koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
Vandaag in de F1: Red Bull domineert in China

Sjanghai, 19 april 2009. Precies tien jaar geleden. Sebastian Vettel schrijft geschiedenis door voor het eerst een wagen van Red Bull als eerste over de streep te rijden tijdens een Formule 1 race.

De Grand Prix van China zat tot 2009 nog relatief laat in het seizoen. In 2005 was de race zelfs de seizoensafsluiter. In 2009 is dat anders, het is de derde race in een seizoen dat al zeer vreemd was begonnen. Ferrari en McLaren waren in geen velden of wegen te bekennen. De wagens waren niet snel genoeg onder de nieuwe reglementen en daarnaast ook nog eens zeer onbetrouwbaar met het nieuw geïntroduceerde Kinetic Energy Recovery System (KERS). Brawn GP en Red Bull hadden hun zaakjes wél op orde. Brawn GP had een dominante wagen gebouwd met de slimme dubbele diffuser en zonder KERS. Op gepaste afstand was daar ook Red Bull Racing dat niet over een dubbele diffuser of KERS beschikte, maar gewoon een hele goeie auto had gebouwd.

Op een kletsnat Shanghai International Circuit weet Sebastian Vettel de race te winnen voor zijn teamgenoot Mark Webber. Daarmee is de eerste overwinning van Red Bull Racing ook meteen een dubbelslag. Op zaterdag was het diezelfde Vettel die het team de eerste Pole Position in haar nog maar korte geschiedenis schonk. De race was gestart achter de safety car. Toen deze na acht ronden het veld liet gaan gebeurde achter de Red Bull wagens genoeg, maar nooit kwamen de eerste en tweede posities van Vettel en Webber echt in gevaar.

Eenmaal aangekomen op het podium was er nog wat commotie. Men speelde niet het Oostenrijkse volkslied, maar het Britse ´God Save The Queen´. Ondanks dat Red Bull Racing haar fabriek in het Engelse Milton Keynes heeft, neemt de renstal deel onder Oostenrijkse licentie.

De overwinning in Sjanghai was overigens niet de eerste overwinning voor Vettel. Een jaar eerder wist hij op Monza pole position te pakken én te winnen met het piepkleine Italiaanse opleidingsteam Scuderia Toro Rosso.

F1 nieuws

GP Pits Magazine
.