koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
Preview: Grand Prix van Spanje

Het circuit van Barcelona zal voor Nederland al verbonden blijven aan 15 mei 2016, toen won Max Verstappen zijn allereerste Grand Prix. 15 mei, de dag dat er voor het eerst een Nederlander een Formule 1-race won. Sinds die tijd is het circuit ook populair onder de Nederlanders, jaarlijks zitten de vliegtuigen vanuit Nederland naar Spanje vol.

Wat verder opvallend is dat de Grand Prix van Spanje dit jaar mogelijk voor het laatst plaats vindt op het circuit van Barcelona. De Grand Prix wordt al enige tijd niet meer actief ondersteund door de stad Barcelona, Barcelona wil net zoals bijvoorbeeld Amsterdam op de groene tour en een Grand Prix die veel geld kost plaatst niet in dit plaatje. Mogelijk gaan we volgend jaar niet naar Barcelona maar naar Zandvoort!

Circuit de Barcelona

Verder kennen de fans én coureurs de omloop als testcircuit, waardoor de baan niet veel geheimen heeft voor de meeste deelnemers aan de komende Grand Prix.

Het circuit van Barcelona heeft van alles wat, een lange recht stuk, snelle bochtencombinaties in de eerste sector en een langzaam gedeelte met krappe bochten in het laatste gedeelte van het circuit.
Dit is ook de reden waarom de teams graag testen in Barcelona, niet alleen het weer is vaak goed maar alles komt terug in het circuit.

Het circuit is 4655 meter lang en werd in 1991 gebouwd voor de olympische spelen van 1992. Sinds die tijd is de Formule 1 een vaste bezoeker van het circuit.

Maar Circuit de Barcelona-Catalunya Montmeló staat ook bekend om het feit dat er tussen 2007 en 2016, er elk jaar een andere coureur op de hoogste trede stond.
Dat is niet altijd zo geweest. Berucht is de editie van 1999 met maar één inhaalmoment, al zal dat de winnaar van toen, Mika Hakkinen een Finse worst zijn.

Vorig jaar
Vorig jaar werd Max Verstappen knap derde. Lewis Hamilton won zijn derde Grand Prix van 2018. Valerterri Bottas werd tweede. Sebastian Vettel viel in de race terug van de tweede naar de vierde plek, de Ferrari coureur maakte twee pitstops terwijl de rest slechts een keer stopte.

Updates

Spanje is de eerste Europese race en traditioneel betekent dit dat alle teams grote updates meenemen. Zelfs het team van Williams komt met updates. Ferrari heeft al aangekondigd met een nieuw aerodynamisch pakket, een nieuwe motor, en nieuwe brandstof van partner Shell te komen.
Ook het team van Max Verstappen krijgt een grote update. In Bakoe was er al de Honda spec 2 motor nu volgt een grote aerodynamische update. Horner sprak de geruchten over een nieuwe bolide tegen, volgens hem gaat het om een evolutie van de aerodynamica.

Verwachtingen
Het is koffiedik kijken wat de updates doen. Maar omdat alle teams met updates komen verwachten wij geen grote verschuivingen. Komt Ferrari dichterbij Mercedes? Kan Red Bull het gat naar de kop dichten? Voor neutrale kijker is dit te hopen.

Tijdsschema Grand Prix

De indeling van het weekend ziet er als volgt uit (Nederlandse/Belgische tijd) :

Vrijdag 10 mei 2019
11:00 - 12:30 | Eerste vrije training
15:00 - 16:30 | Tweede vrije training

Zaterdag 11 mei 2019
12:00 - 13:00 | Derde vrije training
15:00 - 16:00 | Kwalificatie

Zondag 12 mei 2019
15:10 | Race

F1 nieuws

GP Pits Magazine
.