koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
Vandaag in F1: Spektakel op de Nürburgring

Vandaag (21 mei) is het twintig jaar geleden dat Michael Schumacher een droog/natte race won op de Nürburgring. De Duitser wist de Grand Prix van Europa voor thuispubliek te winnen nadat hij weer eens de beste was onder wisselende omstandigheden. De European Grand Prix van 1999 is een absolute klassieker geworden in de Formule 1 geschiedenis, waardoor deze editie van 2000 nogal eens over het hoofd wordt gezien. Ook was er nog een ongewilde rol weggelegd voor Jos Verstappen. Een terugblik op vandaag 20 jaar geleden.

David Coulthard had op zaterdag pole-position getraind op de Nürburgring, maar kon daar op zondag niet lang van genieten. Hij werd namelijk bij de start al voorbij gestoken door McLaren teamgenoot Mika Hakkinen én Michael Schumacher. Hakkinen wist de leiding te behouden totdat de regen begon te vallen en Schumacher hem zonder al teveel moeite voorbij kon en ook nog eens een voorsprong kon opbouwen.

Jos Verstappen had een minder florissant aandeel in de Grand Prix. Aan het begin van de regenbui was de Arrows coureur al een keer van de baan gespind. Later kwam hij in aanraking met Eddie Irvine (Jaguar) en Ralf Schumacher (Williams), waarbij zowel Irvine en Schumacher hun achtervleugel verloren en de race moesten staken. Verstappen beschadigde zijn ophanging bij het incident en crashte een aantal bochten verder, wat automatisch ook zijn uitvallen betekende.

Aan de kop van het veld bleef het een gevecht tussen Michael Schumacher en Mika Hakkinen. Beide coureurs wisten elkaar zelfs zo dusdanig op te jagen dat hun voorsprong aan de finish meer dan één ronde was op de nummer drie David Coulthard. Zelfs voor die tijd een voorsprong van groot formaat.

Schumacher zou dat jaar zijn eerste van vijf wereldtitels voor Ferrari behalen. De eerste wereldtitel voor het Italiaanse team sinds Jody Scheckter in 1979 wereldkampioen werd.

F1 nieuws

GP Pits Magazine
.