koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
Wat te verwachten in 2015?

Alle kerstdingetjes zitten weer ingepakt voor het einde van dit nieuwe jaar en de geestdriftigen onder onze lezers zullen wellicht ook de restanten van hun vuurwerk hebben opgeruimd?

En oh, ja! Wij van GPPits.net wensen onze trouwe lezers ook de beste wensen, een goede gezondheid en mooi 2015!

Vanaf vandaag (vrijdag 2 januari 2015) moeten we nog 71 dagen wachten voordat het nieuwe seizoen in de Formule 1 weer van start gaat. Een nieuwe start voor enkelen, een spectaculair debuut zelfs voor de zoon van een oud-F1 coureur.

Maar ook op politiek gebied staat het goegemeente van de sport het een en ander te wachten. Een maand geleden schreef ik dat de FIA fiks had geblunderd met het reglement. Volgens Autosport zou de wetgeving rond de motorontwikkeling voor 2015 diverse hiaten vertonen.

Zo zou er geen datum vastgelegd zijn voor wanneer een motor voor seizoen 2015 gehomologeerd moet zijn.

Maar de gemiddelde fan zal dat gekronkel in de slangenkuil van de sport links laten liggen. Dus dat doen wij van GPPits ook even.

1. Max Verstappen

We beginnen met de grootste verrassing c.q. verwachting voor 2015! Natuurlijk voor de Nederlanders en een beetje voor de Belgen, is dat het Grand Prix-debuut van Max Verstappen!  Met zeventien jaar en 164 dagen de jongste Grand Prix-coureur aller tijden.

Max zal de vijftiende Nederlander worden die in de koningsklasse van de autosport zal rijden. En juist vanwege zijn leeftijd is er nu al veel controverse rondom de jongeling. Zo vond Jacques Villeneuve dat de F1 te makkelijk is, als Max zonder al te veel problemen in de VT kan rondrijden, zo schreeuwde de Canadese oud-kampioen. En ook FIA-president Jean Todt vond Max te jong.

Max Verstappen zelf ligt niet wakker van deze discussie en lijkt vastbesloten om alle critici met goede resultaten op de baan de mond te snoeren.

2. Vettel bij Ferrari

Eind december schreef ik het volgende hierover: Vettel werd door opperbaas Marchionne gespiegeld aan zijn voorganger Fernando Alonso, die jaren lang rondreed met een niet-competitieve Ferrari. Commitment, zo sprak Marchionne. Hopelijk heeft de ontwerpafdeling dezelfde eerzucht, anders zal Vettel andermaal gebruik maken van een ontsnappingsclausule?

Desondanks zijn er mensen die geloven dat Sebastian Vettel a la Michael Schumacher de boel in de juiste richting zal zetten. Maar zelfs Michael Schumacher had hulp nodig van een slimme Ros Brawn, een kundige Byrne en een standvastige Jean Todt.

En dat soort mensen zitten er nu niet in de staf van een legendarische rode team uit Italiƫ.

Sterker, de benoeming van Maurizo Arrivabene is louter politiek dan sportief of technisch. Arrivabene is een bondgenoot van Ecclestone. Hij zat jarenlang in de Formule 1 Commissie en is voor Marchionne daarom de aangewezen man om Ferrari te leiden.

3.Alonso terug bij McLaren

Honda heeft haar zin. Ron Dennis had liever vastgehouden aan de debutant Kevin Magnussen, maar maakte een knieval voor de Japanners met wie hij ooit de sport totaal domineerde. Het was dat de overleden Enzo Ferrari in Monza 1988 ingreep vanuit de hemel, anders had de Brit-Japanse combo alle races van dat jaar gewonnen.

Het gegeven zorgde voor veel grapjes rondom de baard van Alonso, aangezien Ron Dennis een niet-milde vorm van smetvrees heeft. De beharing van Button deed al zeer in de ogen van de soms maniakale teambaas.

Het was ook een momentje van Awkwardness. Alonso en Ron Dennis samen glimlachend kijkend in de camera, het verraad van 2007 nasmeulend bij de protagonisten. Insiders verklappen dat Alonso weliswaar een contract heeft voor meerdere jaren, doch zou hij eerder mogen opstappen indien de Honda-motor niet presteert.

Alonso is plan B voor Mercedes, zo voerde Toto Wolff de druk alvast op bij Lewis Hamilton.

4. Hamilton vs Rosberg, deel 2

De kans is groot dat het fabrieksteam van Mercedes ook komend seizoen weer een dominante speler is. Immers zijn de reglementen nauwelijks veranderd, terwijl de FIA de overige teams nu met een Ferrari/Mercedes-neus laat rijden ten einde de penisneus uit te bannen.

Een nieuw tweegevecht tussen Lewis Hamilton en Nico Rosberg ligt dus voor de hand. Nico Rosberg toonde zich in Abu Dhabi een waardige verliezer, maar zal erop gebrand zijn om Hamilton dit jaar wel te verslaan.

Doch zal de tweede titel Hamilton veel meer innerlijke rust geven en een Hamilton die rustig blijft en toch snel is, is een hele klus om te verslaan…’

5. Sauber, zinken of drijven?

Het team van Peter Sauber heeft in enkele pennenstreken veel van haar sympathie verloren bij de meeste Formule 1-liefhebbers.

Teambaas en advocate Monisha Kaltenborn zal wettelijk gezien het gelijk wellicht aan haar kant hebben, maar echt ‘hoogwaardig’ waren de genomen stappen niet naar buiten toe. Even leek het erop dat Sauber vier coureurs onder contract had staan, maar jurist Kaltenborn wees op tertiaire zaken waaraan de heren Sutil en Van der Garde niet aan hadden voldaan.

Accoord.

Maar om nu de Zweed Markus Ericsson aan boord te halen als ‘een kansrijke coureur met potentieel’...De 22-jarige Felipe Nasr kreeg de voorkeur boven Van der Garde die toch alweer 29 jaar is, met dank aan de financiĆ«le steun van Banco do Brasil dat volgend seizoen prominent op de bolides van Sauber zal prijken.

Nasr heeft vanaf de wintertest in Bahrein zijn kilometers gemaakt met Williams FW36 en daarnaast enkele keren in de VT1 voor hetzelfde team. Nasr komt dus niet geheel onvoorbereid aan de start in Melbourne.

Maar Sauber zit nu nog altijd in de problemen. 2015 wordt een jaar van herstel of wellicht het laatste jaar als Formule 1-team…

F1 nieuws

GP Pits Magazine
.