koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
Column: GP Turkije

De tweede editie van de Turkse Grand Prix was het al weer, de wedstrijd die gisteren verreden werd op het 50 graden hete asfalt nabij Istanbul. Een prachtige wedstrijd die al gedurende de kwalificatie interessant bleek te worden. Een eerste pole position voor Felipe Massa. En de jongeling toonde zich in de wedstrijd een waardig opvolger van die andere grote meervoudig wereldkampioen.
Nee, ik heb het niet over de overdreven volprezen Michael S. uit Duitsland en tegenwoordig in Zwitserland, Noorwegen en nog een paar andere plaatsen woonachtige voormalig wereldkampioen. Nee, hoe kun je een Braziliaanse winnaar vergelijken met een Duitser? Een Braziliaan dient langs de meetlat die Senna heet gelegd te worden. En tegen die meetlat aanliggende zie ik duidelijk dat er (nog) geen Ayrton in hem schuilgaat, zijn emotie in de persconferentie ten spijt! Wellicht wordt hij ooit een Senna, maar is de jongeman nu nog te jong om de grootsheid te hebben van de man die hem voorging en die door Schumacher achtervolgt wordt. Ook de laatste records van de in 1994 omgekomen legende moeten ten prooi vallen aan de Duitser, zo lijkt hij zich te hebben voorgenomen.

Alleen om die reden heeft Michael zijn toekomst nog niet bekendgemaakt, hij heeft nog geen duidelijkheid over de laatste recordlijstjes en tot hij volstrekt zeker is, zal hij niets zeggen over zijn toekomst. Al schijnt Monza het toneel te worden van de grote bekendmaking. Ik kan haast niet wachten om te horen dat Schumacher definitief aan de wilgen gaat hangen… Nou ja, zijn helm dan in ieder geval! 

Na de race van gisteren zal de Duitser zich evengoed toch wel even achter de oren hebben gekrabd om te zien of het Braziliaanse of Spaanse zeep was die achterbleef nadat hem de Duitse flappers werden gewassen door een jongeling! Een zekere pijn moet het toch wel doen dat de Duitser (ten tweede malen) geklopt wordt op het Turkse asfalt. De enige wedstrijd op de kalender die de Duitser niet heeft kunnen winnen en dat doet zeer, dat moet haast wel!
En hoe de Turken aankeken tegen het spektakel dat vanaf bocht een in lap een van start ging in de Grand Pristanboel? Laat ik een Turkse autosportfan citeren en bedenkt u het accent er zelf bij: “Grand Prix iest Janboel in eerste lapje!”

Bocht een, brokken voor diverse rijders, gevolg: Safety Car de baan op. Na de Safety Car periode een rustige voortkabbelende race met af en toe een stopje voor wat verse peut en nieuw rubber? Neuh, niet echt. Een wedstrijd waarin diverse rijders zich duidelijk profileerden en knokten voor wat ze waard zijn. Christijan Albers liet zijn Midland duidelijk zien, daar waar gevechten waren, daar was Chris te vinden, totdat zijn bolide de geest gaf na een wat vreemdsoortige parkeerwijze die de rechter voorhoek van zijn bolide en het al daar ooit gemonteerde wiel deden separeren van de rest van zijn extreem dure Toyota Yaris…

Ondertussen reed de top drie in slagorde, zich niets gelegen laten liggende aan de overige 19 deelnemers, onder aanvoering van Flipje Mazzel richting zwart/wit geblokt. Flip op kop, gevolgd door Alonso en Michael Schumacher doorkliefden het veld gestaag in hun poging zo snel mogelijk de 309,nogwat af te leggen kilometers achter de rug te hebben. Onbedreigd en fier aan kop wist Massa de leiding van begin tot eind te behouden, de wedstrijd te controleren en naar zijn hand te zetten. Schumacher kwam geen moment in de buurt van Alonso, waardoor Ferrari geen teamorders hoefde uit te vaardigen. Hoe kan Massa aan de kant gaan voor Michael, zonder eerst Alonso voorbij te zien stuiven, dat moet de vraag geweest zijn die aan de pitmuur gedurende 1.5 uur gespeeld heeft. Het antwoord bleef uit, Jan Todje, Ross Brawn en zelf Luci di Montezemelaar konden niets verzinnen, de tactiek werd doorkruist door de Spaanse Renault coureur die zijn voorsprong in Turkije met twee punten wist uit te breiden. 

En zo kon het gebeuren dat we wederom live een “ontmaagding” meemaakten, dit keer werd Massa ontmaagd als GP winnaar. Na de eerste winst van Button in Hongarije de tweede coureur die de zijn eerste zege behaalde dit jaar.
Flipje mag Alonso er voor bedanken, Flip Mazzelde dat Fernando de tweede plaats bezette in de tweede Turkse GP en zo voorkwam dat Ferrari teamorders kon uitvaardigen.

Kortom, het was weer een prachtige wedstrijd van kwalificatie tot persconferentie na de race, daar op het 50 graden warme asfalt van Istanbul.

Veritas, 28.08.06

F1 nieuws

GP Pits Magazine
.