koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
F2:  Strijd om de F2 titel kleine anticlimax

De strijd om de F2 titel is zondagmiddag een beetje anticlimactisch geëindigd, het waren vooral de twee Red Bull Junioren die zich ter elfde uren even goed lieten zien.

Door de penalty waar Nikita Mazepin tegen aan liep op het eind van de main race verschoof de startopstelling een beetje. Mick Schumacher begon de race als derde, Callum Ilott stond achter hem op vier. De Brit kon alleen nog winnen als hij de race won en als Mick geen punten meer scoorde. Meevaller voor de twee kemphanen is dat zowel Mazepin als Yuki Tsunoda al zeker waren van hun superlicentie en dus niet extra in de weg hoefden te rijden.

De start van Mick was opnieuw uitstekend en terwijl Dan Ticktum er als poleman het snelste vandoor was, schoof de Duitser op naar twee langs Jehan Daruvala. Maar omdat hij zich verremde ging de Indiër er terug langs en zat Mick ineens met een kanjer van een flatspot opgescheept. Hij verweerde zich dapper en pakte Daruvala opnieuw kort terug, maar al gauw begon de Prema auto snelheid te verliezen en reed Daruvala bij hem weg. Ook Ilott sloot aan en passeerde Mick even later. Wetend dat het zo niet verder kon, maakte Mick een pitstop en sloot achteraan aan.

Het had helemaal verkeerd uit kunnen pakken, maar ook Ilott leek verder niet echt stappen meer naar voren te zetten. Dit kwam vooral omdat hij teveel van zijn banden had gevergd in de run op Schumacher en ook nog met Robert Shwartzman moest afrekenen. De top2 (Ticktum en Daruvala) raakte uit zicht en ook Tsunoda passeerde Ilott in het slot. Uiteindelijk zouden beide kemphanen de race puntloos afsluiten. Ilott als 10e, Mick als 18e. Het kon de Duitser geen fluit schelen, de titel was binnen!

Voor de race werd het nog even spannend omdat Ticktum zich met hand en tand verdedigde tegen Daruvala, maar het hielp de Brit niet. Na de zoveelste lockup was de Indiër er voorbij en pakte na een wat matig jaar F2 wel een leuk toetje mee als sprintracewinnaar. Tsunoda passeerde Ticktum ook nog en Carlin kwam met een 1-2 over de finish. Ticktum bleef op drie steken, Shwartzman viel nog achter Guanyu Zhou terug.

Eindstand F2 2020
1 Mick Schumacher - 215
2 Callum Ilott - 201
3 Yuki Tsunoda - 200
4 Robert Shwartzman - 177
5 Nikita Mazepin - 164
6 Guanyu Zhou - 151.5
7 Christian Lundgaard - 149
8 Louis Deletraz - 134
9 Felipe Drugovich - 121
10 Luca Ghiotto - 106

Mick Schumacher gaat dus als kampioen F2 naar de Formule 1. Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht na zijn slechte begin, maar de foutjes namen af en vooral zijn starts waren erg goed. Toch gooide hij nog bijna zijn kansen weg met de onder druk veroorzaakte crash in de kwali. Yuki Tsunoda en Felipe Drugovich waren voor mij de verrassingen van het jaar. Tsunoda had met minder pech minstens 20 punten meer kunnen pakken en was het nog heel spannend geworden tussen hem en Mick. De Japanner heeft alles gedaan wat Dr. Helmut Marko van hem wilde, hij heeft zijn superlicentie binnen een seizoen. Dat zou de weg naar een Alpha Tauri zitje naast Pierre Gasly open kunnen zetten. Drugovich liet dit seizoen bij MP een paar keer mooie kwalificaties en gecontroleerde start tot finish races zien, maar als hij in verkeer moet rijden heeft ie soms moeite met op tijd inhalen en verdedigen. Volgend jaar rijdt de Braziliaan voor UNI Virtuosi. Shwartzman zal actief blijven bij Prema, met naast zich Renault Junior Oscar Piastri. Of Ilott volgend jaar F2 rijdt is nog onbekend. De Brit kreeg al te horen dat hij geen promotie maakt en omdat hij tweede werd mag hij nog een jaar in de klasse actief zijn, maar of Ferrari hem een kans geeft is afwachten.Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GPPits.net lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!
F1 nieuws

GP Pits Magazine
.