koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
Preview: Formula 1 Pirelli Grand Prix Du Canada 2019

Het is een mooie tijd van het jaar voor autosportfanaten. Na de klassieke Grand Prix van Monaco is het aankomend weekend tijd voor een andere klassieker. De Grand Prix van Canada staat elk jaar weer bol van de spanning. Dus vergeet Netflix op zondagavond, Formule 1 zit op primetime!

Circuit Gilles Villeneuve
Het uitdagende Circuit Gilles Villeneuve is sinds 1978 gastheer van de Canadese Grand Prix. In die tijd had het circuit een andere layout dan de omloop die we nu kennen, al is de basis van het circuit nog altijd gelijk. In 1978 was het ook meteen feest voor de Canadezen op de tribune. Gilles Villeneuve won in een heroïsche rit zijn thuisrace. Tot op heden is hij nog de enige Canadees die op eigen grond wist te winnen in de Formule 1.

Als we verder kijken door de statistieken van de Grand Prix van Canada, dan zien we dat Michael Schumacher voor wat betreft overwinningen nog altijd de recordhouder is. De Duitser won zeven maal in Canada, maar Lewis Hamilton kan hem dit jaar evenaren wanneer hij de Grand Prix weet te winnen.

Vorig jaar evenaarde Hamilton overigens wel Schumacher als het gaat om de meeste Pole Positions. Zes maal stonden beide heren op de eerste startpositie. In de negenendertig Formule 1 races die verreden werden op het Circuit Gilles Villeneuve kwam de winnaar slechts negentien keer van Pole Position.

Voor de onboard ronde gaan we een aantal jaren terug in de tijd, naar 2003 om precies te zijn. Jaques Villeneuve, de zoon van GIlles, in actie op het circuit vernoemd naar zijn vader. Vergeet overigens niet om je geluid wat harder te zetten.

Grand Prix van Canada 2018
De editie van 2018 staat wellicht het meest bekend om de crash in de openingsronde van de race. Brendon Hartley (Toro Rosso) en Lance Stroll (Williams) maken een spectaculaire klapper wanneer ze elkaar in de wielen rijden.

Sebastian Vettel won de race nadat model Winnie Harlow de finishvlag te vroeg zwaaide. Daarom telde de race niet over de volledige zeventig ronden, maar werd de uitslag bepaald naar aanleiding van ronde achtenzestig. Het kostte Daniel Ricciardo de snelste ronde en betekende dat Sergio Perez niet dertiende werd, maar veertiende werd.

Ferrari en Red Bull in de achtervolging
Nog altijd zijn het Ferrari en Red Bull Racing dat achter de feiten aanlopen in het seizoen 2019. Mercedes won alle van de zes reeds verreden wedstrijden dit jaar. Alleen in Monaco kon Sebastian Vettel (door een gelukje) voorkomen dat de Mercedes mannen niet wéér als eerste en tweede finishten.

Van de pace dat Ferrari tijdens de wintertests en in Bahrein liet zien lijkt weinig meer over te zijn, en als het een keer loopt zoals het moet dan weet het team of haar coureurs wel vakkundig de toegeworpen kansen om zeep te helpen. De Ferrari staat erom bekend veel topsnelheid te hebben op het rechte stuk, dus wie weet kan men in Canada wat uitrichten tegen Mercedes.

Bij Red Bull Racing is het Max Verstappen die vooral wacht op de kruimels die er vallen. Gelukkig voor de Nederlander zijn dat er genoeg van Ferrari uit, en dat bracht hem naar een keurige derde plek in de stand om het wereldkampioenschap. Maar het grote wachten is op een misstap van Mercedes en wellicht zit er dan meer in het vat dan een toevallig vrijgekomen podiumplaats.

Vrijdag 7 juni 2019
16:00 - 17:30 | Eerste vrije training
20:00 - 21:30 | Tweede vrije training

Zaterdag 8 juni 2019
17:00 - 18:00 | Derde vrije training
20:00 - 21:00 | Kwalificatie

Zondag 9 juni 2019
20:10 | Race (70 ronden)

 

F1 nieuws

GP Pits Magazine
.