koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
Ecclestone wil zaterdagrace in 2017

Ondanks dat de FIA en de teams het er over eens zijn geworden om een grondige studie te doen alvorens een beslissing te maken over het kwalificatieformat voor volgend jaar, kon F1-supremo Bernie Ecclestone het toch weer niet laten om binnen de 24 uur tijd zijn eerste nieuwe idee op tafel te gooien. Hij wil de kwalificatie afschaffen en in de plaats op zaterdag een race organiseren die dan de startvolgorde voor de hoofdrace zal bepalen.

Het idee is op zich niet nieuw en het kwam gedurende vorig seizoen ook reeds ter sprake. Het verschil met het idee van vorig jaar is nu dat er met die eerste race op zaterdag geen punten zouden te verdienen zijn. Ecclestone zegt er wel bij dat hij niet te hard zal pushen om het idee erdoor te krijgen als niemand er oren naar heeft.

We hebben al een aantal opties overwogen om het veld wat door elkaar te krijgen, en dan vooral betreffende de kwalificaties. Misschien kan een race op zaterdag in plaats van een kwalificatie de grid bepalen voor de race op zondag. Natuurlijk zou dit pas vanaf volgend jaar kunnen doorgevoerd worden. Na de chaos van de afgelopen week hebben we daar wel onze lessen uit getrokken.

Het idee van een race op zaterdag zal allicht wel enthousiast onthaald worden door broadcasters en promotors van de evenementen. Meer mensen kijken immers liever naar een race dan tijdrijden. Ecclestone zelf benadrukt ook dat het huidige programma van een raceweekend ervoor zorgt dat er te weinig opbrengst is, met een vrijdag die niets opbrengt en een zaterdag die ook onvoldoende poen genereert.

Het blijft de vraag of dit idee zinvol is. Andere ideeën die de ronde doen is het uitdelen van enkele WK-punten aan de top 5 van de kwalificatie in Q3, met behoud van het huidige systeem, waardoor teams worden gedwongen om vol mee te strijden in Q3, alsook een terugkeer naar het systeem van voor 2006, toen er telkens één wagen op het circuit was en iedereen om beurten zijn rondje moest rijden, met extra stress en meer verrassende resultaten tot gevolg. Enkel zou dit format helemaal niet aantrekkelijk zijn bij de fans, die hun tijd niet willen verdoen om te kijken hoe de zwakste rijders hun tijd neerzetten voor de toppers aan bod komen. In regenachtige omstandigheden kan dit echter wel voor verrassingen zorgen, zoals Jos Verstappen liet zien tijdens de vrijdag kwalificatie van de GP van Frankrijk in 2003, toen hij pole pakte in zijn Minardi.

Moest het idee van Ecclestone worden doorgevoerd blijft er echter een belangrijke vraag over: Hoe wordt de startpositie voor deze zaterdagrace bepaald?Alles weten over Formule 1 in 2020?
Hier, op GPPits.net lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!
F1 nieuws

GP Pits Magazine
.