koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
Vandaag in de F1: Oog op Schumacher

Aida, Japan, 17 april 1994. De Pacific Grand Prix is net van start gegaan. Ayrton Senna staat achter de vangrail naast het circuit te kijken. De man die op zaterdag pole position trainde is in de eerste bocht al geëlimineerd door de McLaren van het jonge talent Mika Hakkinen. Wat Senna die middag ziet langs het Japanse circuit overtuigt hem van iets waar hij al langer een vermoeden van heeft. De Benetton van Michael Schumacher is illegaal.

Het zou het titanengevecht van de eeuw worden. Oudgediende Ayrton Senna tegen de jonge bedreiging van een nieuwe generatie Formule 1 coureurs: Michael Schumacher. Tijdens de eerste twee races van het seizoen had Senna het onderspit gedelfd tegen Schumacher. In Brazilië spinde de drievoudig wereldkampioen van de baan. Einde race. In Aida was zijn race al voor de eerste bocht gerond is ten einde. Twee keer won Schumacher, met speels gemak..

Senna vermoedt dat de Benetton van Schumacher beschikt over het inmiddels verboden traction control. Hij neemt na zijn uitvalbeurt in Japan de proef op de som en spendeert de rest van de race langs de baan. Daar hoort hij aan het motorgeluid van de Benetton wat hij al vermoed. De wagen beschikt over traction control. Hij weet het 100% zeker, zo vertelt hij tegenover Lotus teambaas Peter Collins.

De volgende race in San Marino komt Senna tragisch om het leven. Zelf was hij er 100% van overtuigd dat de Benetton over het illegale traction control beschikte. Het bewijs heeft hij zelf nooit kunnen leveren.

De FIA onderzocht de kwestie en vond in de software van Benetton een verborgen optie waarmee traction control geactiveerd kon worden. De autosportbond slikte echter de uitleg van het team dat het software betrof uit 1993 (toen het systeem nog legaal was) en dat het alleen kon worden geactiveerd met een bepaalde code, maar dat het alleen tijdens het testen daadwerkelijk gebruikt was.

Dat de Benetton van 1994 een illegale auto was is aannemelijk. Maar de waarheid zal altijd in al zijn vaagheid boven het zwaarbeladen seizoen 1994 blijven zweven.

F1 nieuws

GP Pits Magazine
.