koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
Grand Prix Mexico: Preview

De Grand Prix van de VS is nog maar net gepasseerd, of we mogen alweer zuidwaarts trekken richting Mexico voor de op twee na laatste grand prix van het jaar. Alle ogen zijn gericht op Lewis Hamilton, die voor het tweede jaar op rij in Mexico de wereldtitel kan grijpen. Met 70 punten voorsprong op enige resterende belager Sebastian Vettel moeten er al hele gekke dingen gebeuren wil Hamilton geen wereldkampioen worden, maar een gekend Amerikaans gezegde stelt dat “It ain’t over till the fat lady sings!” Vettel zal moeten hopen op nog drie mirakels wil hij de titel nog bemachtigen, maar zal zelf ook wel beseffen dat dat niet zal gebeuren.

De kans dat Hamilton de titel niet pakt in Mexico is dan ook klein. Hamilton mag maar liefst twintig punten prijsgeven ten opzichte van Vettel, wat betekent dat de Brit sowieso kampioen is als Vettel niet wint of hij beter doet dan een achtste plaats. Hoe zit de kansverhouding? Veruit in het voordeel van Hamilton.

Thuisrijder Sergio Perez wil zich uiteraard bewijzen voor eigen volk, maar de kansen op opnieuw een podiumplaats voor eigen volk zijn gering. De Mercedes motor heeft immers niet meer het voordeel van weleer, maar Force India heeft echter wel bewezen altijd sterk te zijn op circuits met weinig downforce, iets wat zeker het geval is in Mexico gezien de hoge ligging van het circuit.

Wat we ook kunnen verwachten zijn betrouwbaarheidsproblemen. Op 2300 meter hoogte is de lucht een stuk ijler, wat de efficiëntie van de verbrandingsmotoren ten slechte komt. Daarnaast is ook de luchtkoeling hierdoor veel minder efficiënt, wat tal van koelingsproblemen kan veroorzaken bij de motoren, versnellingsbak, remmen, etc. Door de verlaagde luchtweerstand op die hoogte zullen de topsnelheden echter wel een pak hoger liggen, met Felipe Massa als perfecte voorbeeld in 2015. De Braziliaan haalde in zijn Williams maar liefst 364 km/u.

Autódromo Hermanos Rodríguez

Het Autódromo Hermanos Rodríguez is een circuit gelegen in Mexico-Stad. Het circuit werd genoemd naar de Mexicaanse broers en Formule 1-coureurs Ricardo en Pedro Rodríguez.

Het Magdalena Mixhuca-circuit, zoals het oorspronkelijk genoemd was, was ongeveer vijf kilometer lang en ligt in een stedelijk sportpark. In de beginjaren waren er vaak problemen met het hobbelige wegdek, dat ervoor zorgde dat vele wagens de finish niet haalden met gebroken ophangingen. Een ander probleem was dus de hoogte, die voor veel oververhittingsproblemen zorgde. Thuisrijder Ricardo Rodríguez verongelukte er in 1962 tijdens de kwalificaties en in 1970 raakte Mexico de Grand Prix kwijt.

De Formule 1 kwam zestien jaar later terug en het circuit was herdoopt in het Circuito Hermanos Ricardo y Pedro Rodriguez. Het werd wel ingekort en was nog 4,438 km lang. Na zeven edities werd de grand prix echter weer van de kalender gehaald voordat het zijn terugkeer maakte in uiteindelijk 2015. Ook NASCAR, Formula E en het WEC houden er nu officiële races.

Jim Clark, Alain Prost en Nigel Mansell wonnen de Mexicaanse grand prix als enige piloten meer dan eenmaal, met twee stuks. Hamilton en Verstappen zullen proberen zich aan dit groepje rijders toe te voegen, na hun zeges van respectievelijk twee jaar geleden en vorig jaar.

Wat gebeurde er vorig jaar?


Actie was er vorig jaar zeker te beleven en de eerste controverse kwam meteen in bocht 1 toen Sebastian Vettel na een mindere start vanop pole zijn voorvleugel plantte op achtereenvolgens het achterwiel van Verstappen en Hamilton. Deze laatste kon zo bijna een volledige ronde op drie wielen richting pits, terwijl ook Vettel de pits moest opzoeken omdat die voorvleugel uiteraard ook verdwenen was. Beide heren verloren tijd, maar vooral Hamilton viel ver terug. Ideaal voor Vettel om zijn titelkansen gaaf te houden? Mis! De Duitser verloor ook te veel tijd en werd uiteindelijk vierde. Hij had minstens een tweede plaats nodig om zijn titelkansen levende te houden.

Het zou uiteindelijk de dag worden van Max Verstappen. De Nederlander verspilde geen tijd en reed op kousen voeten weg van de rest, op weg naar een foutloze race en zijn eenvoudigste overwinning in zijn carrière tot dan toe. De ijle lucht eiste ook zijn slachtoffers en in totaal moesten maar liefst vijf rijders opgeven door oververhitting van verscheidene delen van de wagens: Ricciardo, Hulkenberg, Sainz, Hartley en Ericsson.

Hamilton had aan zijn negende plaats genoeg om zijn vierde wereldtitel te mogen vieren.

Hier een kort overzicht van de Grand Prix van vorig jaar:

Het weer

Het weekend start nat op vrijdag met temperaturen tot 23 graden en een kans van 90% op regen, niet de ideale omstandigheden dus voor de teams om afstellingen te zoeken. Verder in het weekend slechts lichte beterschap. Op zaterdag wordt het frisser en zal de regenkans afnemen tot 50%, al zal de zon zich bijna niet laten zien. Zondag hetzelfde verhaal als zaterdag, met vooral veel regenkans in de namiddag, waardoor we wel eens een natte race zouden kunnen zien.

Timing (Nederlandse/Belgische tijd)

Vrijdag 26 oktober:
Vrije training 1: 17:00-18:30
Vrije training 2: 21:00-22:30

Zaterdag 27 oktober:
Vrije training 3: 17:00-18:00
Kwalificatie: 20:00-21:00

Zondag 28 oktober:
Race: 20:10

F1 nieuws

GP Pits Magazine
.