koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
Wat gaat 2018 ons brengen?

Als eerste wil ik aan de trouwe lezers de beste wensen, een goede gezondheid en mooi 2018 uitspreken! Vanaf vandaag moeten we nog circa 71 dagen wachten voordat het nieuwe seizoen in de Formule 1 weer van start gaat. Tijd genoeg om over het volgende na te denken.

1.Halo
Sommige dingen veranderen nooit in de egocentrische wereld van de Formule 1. Zeker niet op politiek gebied. Eerder werd de onzalige Halo erdoorheen gedrukt. Daarnaast zijn er nog heel veel onduidelijkheden over het nieuwste veiligheidsitem.

De FIA heeft tevens in al haar wijsheid besloten om te gaan marchanderen met de veiligheidseisen betreffende noodsituaties in de cockpit.

De vijf seconden regel om uit de auto te komen in geval van nood is al jaren de belangrijkste eis voor een coureur om –überhaupt– in aanmerking te komen voor een superlicentie. Dat de FIA deze keiharde eis nu laat vallen vanwege een nieuwe veiligheidsmaatregel, is behoorlijk opmerkelijk. In plaats van vijf tellen, ‘mag’ een coureur er drie seconden langer over doen. Acht seconden dus.

Je gaat je dan afvragen hoe ‘veilig‘ die Halo daadwerkelijk is. Of hoe noodzakelijk. De FIA kan zeggen; Ja, maar de afgelopen jaren hebben we nauwelijks ongevallen gehad, waarbij er een concreet brandgevaar dreigde voor een coureur.

Maar gevaar is gevaar, en coureurs hebben van nature een bloedhekel aan brand.

De Halo is bovendien een oplossing voor een probleem wat niet eens bestaat, dus dat maakt de invoering net zo overbodig.

2. Motoren
Kostenbesparing heette het.

Het moest goedkoper om deel te nemen aan de sport, dus is ervoor gekozen om het aantal motoren per seizoen gefaseerd af te bouwen naar drie stuks per jaar in 2018. Voor de MGU-K zijn de reglementen nog strenger opgesteld. Van dit component kunnen nog maar twee exemplaren per seizoen gebruikt worden.

Inmiddels is gebleken dat met name Renault en Honda de grootst mogelijke problemen hebben qua betrouwbaarheid en vermogen. Helaas voor de gemiddelde Nederlandse (en overige Verstappen-fans) fan rijdt Neerlands Hoop Max Verstappen in een Red Bull, welk aangedreven wordt door een Renault krachtbron (die geen Renault mag heten).

Teambaas Christian Horner verkondigde dan ook dat hij liever vasthoud aan vier motoren per jaar, maar liever vijf of zes zou willen hebben. Ook hier komt de politiek in de sport om de hoek kijken.

Met name Ferrari ziet het niet zitten om Red Bull een handje te helpen.

Immers is gebleken dat de energiedrankjesfabrikant nog altijd een puik chassis aflevert. Puur vanwege de zwakke en onbetrouwbare Renault wisten de ‘Red Bull- Boys’ niet nog meer punten te verzilveren.

Vooral Max Verstappen viel vorig jaar uit op kansrijke posities. Dat zal dit jaar een tikje erger worden, zo is de verwachting.

Of Renault moet de motoren nog verder omlaag schroeven. Of Renault bouwt een betrouwbare motor, die ook nog eens 50 pk sterker is dan de 2017-motor. En dan hebben we niet nog niet eens over de ontwikkelingen bij Ferrari en Mercedes, want die zullen niet stil blijven zitten.

Ik zie het gewoon niet gebeuren dat de Fransen kunnen aanhaken. Over Honda wil ik het niet eens hebben, behalve dat ik Pierre Gasly en Brendon Hartley schoenen aanraad waarop ze lange afstanden kunnen lopen…

3.Mercedes

Sportief directeur Ross Brawn is bang dat Mercedes volgend jaar nog sterker en dominanter zal worden. Vorig jaar had de Duitse renstal het lastig, maar daar waren redenen voor. Zo was de auto zeer lastig af te stellen. Dat zal dit jaar anders zijn, omdat Mercedes af zal stappen van haar gebruikelijke ontwerp.

De Duitsers zullen hun pijlen richten op een auto met een kortere wielbasis die meer lijkt op de Ferrari en Red Bull. Feit is dat Mercedes op de ‘technische’ circuits met veel korte, krappe bochten en weinig lange rechte stukken het zwaar had tegen Ferrari en later ook Red Bull.

Teambaas Toto Wolff van Mercedes is het oneens met zijn voormalige collega. De Oostenrijker verwacht volgend jaar een spannend kampioenschap in de Formule 1.  Ik voorspel een strijd tussen Mercedes, Ferrari en Red Bull en misschien doet McLaren-Renault ook mee., aldus Wolff.

En toch moeten we rekening houden met een vijfde titel voor Lewis Hamilton.

De neutrale fan hoopt met Toto mee. Mercedes won vier jaar achtereen het kampioenschap bij de constructeurs en de zegereeks van Lewis Hamilton werd slechts onderbroken doordat teamgenoot Nico Rosberg won in 2016.

4. Gridgirls?
Er komen steeds meer geruchten dat de Formule 1 wil stoppen met de gridgirls. Seksistisch, rolbevestigend en minderwaardig. Gek genoeg heeft niemand de dames in kwestie zelf iets gevraagd.

Vooralsnog zijn er bij de start van iedere Grand Prix de gridgirls te bewonderen. Autobild ziet de bui al hangen en kwam met een ode aan de mooiste vrouwen tussen de racewagens.

5. Stoffel Vandoorne
De Vlaming bleef lang achterop bij zijn ervaren teamgenoot, maar wist tegen het einde van het seizoen Fernando Alonso af en toe te verslaan. Stoffel Vandoorne heeft daarmee aardig wat respect weten af te dwingen bij McLaren.

En waar een Max Verstappen zich zorgen om de Renault lijkt te moeten maken, kijkt de jonge Belg uit naar zijn eerste kilometers met het Franse krachtbron.

6. Max Verstappen
2017 was een verschrikkelijk jaar voor de jonge Nederlander. Maar aan de andere kant ook louterend. Max leerde op een zeer harde manier dat succes niet vanzelfsprekend is. Verstappen wilde het niet horen, maar Red Bulls autosportadviseur Helmut Marko had wel een punt met zijn opmerking dat een toptalent meer leert van tegenslag dan van voorspoed.

Wat gaat Max Verstappen doen in 2018? Dat hangt af van Renault. Zoveel is ons wel duidelijk.

Maar Max heeft in teamgenoot Daniel Ricciardo een tegenstander van formaat. Veel meer ervaren, weet uit de problemen te blijven en is een puntenschraper. Vorig seizoen wist Verstappen het kwalificatieduel te winnen van de Australier. Maar snel rijden over één rondje is iets anders dan een complete race bekeken te rijden.

Toch menen we dat Verstappen veel geleerd heeft van Mexico 2017, waarbij hij zeer dominant van start ging en de race controleerde.

Als Verstappen een goede auto krijgt, zullen we vaker races als Mexico zien. Maar de afhankelijkheid aan Renault is groter dan ooit. Mocht het tot een breuk komen per 2019, dan moet men maar hopen dat Honda op zijn minst een betrouwbare motor heeft. Een ander alternatief is er dan nog niet, aangezien Aston Martin pas na 2020 duidelijkheid wil verschaffen.

7. Renault
Een puntje van mogelijke zorg is dat naast de fabrieksteam en Red Bull, ook McLaren voort gestuwd wordt door ‘Franse paardjes’. En laat het chassis van de McLaren net zo goed of zelfs beter zijn dan die van Red Bull.

Althans, dat beweren Fernando Alonso en teambaas Boullier.

Natuurlijk moet Red Bull dus hopen dat Renault een goede motor bouwt, want anders kunnen ze de strijd met Mercedes en Ferrari sowieso vergeten. Maar in het hoeverre zal McLaren ook profiteren van dergelijke ontwikkelingen?

Vandaar dat Toto Wolff McLaren noemde als mogelijke ‘outsider’.

We gaan het zien…

F1 nieuws

GP Pits Magazine
.