koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
GP USA: ‘Life goes on’

De voormalige ceo van Williams Parr had maanden geleden al een in een tweet openbaart dat de sport zoals we het nu kennen, volgend jaar niet meer zal bestaan.
Veel beroering alom, hoewel het overbekend was dat Marussia, Caterham en Sauber er niet bepaald warmpjes bij zaten/zitten.

En zelfs voor Lotus Genii moest worden gevreesd. Wel nu, wat Parr voorspelde kwam dit weekeinde uit:

Zowel Caterham als Marussia waren er niet bij. Beide teams moeten nu hopen op een miljardair die de ambitie heeft om miljonair te worden.

Want aan het kostenplaatje van de sport veranderd er vooralsnog niet veel, ook al dreigde er een boycot van de overgebleven teams [ Force India, Sauber en Lotus] die op het randje staan.
Inmiddels lijkt Ecclestone zich doordrongen van de noodzaak om maatregelingen te treffen. Voorheen werd er nog gefluisterd [ook door mij] dat alle gedoe opzet was, om de sport in waarde te doen dalen.

Ecclestone zou zo de vraagprijs van CVC voor het grootaandeelhoudersbelang willen verminderen.

Maar Bernie riep vlak voor de race dat dat er teveel geld verkeerd zou worden verdeeld. ‘Zoete praatjes’  of is de onlangs 84 jaar oud geworden bejaarde baas van de sport werkelijk tot inkeer gekomen?

Maar zegt het eens eerlijk; Wie heeft Caterham en/of Marussia werkelijk gemist?

Laten we van team tot team bekijken hoe ze het deden in Austin:

Mercedes:
Mercedes acteerde als vanouds, dus het vuurwerk kwam andermaal van de strijd tussen de teamgenoten. Deelde Rosberg [P2] op de zaterdag een tik uit, de punten worden pas na het vallen van de vlag verdeeld.

In dat opzicht tikte Hamilton [P1] veel harder terug. Rosberg kon nadien het tempo weer opvoeren, maar dat was tien ronden nadat de Brit in een cleane move voorbij stoof.
Volgende week mag Rosberg het weer proberen.

Red Bull:
Vettel [P7] zag zich geconfronteerd met een moeilijke opgave. De Duitse was toe aan zijn zesde motor van het seizoen en moest dus vanuit de pit starten. Door druk van buitenaf ging Vettel toch de baan op, al was het maar om zijn set-up voor de race te finetunen.

Voor Ricciardo [P3] zal Austin een ‘back-on-top’ gevoel gegeven hebben. De Aussie zag eruit als de gemiddelde NASCR-fan, een baard die bij velen in de smaak viel. Hopelijk behoudt Daniel zijn opvallende en grappige gezichtsbeharing.

Daarmee maakt de kopman van Red Bull die geen kopman mag worden genoemd de sport een stukje leuker en grappiger.

Zijn nieuwe baard verhinderende niet dat hij opnieuw de best presterdende Red Bull-  én Renault coureur was. Na een moeilijke start had Ricciardo niet al te veel moeite om de Williams’ van Massa en Bottas achter zich te houden.

Ferrari:
Kimi Räikkönen[P13] wordt gek van de F14T. Na een lastige vrijdag en zaterdag, verging de eerste stint goed totdat de Fin zijn eerste setje mediums onder de auto kreeg. Alle grip was meteen verdwenen, en hoe voorzichtig Räikkönen ook reed..vlak voor het einde van de race moest hij alsnog naar binnen voor een ander setje banden.

Kimi had behoorlijk veel mazzel dat zijn achterband niet lek gereden werd door een te onstuimige Perez. Maar veel lijkt het niet te hebben uitgemaakt.

Fernando Alonso [P6] is in zijn hoofd al weg bij het team. De Spaanse kampioen zei vooral veel punten te willen scoren met het oog op het constructeurskampioenschap. Ook Alonso had wegliggingsproblemen, waardoor hij de snelheid van de mannen voor hem niet kon bijhouden.

McLaren:
Jenson Button [P12] reed vandaag vooral achteruit, zo luidde zijn zelfkritiek. Ondanks zijn reputatie als ‘bandenfluisteraar’ kreeg de Brit het zwarte rubber niet aan het werk. Vooral de achterbanden sleten in een razende tempo, waardoor de auto bleef glijden met nog meer oververhitting van het rubber tot gevolg.

Het gevecht met Alonso was voor hem een lichtpuntje in deze GP, maar Button had nog liever punten.

Kevin Magnussen [P8] hield daarom de eer hoog. Al had de zoon van Jan Magnussen hetzelfde euvel als zijn teamgenoot. Doch had de Deen genoeg marge om zijn achtervolgers op een afstandje te houden.

Williams:
Valtteri Bottas [P5] blijft maar punten binnen sprokkelen. Sir Frank Williams zal zijn race met instemmend goedkeuring hebben aanschouwd. Maar tegen een gewaagde bandenstrategie van Red Bull was ook de Fin niet opgewassen.

Massa [P4] zal opgelucht zijn na een uitstekende voorbereiding op zijn thuisGP volgende week. Massa had een trage pitstop, waardoor Ricciardo hem voorbij ging. Jagen op het lachebekje van de Formule 1 had geen zin want dat zou de Braziliaan zijn banden kosten.

Toro Rosso:
Daniil Kvyat [P15] had teveel gevergd van zijn Toro Rosso in een gevecht met Räikkönen en moest daardoor eerder dan gepland een nieuw setje banden halen. Dat stuurde zijn hele race dusdanig in de war.

Jean-Eric Vergne [P9] blijft vechten voor zijn toekomst in de Formule 1. De Fransman ging daarbij wel te ver, en werd daardoor terecht bestraft. Zelf zei Vergne dat Grosjean de deur openliet en dat hij die kans moest grijpen.

Vergne heeft de voorkeur boven Sainz jr. van zowel teambaas Tost als Max Verstappen, maar Jean-Eric moet vooral Marko en Mateschitz overtuigen.

Force India:
Sergio Perez [DNF] reed in de stijl die ook zo kenmerkend is voor hem. Het kostte hem wel zijn race nadat hij op een onlogische manier op Sutil reed. De Force India is een snellere auto dan de trage en zware Sauber.  Perez had dus makkelijk kunnen wachten, in plaats van in de eerste ronde een dergelijke move te maken.

Gelukkig werd Räikkönen geen slachtoffer van mans dadendrang, maar Dr. Vijay Mallya die zijn renstal graag boven McLaren wil zien staan in het constructeurskampioenschap zal zeker niet blij geweest zijn met de actie. Voor het weekeinde ging het gerucht dat ook Force India Austin zou missen, omdat er nog een betaling aan Mercedes open stond.

Hülkenberg [DNF] daartegen zal niet blij geweest zijn met zijn powerunit. De Duitser moest zijn auto aan de kant zetten, nadat het vermogen wegviel.

Lotus:
Maldonado [P9] heeft eindelijk die punten binnen. De Venezolaan boekte nog wel zijn tiende penalty voor 2014. Een evenaring van zijn ‘record’ uit 2012, met nog 2 GP’s te gaan.

Grosjean [P11] zal zijn boosheid en frustraties omtrent de manoeuvre van landgenoot Vergne flink hebben geventileerd. Jammer dat er geen camera bij was, een moment om heel wat nieuwe Franse scheldwoorden te leren.

Maar de snelheid van de E22 viel wel erg op. Sinds Monza zou Lotus Genii zijn gestopt met de ontwikkeling, maar in Austin was daar niets van te merken. Wel testte het team de nieuwe, minder aparte neus voor 2015. Dat had veel weg van een neus zoals die van Mercedes/Ferrari.

Sauber:
Alle ontkenningen ten spijt, de situatie bij Sauber is preciar. Markus Ericsson, de man die zelfs gelegenheidscoureur Lotterer niet bij kon houden, werd na de kwalificatie bevestigd als Sauber coureur per 2015.

Kaltenborn riep nog dat Ericsson zich had verbeterd in de afgelopen races, maar het is ook dezelfde teambaas die riep dat Gutierrez een waardige vervanger was van Kobayshi.

Ongeloofwaardig, dus.

Adrian Sutil [DNF] had vooruitzicht op een goede race, doch meende Sergio Perez al in de eerste ronde hem te moeten verschalken. Perez had makkelijk kunnen wachten tot het rechte stuk, want de Sauber C33 is nog altijd trager dan de eerste de beste sleepboot.

Esteban Gutierrez [P14]. Blijft hij bij Sauber of is zijn Formule 1-carrière over? De Mexicaan is eigenlijk geen partij rond het stoeltje voor 2015, want de Telmex-miljoenen waren voor Perez bestemd. Zelf heeft ‘Guti’ geen sponsors die 20 miljoen of meer kunnen opbrengen.

En met welke reden zouden ze dat doen?In Austin kon de frêle Mexicaan zich ook niet onderscheiden, wat in Sochi en Japan enigszins kon door in de buurt van de top 10 te zitten.

Caterham:
Of Caterham nu wel of niet de laatste GP van het jaar rijdt. Het is nog maar de vraag of Ericsson in Abu Dhabi in de auto zal zitten. Ondertussen lijken de mensen achter Forza Rossa te azen op 1MRT, de licentiehouder van de F1-deelname.

Marussia:
Idem voor het speeltje van miljardair Cheglakov. In de Britse media werden twee staalmagnaten genoemd, maar sindsdien is het stil.

De Rus is het zat na ettelijk miljoenen in het team te hebben gestopt. De bedragen variëren van 180 tot 225 miljoen euro in de afgelopen vier jaar. Serieuze bedragen waar een gewone sterveling zich geen voorstelling van kan maken.

Al zou ik dat graag wel willen…

F1 nieuws

GP Pits Magazine
.