koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
Vonkenregen in Bahrein

Circuit Sakhir te Bahrein biedt óf saaie races óf het is spektakel. Vorig jaar streden Hamilton en Rosberg fel om de leiding, een moment dat de race redde.

Ook nu was er volop strijd op de baan, en een paar verrassend c.q. opmerkelijke staartjes in de laatste fase van de race.

Het had wel iets aandoenlijks voor mij, de artificiële vonkenregen in Bahrein, want qua wagenhoogte is de huidige Formule 1 auto net een SUV vergeleken met voorgangers uit de jaren 1990. Maar het verhoogde het spektakel, dus Bernie Ecclestone en de zijnen kunnen tevreden zijn. Al kan ik het niet laten om te vermelden dat Mark Webber in 2010 al een voorstel indiende om de GP van Singapore op te leuken met magnesiumblokjes onder de auto’s.

Bernie was toen een van de grootste tegenstanders.

Over tevredenheid gesproken, daar zullen de technici van Renault geen last van hebben. Weer vielen er twee auto’s met motorproblemen uit. Vooral Max Verstappen kampte met een te zwakke krachtbron waarvan het vermogen (vermoedelijk) al was terug geschroefd.

Falende zuigers werden aangewezen als oorzaak van diens uitvallen in China, maar pas na deze race kan Renault er iets aan doen. Voor een definitieve - de woorden van Cyril Abiteboul – oplossing moeten Max en zijn collega’s zelfs wachten tot de Grand Prix van Monaco!

Dat houdt in dat ook in Spanje op 10 mei haar cliënten met een onbetrouwbare motor aan de start moeten verschijnen. Best kwalijk…

Hoe dan ook, Max Verstappen mocht ook de vierde race van het seizoen niet kunnen voltooien. Na 36 ronden parkeerde hij zijn STR10 in de garagebox.

Laten we van team tot team bekijken hoe ze het deden in Sakhir:

Mercedes:
Lewis Hamilton [P1]  was het gehele weekeinde snel. In alle trainingen plus de kwalificatie was de Brit het snelst. Zit Hamilton goed in zijn vel en werkt hij systematisch aan een goed seizoen? Of blijft het bij een opleving en gaat het in Europa weer fout?

Nico Rosberg [P3] begon eigenlijk met een achterstand aan deze Grand Prix. De Duitse Fin of Finse Duitser moest zijn landgenoot voor zich dulden, terwijl Nico niet eens zo’n goede starter is. En dat bleek, want zelfs Kimi geraakte voorbij aan Nico.
En toen knapte er iets bij Rosberg? De man verschalkte eerst a la Max Verstappen Räikkönen, waarna ook Vettel naar de achterkant van zijn W06 Hybrid mocht kijken. Hamilton zelf bleek te toefje te snel.

In de slotfase kregen beide Mercedessen last van mindere remmen. Rosberg was niet bij machte om Kimi achter zich te houden, dus van een krachtmeting om P2 was helaas geen sprake.

Red Bull:
Kvyat [P9] na Melbourne opnieuw een negende positie voor de jonge Rus. Danill maakte vooral op zaterdagochtend geen goede indruk door zijn auto vast te rijden in het grind. Daardoor miste hij veel rijtijd, wat zich wreekte in de kwalificatie.

Daniel Ricciardo [P6] pakte punten, maar dan ook zeer nipt. De hel was losgebroken als die Renault motor 700 meter eerder was geploft. Verder de Red Bull nauwelijks gezien in de race.

Ferrari:
Kimi Räikkönen [P2] voor het eerst sinds de GP van Korea in 2013 stond de Fin op een podium. De Iceman blijkt ook scherpschutter te zijn. Kimi ging zeer netjes met de banden om en was altijd wel een factor om rekening te houden.
Is het niet de SF15T of Vettel, dan hebben we Kimi Räikkönen nog.

We kunnen in ieder geval zeggen dat Ferrari het juist pad in ingeslagen.

Sebastian Vettel [P5], het werd wel even spannend in de beginfase toen Kimi sneller bleek. Even daarvoor was Rosberg vrij agressief voorbij gestoken in bocht 1. Maar Vettel moest naar binnen voor vers rubber…En opvallend, hij ging eerder naar binnen dan beide Mercedessen.

Halverwege kwamen Rosberg en Vettel weer bijelkaar. En waar iedereen opnieuw een gevecht verwachtte, ging Vettel bij het opkomen van het rechte stuk te wijd waardoor Rosberg zonder al te veel moeite hem kon passeren.

Een pitstop wegens vermoedelijke schade aan de voorvleugel maakte de viervoudig kampioen kansloos voor de top 3. In de slotfase was Bottas een brug te ver. Of te snel…

McLaren:
Jenson Button [DNS] kwam ook op zondag niet aan de bak. Waar de Brit voor de kwalificatie nog 50 meter mocht ‘rijden’, kwam de wereldkampioen van 2009 er nu helemaal niet aan de pas. De eerdere elektrische problemen van zaterdag hadden voor een ‘glitch’ in de computers gezorgd.
Het ERS werkte daarna niet meer naar behoren.

Het zou anders zijn 100ste Grand Prix zijn voor McLaren, maar Jenson treurde niet te lang en ontpopte zich op Twitter als een deskundig sportcommentator.

Fernando Alonso [P11] lijkt weer helemaal de oude. De Spanjaard reed lange rijd rond P10 en dus een mogelijkheid om het eerste puntje voor McLaren-Honda te kunnen scoren. Eerder geraakte Fernando voor het eerst dit jaar in Q2.
Deze P11 smaakt naar meer voor de mannen en vrouwen uit Woking.

Williams:
Valtteri Bottas [P4] heeft geen last meer van zijn rug, een kwetsuur dat de Fin opliep in Australië. Ook Bottas reed redelijk anoniem rond, want ik kan mij geen actie herinneren noch had ik zoiets genoteerd.

Maar in de slotfase wist Bottas de Ferrari van Sebastian Vettel voor te blijven.

Felipe Massa [P10] graaide het laatste puntje weg voor de neus van oud-teamgenoot Alonso. Felipe zal niet blij geweest zijn met de start van de race, waarbij hij vanuit de pitsstraat moest starten.

En daarna ook nog met de balans van de auto, maar Felipe wist er nog uit te persen dat ‘een puntje beter is dan geen punten’.

Toro Rosso:
Max Verstappen [DNF] en Carlos Sainz jr. [DNF] hebben beiden een weekeinde achter de rug, zoals ze ook kunnen voorkomen in de sport. Zoals eerder beschreven duurt het een week of zes voordat Renault het probleem met de zuigers heeft opgelost. Dus ook in Spanje (op 10 mei) zal de gifbeker niet leeg blijken.

Max kampte het gehele weekeinde met teveel overstuur, dan wel onderstuur. Daarna speelde de motor weer op.  De start verliep even zo min soepel, met contact tussen het talent en Pastor Maldonado.

Carlos Sainz jr. had minder problemen, maar viel toch uit omdat het wiel linksvoor niet goed vastzat. Slordig.

Force India:
Sergio Perez [P8] was blij met een achtste plaats na eerder geen punten te hebben gescoord. Een twee-stopper leek een te grote gok, maar de bandenslijtage bleek achteraf reuze mee te vallen.

Nico Hülkenberg [P13] pakte geen punten. Zijn probleem? Geen grip en daardoor geen vertrouwen in de VJM08. Raar dat twee auto’s uit dezelfde renstal zo van elkaar kunnen verschillen.

Lotus:
Pastor Maldonado [P15] was de enige coureur die dit seizoen nog niet de finish had bereikt. De Venezolaan faalde al vier keer op rij gerekend vanaf de laatste Grand Prix van het vorige seizoen.
Sowieso is het ‘traditie’ dat Pastor in de eerste races van een seizoen niet finisht.

In een interview met Sport1 gaf de Venezolaan aan dat hij vaak de limiet op zoekt en dit seizoen veel pech heeft. Ik kan hier punten pakken, als iedereen mij de ruimte geeft in de eerste bocht., zo grapte Maldonado.

Max Verstappen snapte de grap niet en reed prompt zijn voorvleugel stuk op de Lotus van Pastor.

Romain Grosjean [P7] streed als vanouds naar de punten. De E23 is lichtjaren beter dan de E22cmet zijn aparte neus, doch is Lotus niet de enige met een Mercedes motor.

Sauber:
Felipe Nasr [P12] kon zijn stunt van Australië opnieuw niet herhalen. Maar dat hadden weinigen ook verwacht. Nasr had wel zijn momentjes en één daarvan was in de pitstraat met mede Zuid-Amerikanen Massa en Maldonado.

Over Marcus Ericsson [P14] ben ik nu heel eerlijk. De Zweed kan mij niet echt bekoren, maar in Bahrein deed Marcus weinig verkeerd. De coureur van Sauber zat er altijd goed bij, maar helaas werkte een ‘safety pin’ made in China niet mee, waardoor Ericsson veel tijd verloor.

Marussia:
Steven en Merhi kwamen als laatste over de finish. P16 en P17 voor hen. De Manor F1’s rijden nog steeds rond. Ze zijn niet snel, maar uitvallen doen de achterhoede wagens ook niet.

Daar kunnen ze bij Renault een puntje aan zuigen…


Eerder verschenen op de blog van dezelfde auteur. Bron foto’s Twitter.

F1 nieuws

GP Pits Magazine
.