derde overwinning op rij een van de ‘grote’ in het rijkenenclave. Niemand minder dan Ayrton Senna, Graham Hill en Alain Prost wonnen ook driemaal in Monaco.

Maar Nico was de eerder om toe te geven dat Lewis de betere was in de afgelopen race. Typisch Nico.

Red Bull:
Kvyat [P4] eindigde vóór zijn bewierookte teamgenoot, maar het bleek dat Ricciardo [P5] zijn positie terug gaf. Vreemde gewaarwording voor de gemiddelde buitenstaander, maar wij weten niet wat voor afspraken er gemaakt zijn.
Dr. Helmut Marko zal denken dat zijn bedreigingen hun uitwerking gehad hebben. De Red Bull coureurs reden nu eens voor de juniorcoureurs van STR.

Ferrari:
Kimi Räikkönen[P6] zat vast achter langzamere auto’s, maar zag geen mogelijkheden om zijn positie te verbeteren. Tegen het einde van de race werd hij brutaal opzij geschoven door Ricciardo, maar de raceleiding greep niet in.
Vettel[P2] profiteerde samen met landgenoot Rosberg van de blunder die Hamilton betrof. Al was daar nog een toefje gas bij nodig, om zijn SF15T naast de W06 te prikken.

Daarna liet de Brit hem hard werken, maar Hamilton moest opgeven waarna de P2 definitief voor hem was. Toch een goed resultaat, nadat het team bang was voor een sof na Spanje.

McLaren:
Fernando Alonso viel uit met versnellingsbak problemen. Het was niet de race van de Spanjaard die in de beginfase tegen een straf op liep. In aanloop naar bocht vijf voor de Hotel Hairpin, verloor Alonso zijn achterkant en tikte hij de voorvleugel van Hülkenberg eraf.

Aan Jenson Button om de eer te verdedigen en dat deed de Brit gewoon goed. Met een P8 zijn de eerste punten van 2015 binnen en kan Honda verder werken aan de motor. Doch denken de Japanners nog steeds dat zij tegen het eind van het seizoen een podium kunnen pakken.

Williams:
Het team van Sir Frank Williams was onherkenbaar. De FW37 was traag als dikke bedorven stroop en op Monaco kun je niets meer doen als je eenmaal achterop raakt.
Dat overkwam Felipe Massa [P15] die al na één ronde zijn vleugel moest vervangen, en daarna de hele dag alleen maar blauwe vlaggen om de oren kreeg. Bottas verging het niet veel beter met een P14, waarbij de Fin ook nog eens werd gepiepeld door Max Verstappen.

Toro Rosso:
Max Verstappen [DNF] en Carlos Sainz jr. [P10] bewezen hun talent weer eens. Max was opnieuw de smaakmaker van een race, waarbij hij ook liet zien over ‘race-intelligentie’ te beschikken. De jongeling werd gelapt door Vettel, maar ontdekte dat hij de viervoudige wereldkampioen goed kon volgen.
En meteen liftte Max mee in de kielzog van Vettel, die natuurlijk vrij weg kreeg bij het lappen.

Maar Grosjean was gewaarschuwd door zijn pitmuur, en bij het aanremmen van Sainte Devote ging het mis. Verstappen claimt dat Grosjean eerder dan normaal remde, maar kreeg de schuld van het incident en ziet een gridstraf tegemoet in Canada.
Carlos Sainz jr. pakte weer een puntje na te zijn gestart vanuit de pits. De Spanjaard verloor zijn kwalificatietijd omdat hij de weegbrug had gemist.

Een knappe prestatie en een luxe-probleem voor Red Bull, met twee van zulke toppers in wording. Nu nog een fatsoenlijke motor in de auto’s voor de snellere races.

Force India:
Sergio Perez [P7] zit in een moeilijke fase. Vooraf aan de Grand Prix vond een voormalig teambaas van de Mexicaan het nodig om hem door het slijk te halen. Zo zou Segrio ‘snel, maar onprofessioneel’ zijn.
Maar een P7 op een moeilijke baan is meer dan netjes, al moeten de mensen achter Force India flink aan de bak om in Canada niet achterop te geraken.

Nico Hülkenberg die op P11 eindigde, zal niet blij geweest zijn met Fernando Alonso. De Duitser wist dat de Spanjaard naast hem was en gaf ruimte…Het mocht niet baten.
Net als Massa werd zijn race gehinderd door de vele blauwe vlaggen, maar de pace van de VJM08 liet snelle rondetijden toe. Daarover was ‘Hulk’ wel tevreden.

Lotus:
Pastor Maldonado [DNF] en Romain Grosjean [P12] zijn nog steeds blij zijn met de E23 voorzien van een Mercedes-krachtbron. Maar vooral voor Pastor komt het er niet uit, aangezien de Venezolaan pas één keer de finish heeft gezien in 2015. Namelijk de GP van Bahrein.
En dat is magertjes voor de man wiens stoeltje sinds een paar weken onzeker lijkt.

Zijn teammaat had een hachelijk moment met Max Verstappen. Romain Grosjean zou volgens Verstappen eerder hebben geremd dan in de voorgaande ronde, waardoor de Fransman de Nederlander voorbij zag vliegen.

Grosjean gooide het op ‘gebrek aan ervaring’….Romain kan het zelf weten.

Sauber:
Felipe Nasr [P9] reed zich in de punten wat knap is, aangezien de Sauber C34 enkele updates ontbeerde. Maar in Monaco is snelheid minder belangrijker dan talent.
Markus Ericsson kwam niet verder dan P13 in dezelfde auto. Een merkbaar verschil in talent, al startte Markus van P17.

Marussia:
Roberto Merhi en Will Stevens finishten op respectievelijk P16 en P17.
Merhi was louter vastgelegd voor de openingsraces, zo werd eerder gemeld. Maar de man blijft nog steeds zijn rondjes rijen voor het team, terwijl hij ook acteert in de Formule Renault 3.5.

Een verwarrende situatie, maar als ik Merhi was zou ik ook gratis Formule 1 rijden voor Manor Marussia zolang het nog kan.

Will Stevens wordt doorgaan als de snellere van de twee gezien, maar dit keer eindigde hij achter Merhi.

Stevens verklaarde dat hij schade opliep aan zijn voorvleugel na de eerste ronde, en daarbij mogelijk ook zijn vloerplaat beschadigde. De downforce van ervoor bleek geheel te zijn verdwenen.

Wat ik al zei; Dat overkomt mij nou ook altijd als ik Monaco rijd in de racegame F1 2014…

F1 nieuws

GP Pits Magazine
.