koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
De oranje zee op zaterdag

“Duits?” vraagt een Limburgse grapjas als ik op Kemmel langs een rij tuinstoelen naar beneden klauter voor een plaats op de helling. Ik hoef niet “Kwestie van Geduld” te gaan neuriën, want met een oranje shirt en een Red Bull pet ga je gemakkelijk op in het Nederlandse “leger” dat dit weekend Spa-Francorchamps, en dorpjes als Masta, Meiz en Burnenville heeft overgenomen. Zaterdag ging ik eens zelf een kijkje tussen de massa nemen die een klein stukje Ardennen in een Nederlandse kolonie veranderde.

Tuurlijk er zijn ook anderstalige F1 fans: een Amerikaan zit aimabel met ons te praten en een paar Duitsers in Ferrari shirts zitten gebroederlijk naast ons. Het is half negen en de GP3 auto’s zijn pas over een uur op de baan. Nu is er nog schaduw en op af en toe de safetycars na is er weinig activiteit. Een paar man achter me beginnen al aan hun biertjes, de rest wrijft zich de slaap nog uit de ogen. Het heeft me uiteindelijk anderhalf uur gekost om via Duitsland in de Ardennen te komen. Tip voor volgend jaar mensen, volg de A2 tot Urmond/Stein dan de A76 het land uit en Duitsland in, langs Aken en dan de A44 richting Lüttich (Duitse naam voor Luik), uiteindelijk richting Malmedy.

Strikt versus relaxed

Pas bij Malmedy zelf werd het filerijden, in totaal kostte het vanuit Midden Limburg anderhalf uur en vroeg opstaan. Een parkeerticket online reserveren kost je 16 euro, uiteindelijk kwam ik in Meiz terecht in een boerenweiland.Opvallend, maar bij de ingang werden in bepaalde rijen door zeer strenge beveilgers (Oostenrijks volgens een zoekactie op het net) geen parasols toegelaten en konden sommige mensen hun tas omkeren, terwijl in de rij waar ik stond je ticket binnen 5 tellen gescand werd en je zo door kon lopen. Vrijdag schijnen de controles nóg strenger te zijn geweest, maar door de drukte heeft men zich selectiever opgesteld.


Goeeedemorgen! half negen liep het al aardig vol op de helling, maar om 13u was er echt geen speld meer tussen te krijgen.

Na de eerste GP3-trainingen piept de zon achter de bomenrijen uit en is het al snel een stuk warmer. De voorste rijen en de zonaanbidders aan de overkant kunnen hun zonnebrand al te voorschijn halen op Kemmel Straight. Ik zit inmiddels tegenover het grote scherm, zodat je tenminste ook meer meekrijgt dan alleen de ene passage. Vlak voor de training steekt één van de heren die achter me zat een oranje fakkel aan. “Komen er nog meer hoor.” Nadat de start voor de laatste training is vrijgegeven barst ook de geluidsdiscussie los

F1 = Fr1endly?

Het valt toch dat voor de GP3 (Renault V6) en de Porsche Cup oordopjes op de voorste rijen wel handig zijn, om over de GP2 later op de dag maar te zwijgen (Renault/Mechachrome V8). Het geluid van de V6 turbo’s klinkt daarentegen haast… (en ik durf dit haast niet te zeggen) prettig. Een aantal verschillen kun je wel vaststellen. De 2016 Ferrari en de Renaults in de RBR’s en het Renault fabrieksteam) klinken het zachtst. Hier heb je echt geen oordopjes voor nodig. De Ferrari 2015 in de STR is al iets gemener, heser, met een hogere snerp. De luidsten zijn de Mercedes teams: Force India, Manor, Williams en Mercedes zelf met een veel hogere snerp.

Het houdt allemaal niet over vergeleken bij de ongeblazen V8’s met hun hoge gegil, die je zelfs kon voélen aankomen en van tien km afstand al kon horen jengelen. Ooit ging ik als klein ukkie naar Zandvoort, om de laatste NL’se GP in de duinen te zien. Toen wist ik nog niet wat een TAG Porsche Turbo was, maar wel wat voor enorm kabaal dat ding kon maken. Als ze nu net als in de jaren een dubbele turbo hadden gebruikt, was er zeer waarschijnlijk veel minder over geklaagd dan nu. Veel hebben we helaas op zaterdagmorgen niet van Max gezien dankzij een probleem met de versnellingsbak (defecte sensor)

Na die training ging de zon wel erg fel branden en ging ik wat heen en weer lopen tussen Les Combes en Bruxelles, maar uiteindelijk zat ik vlak voor de kwalificatie weer op Kemmel… alleen een stuk verder naar achteren. Achter de drie rijen tuinstoeltjes en hellingtoeristen midden in de zon, was in de bosstrook ook een hele toeschouwers neergestreken. Met een paar ingrepen in de natuur kon je tussen de takken door precies het scherm volgen. Al konden we op dat moment even niet veel volgen, er gingen nog iets van twee oranje rookbommen af zodat er een tijdlang een oranje mistbank hing. Gelukkig bleek de vrees dat Max nog een penalty ging krijgen voor de defecte sensor ‘s morgens ongegrond, hij kwalificeerde als tweede achter Rosberg, en dat werd door de massa met applaus begroet. Hoe de race vandaag liep, heeft u helaas al kunnen lezen.


Rookbomtest tijdens FP3. De hoofdschotel kwam bij de kwali nog

Na de kwali gingen al heel veel mensen naar huis, ik bleef nog even voor de GP2 en 3, en had nu weer wel oordopjes nodig, hoe dat verliep lezen jullie morgen. De terugweg kostte me precies 3 uur en 14 minuten. Over de eerste kilometer van Meiz naar de hoofdweg deed ik maar liefst twee uur , het straatje heette heel toepasselijk Voie Croisés (kruisweg). De Gendarmerie had de N-weg vanuit Meiz éénrichtingsverkeer gemaakt en leidde alles via Stavelot in slakketempo, waardoor uw hobbyverslaggever 60 minuten lang tegen een touringcar van busbedrijf Clegg & Brooking Ltd uit Middle Wallop, Engeland aan heeft zitten kijken. Gelukkig kon ik onder een brug door keren en via Masta terug richting Malmedy. Daarna ging het vlot en was ik binnen 65 minuten weer thuis. Helaas heeft op zaterdag bijna NIEMAND naar de raad van de ANWB geluisterd, de NL’se auto’s gingen koppig rechtdoor bij de afslag richting Eupen Aken recht de werkzaamheden in. Het was druk, lawaaiig, gezellig, vrolijk en hopelijk doen we het volgend jaar nog eens.Alles weten over Formule 1 in 2020?
Hier, op GPPits.net lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!
F1 nieuws

GP Pits Magazine
.