koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
Gastcolumn: effe bijtanken

Mogelijk mag vanaf 2017 in de F1 weer bijgetankt worden. Hoewel de maatregel nog goedgekeurd moet worden is het interessant om erover na te denken. Is dit een vooruitgang of niet?

Als schouwspel heb ik het eerlijk gezegd nooit gemist, bovendien maakt nog meer handen aan de auto de pitsstop er niet overzichtelijker op. Ook betekent dit het eind aan de noodzaak van een snelle bandenwissel; een fuel splash duurt immers doorgaans langer dan de huidige 2,3 seconde.

En hoe zit het met de veiligheid? Ieder heeft waarschijnlijk nog de beelden van Jos in zijn brandende Benneton op zijn netvlies, of anders wel de zwanenzang van Christijan Albers met een halve tankinstallatie achter zich aan. Hoewel de visuele impact groot is speelt het veiligheidsargument een ondergeschikte rol. Het tanken is niet voor niets nog zestien jaar na het Bennetton-incident doorgegaan waarbij het aantal ‘minor accidents’ op de vingers van een hand te tellen was.

Het echte argument om tanken weer toe te staan is tweeledig. Op de eerste plaats maakt een kleinere tankinhoud de auto lichter en de rondetijden sneller. Dat is zonder meer waar; het is de goedkoopste manier om een snelheidswinst van pakweg twee seconde per ronde te halen, en de vrijgekomen ruimte geeft weer constructievrijheid.

Het andere argument is terugkeer naar het zogenaamde pure racen. Men wil af van het idee dat coureurs ‘economisch’ racen. ‘Flat out, all the way’ is het devies, een reden voor Max Verstappen om voor te zijn. Nu is de vraag of dit laatste wel klopt. Je zou zeggen, geef ieder tien liter extra en het probleem is ook opgelost. Het punt is echter dat coureurs vaak niet zo zeer uit noodzaak maar uit strategische overwegingen kiezen voor een economische race, een praktijk die evenzeer gangbaar was tijdens de tankjaren, denk aan de keuze die men had tussen een, twee of zelfs drie keer bijtanken.

Gek genoeg was het argument in 2010 om het tanken af te schaffen eveneens om terug te gaan naar het pure racen: zie als coureur maar eens met een volle en lege tank om te gaan. Het betekende dat je in de afstelling van de auto keuzes moest maken, en mogelijk dat auto’s die aan het begin van de race terrein verloren dit tegen het eind weer goed maakten. Weliswaar werd dit laatste grotendeels vertroebeld door vrijheid in bandenkeuze, maar het blijft vreemd waarom dit argument plotseling niet meer geldt. Het is zeer de vraag of auto’s die zich over de hele raceduur vrijwel hetzelfde gedragen tot een gevarieerder racebeeld leiden. En daar is het ons als kijker uiteindelijk om te doen.

Reageren? Dat kan hier op ons forum.

Andre van Woerkom

F1 nieuws

GP Pits Magazine
.