koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
GP Abu Dhabi 2014: Einde van een moeilijk seizoen

Het seizoen zit erop. Weer een jaar vol controverses, achterklap en struikelende ego’s.

2014 was het jaar van de turbo en in diens kielzog de trend van downsizing en verdere ontwikkelingen rondom energieterugwinning.

Het was ook een jaar van gebakkelei langs de baan. Bernie en zijn omkoopschandaal, de klachten om het gebrek aan geluid en beleving, de roep om budgettering van de sport en de weigerachtige houding van de rijke teams daartegenover.

Tel daarbij het verlies van twee teams waarvan één nota bene dit jaar haar eerste punten pakte, en je vraagt je af of de protagonisten in de sport niet moe worden van zichzelf? In de sport is de politiek nooit ver weg, dat is zeker.

Maar alles viel in het niet vergeleken met de zorgen van familie Bianchi. Jules Bianchi werd onlangs vervoerd van Japan naar Frankrijk, alwaar men hem in de komende maanden zal willen ontwaken. De Fransman zou volgens de laatste berichten zelfstandig ademhalen.

Dat werd beschouwd als –relatief- goed nieuws.

In Abu Dhabi werden we nog verrast door Caterham die op de valreep en dankzij gulle fans, hun box konden inrichten. De Britten kwamen zowaar nog aan de start!

Was het een goed seizoen? Mercedes was dominant, te dominant volgens sommige forummers…maar in tegenstelling tot de voorgaande jaren was er wel een flink gevecht om de titel. Al eindigde het in een anti-climax zoals ik het voorspelde aan mijn collega’s van de Pits.

En we zien een aantal coureurs niet meer terug. Kamui Kobayashi, Gutierrez, Max Chilton, Adrian Sutil. Maar ook Giedo van de Garde, Robin Frijns en misschien wel Jenson Button? Of zal McLaren toch kiezen om Kevin Magnussen weg te sturen?

En natuurlijk Jules Bianchi…

Laten we van team tot team bekijken hoe ze het deden in Abu Dhabi:

Mercedes:
Lewis Hamilton [P1] heeft hem binnen. De Brit heeft er zes jaar op moeten wachten sinds Brazilië 2008, toen de gok van Tim Glock niet werkte. De ontlading was enorm en heel mooi om te zien, een zeer emotionele Hamilton.

Zelf hoop ik op een rustigere Hamilton vanaf 2015. De tweede wereldkampioenschap is binnen en Mercedes wil hem graag houden na 2016.

Nico Rosberg begon eigenlijk met een achterstand aan deze Grand Prix. Rosberg moest winnen, terwijl Hamilton geen P2 mocht pakken. Vooraf hoopte Rosberg dat de druk zijn teamgenoot teveel zou worden, maar juist nu kreeg Nico met technisch malheur te maken.

Rosberg oogstte veel respect door toch door te rijden naar een P14 en na afloop Lewis te feliciteren met zijn tweede titel.

Red Bull:
Vettel [P8] moest vanuit de pits starten omdat Red Bull hem geen vleugels had meegegeven die legaal waren. Red Bull gives you flexible wings!

Zijn laatste race voor het team was een emotionele, want samen hebben ze vele succes geboekt. Alleen met de RB10 die Vettel weinig inspirerend ‘Suzie’ noemde lukte het niet, meer dan enkele podiums zat er niet in.

De Duitser volgt nu het spoor van zijn idool en mentor naar Ferrari. We zijn benieuwd.

Ook Daniel Ricciardo [P4] werd gediskwalificeerd wegens vleugels die te flexibel waren. Doch kon ‘Mister Smile’ meer uit zijn RB10 persen. Horner en de zijnen hebben in de Australiër een prima kopman die overigens al drie keer won.

Ferrari:
Kimi Räikkönen[P10] zal blij zijn dat hij niet meer in die vermaledijde F14T hoeft te stappen. Het was een jaar van ‘een stap vooruit en drie achteruit’ voor de Fin. Ook in Abu Dhabi kampte Räikkönen met gebrek aan snelheid, al vond Kimi rijgedrag nu wel meevallen.

Fernando Alonso [P9] kreeg helemaal een baard van die F14T! Zijn verdienste is dat hij Räikkönen ver achter zich liet: 161 punten voor de Spaanse kampioen tegen 55 voor de Fin.

McLaren:
Jenson Button [P5] zal een raar seizoensfinale achter de rug hebben. De Brit was in het tweede seizoenshelft duidelijk de meerdere tegenover rookie Magnussen, maar weet niet of hij volgend jaar nog Formule 1 rijdt. En dus ook niet of hij zojuist zijn laatste Grand Prix heeft gereden…

Aangenomen wordt dat Alonso naar Woking komt voor een grote zak geld en aangezien Button niet bepaald weinig verdient, lijkt het erop dat de keuze vooral financieel gemotiveerd zal zijn? Ook bij McLaren groeien de financiële bomen niet meer toch in de wolken, of Honda moet [nog een keer] bijspringen.

Kevin Magnussen [P11] moest vanaf Japan scoren, want het leek er niet bepaald op dat het Button was die moest wieberen als Alonso terugkeert. Maar de recente ontwikkelingen op financieel gebeid lijken de Deen te redden.

Ondanks die druk scoorde Kevin niet in Abu Dhabi. Honda eist een topduo vanaf 2015, dus de vraag is of Magnussen zal worden gehandhaafd.

Williams:
Valtteri Bottas [P3] scoorde weer een podium. De Fin had een slechte start waarbij hij ver terug viel, maar dankzij de enorme rechtelijn-snelheid en DRS kwam een podium weer binnen bereik.
Felipe Massa [P2] leek op weg naar zijn eerste overwinning voor zijn nieuwe werkgever. Het werd hem gegund, maar niet door Mercedes die Lewis aanspoorden om sneller te rijden in de laatste tien rondes. Massa zit goed op zijn plek bij Williams.

Toro Rosso:
Daniil Kvyat [DNF] en Jean-Eric Vergne [P12] hebben een vreselijk frustrerende race achter de rug. De Toro Rosso ontbeerde gewoon snelheid, al had Vergne een mooi gevecht met voormalig teamgenoot Ricciardo. Kvyat mag het volgend jaar proberen bij Red Bull Racing, terwijl Olaf Mol via Twitter wist te melden dat Toro Rosso kiest voor Sainz jr., Lynn of Gasly.

Jammer, want Max Verstappen zou veel kunnen leren van de ervaren Vergne, maar kennelijk wil Red Bull vasthouden aan haar filosofie voor Toro Rosso waarbij coureurs drie jaar de tijd krijgen om zich te bewijzen.

Force India:
Sergio Perez [P7] behaalde een nipte positie in de top tien van het klassement en daar was de Mexicaan blij mee. Sergio raakte tegen het einde van de race nog wel begeesterd, toen Button in zijn vizier kwam. Maar helaas werkte de bandenstrategie niet mee.

Dat Hulkenberg op P6 rondreed zal ook wel hebben meegespeeld? ‘De andere Nico’ sprak van een makkelijke zondag na een moeilijke vrijdag. Alles goed voor ‘Hulk’, die een zeer lange stint reed op supersoft richting te finish.

Lotus:
Pastor Maldonado [DNF] en Romain Grosjean [P13] waren vooral blij dat het seizoen voorbij is. Pastor zette de afscheid van motorleverancier Renault extra luister bij met een onvervalste Venezolaanse barbecue. Grosjean maakte zeer weinig woorden vuil aan de E22 of dit seizoen. De Fransman was allang klaar met de matige Renault en is met zijn gedachten al bij de E23 met Mercedes-krachtbron.

Sauber:
Adrian Sutil [P16] en Esteban Gutierrez [P15] beide mannen zullen we hoogstwaarschijnlijk niet meer terugzien in de Formule 1. ‘Guti’ is een aardige coureur, maar komt gewoon tekort voor de Formule 1. Sutil viel hard door de mand door het team niet op de sleeptouw te nemen, en zou volgens teambaas Kaltenborn niets hebben gedaan om extra sponsors aan te trekken.

Voor Sauber is 2014 een beschamend jaar geweest. De C33 bleek te zwaar en het schuldenlast hing als een molensteen om de nek van Peter Sauber en de zijnen. Kaltenborn bedankt ook nog testcoureur en Nederlander Giedo van der Garde   voor de bewezen diensten.

Overigens werd Van der Garde op de vrijdag gepasseerd voor nobody Adderly Fong, die bijna twee seconden toegaf op Esteban Gutiérrez.

De Hongkong-Chinees behaalde eerder dit jaar zijn superlicentie tijdens een test met een twee jaar oude Sauber in Valencia, waar hij de vereiste 300 kilometer aflegde.

Caterham:
Kamui Kobayashi eindigde met een DNF, omdat zijn auto kampte met vreemde en heftige vibraties. Uit voorzorg werd de Japanner uit de race genomen. Een jammerlijk einde van een coureur die eens voor zoveel spektakel zorgde met zijn uitrem-manoeuvres?

We verwachten niet dat Kamui ooit terugkeert in de sport.

Markus Ericcsson werd vervangen door Will Stevens [P17] die een topdag had en alleen maar wilde finishen in zijn eerste [en enige?] Grand Prix. Stevens wist zelfs Alonso een beetje a la Petrov te irriteren! Zo verliep het radioverkeer tussen Alonso en zijn engineer:

Alonso angry at Stevens: Who is this?
Stella: It’s the new boy. A lot to learn for him.
Alonso: A lot, a lot to learn.

Stevens reed overigens voor zijn positie, dus Alonso ging hier de fout in met zijn kritiek.

Marussia:
Even leek het erop dat ze ook in Abu Dhabi aanwezig zouden zijn. De afwezigheid kan verstrekkende gevolgen hebben, daar Marussia nu uit het kampioenschap lijkt te zij geschrapt. Daardoor zou men de 50 miljoen euro voor de twee punten uit Monaco kunnen kwijtraken.

Volgens de laatste berichten rekent teambaas Monisha Kaltenborn op het geld, daar Sauber nu ‘officieel’ op P9 in het klassement staat voor Caterham op P10.
Ecclestone zou dat ook hebben bevestigd in een interview met Eddie Jordan [vanaf 02:00 minuut]:

 

F1 nieuws

GP Pits Magazine
.