koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
F2: De race om de superlicenties

De mainrace van de GP van Sakhir in de Formule 2 ging nog niet zo zeer om de titel, maar wel om de superlicenties van twee acteurs, waarbij alles uit de kast ging, ook gevaarlijk rijgedrag.

Yuki Tsunoda mocht van pole vertrekken, maar werd al vlug door Nikita Mazepin voorbij gestoken. Beide heren racen om hun superlicentie te halen en dat was duidelijk te zien. Robert Shwartzman ging gelijk met zijn landgenoot mee en nam de tweede plek over. Achterin kwam Mick Schumacher goed van zijn plek en schoof in een ronde tijd van 18 op naar 14, terwijl Callum Ilott een beetje bleef hangen en slechts 1 plek goedmaakte naar P8. Ondanks vele duels waren er in het begin eigenlijk nauwelijks incidenten te bespeuren, al zaten er wel veel near-misses tussen, zoals Louis Deletraz die in zijn verwoede pogingen Giuliano Alesi te passeren bijna Mick van de baan kegelde.

Ilott was uiteindelijk de eerste die voor nieuwe banden ging omdat hij in het verkeer niet vooruit kwam, maar het werd eigenlijk niet heel veel beter. De top3 ging een paar ronden later en Schumacher bleef zelfs heel lang doorrijden om maar zoveel mogelijk goed te maken richting zondag (P8 zou al goed zijn voor reverse grid pole). Er gebeurde alleen iets vreemds bij UNI Virtuosi. Ilott’s teamgenoot Guanyu Zhou had veel meer snelheid dan Ilott en passeerde hem in de slotfase. De Chinees was nog niet klaar en stormde zelfs door richting het podium.

Het was misschien slim geweest als Ilott had kunnen aanklampen bij Zhou, maar de Brit kon niet mee en bleef op zes steken. Mick kwam uiteindelijk weer zijn lievelingstegenstander Jehan Daruvala tegen en pas in de laatste ronden wist hij de Indiër te passeren, waardoor hij op 7 uitkwam en van de tweede plek start morgenmiddag. Daarnaast pakte de Duitser ook de snelste ronde en twee belangrijke bonuspunten. Voorin deed Mazepin er alles aan zijn podium te verdedigen en was flink aan het blokkeren tegen achtereenvolgens Drugovich, Zhou en Tsunoda. Het meest bizarre was dat Tsunoda in een uitwijkmanoeuvre voor Mazepin dwaze actie zelfs nog een “under investigation” kreeg omdat hij buiten de baan moest. Ook Drugovich moest ver buiten de baan en reed een afstandsbordje aan flenters.

Uiteindelijk wist Tsunoda een gat te slaan naar Zhou en pakte een broodnodige zege, terwijl zijn grote rivaal Christian Lundgaard de race puntloos afsloot. Zijn superlicentie lijkt hierdoor zeker. Zhou werd 2e en Mazepin clowneske gedrag leverde hem toch een podium op. UPDATE: Na de wedstrijd moesten zowel Tsunoda als Mazepin zich bij de Groene Tafel melden. Tsunoda werd vrijgesproken omdat hij zonder de inmenging van Mazepin de Rus toch wel gepasseerd had. Mazepin kreeg echter twee tijdstraffen: één voor het hinderen van Tsunoda, één voor het herhaaldelijk hinderen van Drugovich. Dat kostte Mazepin tien seconden straf en 6 plaatsen verlies. Hij viel daardoor op negen terug en zal daar morgen starten. Drugovich pakt daarmee een extra podium voor MP Motorsport

Tussenstand met nog één sprintrace te gaan:
1 Mick Schumacher 215
2 Callum Ilott 201
3 Yuki Tsunoda 186
4 Robert Shwartzman 171
5 Nikita Mazepin 164

Ilott moét dus morgen de sprintrace winnen en Mick mag dan geen punt scoren, dan heeft hij nog een kans. Als Tsunoda wederom tegen pech aanloopt in de sprintrace kan Shwartzman nog gelijk komen op 186pt komen, maar Mazepin kan hem niet meer bedreigen. De Rus zelf zit in hetzelfde schuitje, Lundgaard kan nog gelijk komen op 164 punten, maar hem niet inhalen. Voor beide lijkt een superlicentie dus nu zeker. De sprintrace is morgenmiddag te zien op Ziggo Sport om 13.20. Ons aller Dan Ticktum staat op pole met naast zich Daruvala, Schumacher en Ilott vertrekken van de 2e rij als 3e en 4e.Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GPPits.net lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!
F1 nieuws

GP Pits Magazine
.