koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
F2 Finale: Illot en Schumacher gaan voor de titel

Komend weekend valt de beslissing wie er F2 kampioen 2020 gekroond wordt. Uit de huidige lichting coureurs zijn twee Ferrari talenten overgebleven. De één (Mick Schumacher) zal volgend jaar reeds debuteren in de koningsklasse bij Haas, de ander (Callum Illot) heeft inmiddels te horen gekregen dat promotie er voor hem niet in zit.

Het spreekwoord: “Wat goed is komt snel” gaat eigenlijk niet op voor beide heren. Illot was in 2015 nog lid van de Red Bull Driver Academy, maar werd weggestuurd na een niet zo geslaagd jaar in de F3. Na nog een jaar F3 bij Van Amersfoort Racing werd de jonge Brit door Ferrari in het Driver Academy programma opgenomen en kwam hij in 2017 in de zelfde klasse voor Prema aan de start. In datzelfde jaar debuteerde ook Schumacher voor Prema.in de F3. Illot sloot dat jaar als 4e af achter Lando Norris, Joel Eriksson en Maximilian Gunther, terwijl Mick ergens op plaats 12 uitkwam.

Easy to learn, hard to master

Terwijl Illot naar de GP3 vertrok voor ART en daar derde werd, bleef Mick in de F3 en won in 2018 de titel. Beide heren kwamen elkaar opnieuw tegen in de F2 vorig jaar, Mick bij hoofdteam Prema, Illot bij satelliet team Charouz Racing. Ze ontliepen elkaar niet zo veel, Illot stond al in Spanje op het podium (3e), Mick moest tot Hongarije wachten, maar won wel een sprintrace. Pas in het slot wist Illot afstand te nemen door dat Mick twee keer uitviel in Sochi. Na Abu Dhabi had Illot 74pt en Mick 53pt

Beide heren hebben meestal tijd nodig om aan een raceklasse te wennen, om dan in een tweede of derde jaar om de knikkers mee te doen. Dit jaar rijden ze allebei in een topteam. Illot kwam met Ferrari backing bij Uni Virtuosi (het vroegere Russian TIME) terecht en Mick zat nog steeds bij Prema, maar nu met Robert Shwartzmann naast zich. In de eerste helft van het seizoen gingen beide heren nagenoeg gelijk op, al had Mick veel last van een uitval in Oostenrijk doordat zijn brandblusser afging. In de tweede helft van het seizoen ging het merkbaar beter en wist Mick vooral zijn starts flink te verbeteren. Illot scoorde wisselvalliger, maar pakte wel veel bonuspunten 5x door de pole te scoren, tegenover 0 keer voor Mick

Feature Race: “Neerlands” Hoop

Ook in Bahrein stond Illot afgelopen race op pole, maar hij werd bij de start al meteen verschalkt door Felipe Drugovic. De Braziliaan in NL’se dienst wist redelijk snel weg te rijden van de rest terwijl de Brit in de clinch kwam met Mick en Marcus Armstrong en hij moest uiteindelijk terugvallen naar plek 4. Bij zijn stop ging het even mis met het linkervoorwiel zodat hij nog eens drie tellen verloor en weer door Drugovich werd gepasseerd, die daarmee een dikverdiende zege scoorde. De tweede plaats van Illot was broodnodig, want daardoor liep hij flink in op Mick die niet voorbij Jehan Daruvala kwam. Ook Yuki Tsunoda vestigde de aandacht op zich met een inhaalrace van 22 naar 6, waardoor hij als derde aan de sprintrace zou mogen beginnen

Sprint Race: een seconde onoplettendheid

Shwartzman mocht van pole vertrekken op zondag en was eigenlijk nauwelijks in gevaar, ondanks meerdere incidenten achter zijn rug. Eerst kreeg Tsunoda een lekke band door een tik van Armstrong en daarna ging het mis toen Mick zich verremde. Illot reed er te dicht op (hij had net die bocht gekozen om zijn actie te maken ) en kon kiezen wie hij er af ging tikken, Mick zelf of Daruvala. Hij koos de Indiër die moest uitvallen en Illot zelf kreeg er een drivethrough voor. “Callum Idiot again” schreef iemand op een forum waar ik zat mee te lezen.

Shwartzman kwam in de tweede helft niet meer in gevaar en won met bijna 6 seconden op Nikita Mazepin en een aanstormende Louis Deletraz, die profiteerde van pech voor Pedro Piquet, die een eerste podium binnen handbereik had. Mick wist op het nippertje nog een aanval van Drugovich af te slaan en kwam als 7e binnen. Illot was door zijn straf puntloos gebleven als 16e, Tsunoda kwam na zijn lekke band als 15e binnen.

Met nog één weekend op een snelle baan te gaan is dit de top5 van de F2
1 Mick Schumacher - 205
2 Callum Ilott - 191
3 Nikita Mazepin - 162
4 Robert Shwartzman - 159
5 Yuki Tsunoda - 157

Het gat dat Illot op Mick moet goedmaken is 14 punten, Shwartzman moet op Mazepin slechts 3 punten goedmaken. Voor Mazepin en Tsunoda speelt nog iets anders: de Rus is reeds bevestigd als F1 rijder voor Haas, maar heeft nu 33 Super licentie punten. Hij moet dus minimaal 7e worden in de eindstand. Als hij geen punten kan scoren dit weekend kan het eigenlijk alleen nog misgaan als Guan Yu Zhou hem passeert. Dan kan als de Chinees 40pt pakt (1e in de feature race / 2e in de sprintrace). Tsunoda heeft het nog net iets moeilijker. De Japanse Red Bull protegé zou de plek van Daniil Kvyat in kunnen nemen volgend jaar, maar hij moet dan wel nog 11 pt op zijn licentie halen, hij heeft er nu 29. Dan moet hij de vijfde plek in de tussenstand dit weekend vasthouden. Christian Lundgaard staat 6e met 149pt achterstand, 8pt dus. Bovendien heeft Dr Helmut Marko gedreigd dat Tsunoda als hij zijn licentie niet haalt hij meteen terug kan naar Japan, zoals eerder Tadasuke Makino meemaakteAlles weten over Formule 1 in 2020?
Hier, op GPPits.net lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!
F1 nieuws

GP Pits Magazine
.