koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
GP HONGARIJE: Nabeschouwing

Op de Hungaroring, waar inhalen zonder groot snelheidsverschil een hels karwei is, had Hamilton zaterdag al een belangrijke slag geslagen door pole te pakken in de verregende kwalificatie.

De regen was positief voor Mercedes, want in de droge vrijdagtrainingen was Ferrari veel sneller. Sowieso ligt het Hongaars circuit Ferrari’s SF71H beter.

Het ging op de leiding in het wereldkampioenschap. Hamilton en Vettel houden elkaar in de gaten. Vettel verloor in Duitsland enige aansluiting met zijn Britse rivaal, die op zijn beurt erop gebrand is om de voorsprong [in punten, FR] te behouden.

Verder kwam vooral Force India op een negatieve wijze in het nieuws. Na jaren van groei lijkt het team van Dr. Vijay Mallya stil te staan. Perez en Mercedes hebben nog miljoenen tegoed en vroegen de rechter om hulp.

Overleefd het team deze financiële troubadour?

Laten we van team tot team bekijken hoe ze het deden in Boedapest:

Mercedes:
Bottas [P5] meende dat een eenstopper had kunnen werken, maar dat de Ferrari van Kimi te dicht in de buurt was. In de slotfase van de race wist de Fin Sebastian Vettel niet achter zich te houden.

Toen Ricciardo Bottas wilde passeren in bocht 1, schoot de Fin te ver door. Hij werd daarvoor bestraft met een penalty van 10 seconden, maar had genoeg voorsprong op Pierre Gasly om zijn P5 te behouden.

Deze Grand Prix liet zien waar Lewis Hamilton [P1] kan doen als alles klopt. Het begon al in de kwalifiactie, waarin talent en timing voor een pole zorgden. Zeer belangrijk op dit circuit waar inhalen niet echt makkelijk is.

De Brit benadrukte nog maar eens dat fouten en foutjes koste wat kost moeten worden vermeden voor de rest van het seizoen.

Red Bull:
Max Verstappen [DNF] was na slechts vijf rondjes al klaar. De Nederlander was woedend op motorleverancier en zei openlijk uit te kijken naar het einde van de samenwerking tussen Red Bull en Renault.

Dat zegt genoeg.

Daniel Ricciardo [P4] verloor zijn B-spec motor al in Duitsland vorig week. De Australiër moest zijn oude motor van Monaco gebruiken en zag zijn jonge teamgenoot met diens B-spec langs de kant staan.

Zelf reed Ricciardo van P16 naar P4 na een incident met Ericsson bij de start. Enige irritatie was er met Ocon die de chiane zou hebben afgesneden, maar twee ronden voor Daniel bleef rijden.

In de slotfase was er een botsing met Bottas, maar dat had geen grote gevolgen voor de RB14.

Kennelijk is er een groot probleem met de B-spec. Bij Red Bull kunnen ze alleen maar hopen dat de C-spec in België echt zoveel beter is, als dat Renault beweert.

Ferrari:
Sebastian Vettel [P2] zal balen van de verregende kwalificatie. De Ferrari’s waren duidelijk sneller dan de Mercedessen, maar na een aantal ronden in de vuile lucht was het beste er vanaf qua banden.

Vettel had een momentje met Bottas, waarbij de Duitser alle geluk van de wereld had dat hij geen lekke band opliep.

Kimi Räikkönen [P3] blijft zijn rondjes rijden zonder al te veel drama. Het team was in rouw vanwege de onverwachtse dood van CEO Sergio Marchionne. Maar in de wandelgangen gaat het gerucht dat Marchionne Kimi graag had willen vervangen door Charles Leclerc.

Nu zijn de kaarten opnieuw geschud en is de verwachting dat de veteraan nog een jaartje in de rode auto is te zien.

McLaren:
Fernando Alonso [P8] pakte weer punten voor het team. Nog altijd is het de vraag of de Spanjaard blijft rijden voor het team uit Woking. McLaren had een uitstekende strategie bedacht.

Die strategie werkte ook voor Stoffel Vandoorne [DNF], totdat zijn versnellingsbak ermee ophield. Een vervelende situatie aangezien Stoffel onder druk werd gezet door CEO Zak Brown.

Maar dan moet McLaren wel een goede auto leveren aan onze Zuiderbuur.

Williams:
Ik blijf het zeggen; dit team is niet goed bezig. De auto is een drama en dat geldt ook voor de coureurs Stroll [P17] en Sirotkin [P16].  Beide coureurs moesten al snel liften voor de blauwe vlaggen.

Williams vertoont steeds meer tekenen van een zinkend schip.

Testrijder Robert Kubica zou al in gesprek zijn met de mensen van Haas F1, terwijl Lawrence Stroll –de vader van- wordt genoemd als mogelijke koper van het gevallen Force India.

Dat kan misschien wel de definitieve klap zijn, want wie wil nog geld investeren in een team dat nu jaren achtereen de verkeerde keuzes maakt en daardoor steeds verder achterop raakt?

Toro Rosso:
Pierre Gasly [P6] gaat de zomerstop in met zijn hoofd in de wolken. Vooraf gaven weinigen Toro Rosso de kans op fatsoenlijk presteren. Maar zie, een race zonder fouten en de Fransman neemt 8 punten mee in de zomerstop.

Brendon Hartley [P11] zit nog een beetje in onzekerheid. De Nieuw-Zeelander had een andere strategie en dat werkte niet. Hartley zat vast achter Sainz en Hülkenberg.

Force India:
Ocon en Perez kwamen op P13 en P14 over de finish. Sinds het slechte nieuws over de financiële staat van het team, is de performance er op achteruit gegaan. Toch is er goede hoop op een positieve afloop, en verwacht men een frisse start in België na de zomerstop.

Renault:
Nico Hülkenberg [P12] werd verslagen door Sainz, die als enige wel punten kon scoren met zijn negende plaats. Beide coureurs klaagden over onbalans en vast zitten achter andere coureurs op het krappe circuit van de Hungaroring.

Sauber:
Marcus Ericsson [P15] had een momenten met Ricciardo bij de start. De Zweed viel ver terug en kon alleen dankzij de safety car nog posities winnen. Maar dat was het dan ook wel.

Charles Leclerc haalde de finish niet. De jonge Fransman die op de wenslijst van de overleden Ferrari-CEO stond, had ook zijn botsingen bij de start. De team maande Charles uiteindelijk om de auto uit de race te halen.

HaasF1:

Haas F1 scoorde een dubbele puntenfinish met Kevin Magnussen als zevende en Grosjean die het laatste puntje pakte.

Kevin had een probleemloos weekeinde, waar Romain vast zat achter een tragere Carlos Sainz.

Maar beide heren zijn blij met de punten en gaan nu genieten van een rustpauze.

F1 nieuws

GP Pits Magazine
.