koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
Formula E Marrakech: Buemi ondanks gridstraf naar 2e zege

Sebastien Buemi loopt 2 uit 2 in zijn verdediging van de Formula E titel. De Zwitser kreeg af te rekenen met een gridstraf, maar won in Marrakech toch zijn tweede E-prix op rij. Robin Frijns viel als 11e net buiten de punten.


© Michelin Motorsports

Opvallendste punt in de kwali was het optreden van Felix Rosenquist. De Zweedse F3-veteraan zette zijn Mahindra in de Superpole en was met een foutloos rondje zeker van de pole, de eerste voor de Indiërs sinds hun switch naar Magnetti Marelli motoren.
Buemi was eigenlijk tweede op een paar honderdsten, maar hij bleek een lege brandblusser te hebben en werd van 2 naar 7 teruggezet. Daardoor werd Sam Bird naar twee gepromoveerd en haalde Nelson Piquet Jr. ondanks een verpeste superpole ronde een derde plek.

Jean Eric Vergne werd de schlemiel van de superpole, doordat zijn team hem een tiental seconden te laat naar buiten stuurde bleef pit-exit dicht en kon hij geen tijd zetten. Di Grassi mistte de superpole en moest als 12e aftrappen, Frijns kwalificeerde zich ongeveer middenin het veld als 10e.

De Zweedse Haas

Bij de start hield Rosenquist de eerste positie voor Bird en liep langzaam weg bij de rest, maar hij verbruikte daarmee wel veel meer energie dan de rest op dat moment. Vergne en Buemi stoomden vanaf vijf en zeven omhoog naar drie en vier, tot de Fransman ook de tweede plaats pakte en zijn teameigenaar Edmund Chu verbaasd zijn handen voor zijn mond sloeg. Niet heel veel later gingen beiden de pits opzoeken voor hun autowissel, een ronde eerder dan de rest omdat hun jacht aardig wat energie had gekost.

Piquet werd er in de eerste helft mee geconfronteerd dat de nieuwe OmniGear motoren de Nextev auto’s wel snel genoeg maken in de kwalificatie, maar qua racesnelheid zat er nog steeds een flink gat richting Mahindra, DS Virgin en e.Dams. De Braziliaan viel terug tot net buiten de top10 en kreeg ook nog een probleem in de autowissel waardoor hij als laatste de pits uitkwam. Di Grassi ging na zijn mindere kwali de andere kant op met een steady opmars richting top10 in het eerste deel.

En de Franse schlemiel

Kort na de wissels werd echter de angel uit de race gehaald. Bird had inmiddels de leiding gepakt en Vergne was langzaam in aan het lopen op Rosenquist, maar hij kreeg een drive-through opgelegd voor te hard rijden in de pits. Daardoor schoof Buemi zonder strijd een plaats op en terwijl Rosenquist opnieuw veel energie verbruikte om voorop te blijven, leek Bird er op twee wat minder moeite voor te doen “Hij (Buemi) liep zo hard op me in dat het geen zin had om extra energie te verspillen in vruchteloze pogingen. In deze vorm rijdt het hele veld voor positie 2 achter Seb.”

Buemi stoomde inderdaad vlot langs Rosenquist, had in een paar ronden ook Bird te pakken. In het slot liep de Zwitser nog 2.4 sec weg van Bird, Rosenquist haalde zijn eerste podium op als derde op 7,1 sec. Di Grassi wist zich in het slot nog naar de vijfde plaats te knokken, Vergne strandde na zijn penalty als achtste, al had er meer in gezeten “Mijn instrumenten gingen de laatste ronden helemaal op hol, dus ik moest schatten hoeveel energie ik moest sparen, dat bleek minder dan ik dacht.” Waardoor hij Oliver Turvey liet lopen terwijl dat eigenlijk niet had gehoeven.

Frijns sloot de race een beetje anoniem af. Na de start was de Maastrichtenaar een paar plaatsen teruggevallen tot 13, door de problemen van Piquet (die uiteindelijk 16e werd) lag hij halverwege weer twaalfde en nadat ook teamgenoot Antonio Felix da Costa stilviel kon hij nog een plaats opschuiven naar elf, helaas buiten de punten dit keer.


©fiaformulae.com

Stand na twee races
1. Sebastien Buemi 50
2. Lucas di Grassi 28
3. Nicolas Prost 24
4. Felix Rosenqvist 19
5. Sam Bird 18
6. Nick Heidfeld 17
7. Antonio Felix da Costa 10
8. Oliver Turvey 10
9. Robin Frijns 8
10. Daniel Abt 8

De Formula E gaat nu een winterpauze in, op 18 februari 2017 worden de coureurs na het Dakar-spektakel verwacht in ArgentiniË voor de E-prix van Buenos Aires. Of Buemi daar ook nog zo goed in vorm is dat de rest voor plaats 2 rijdt? We wachten af.Alles weten over Formule 1 in 2020?
Hier, op GPPits.net lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!
F1 nieuws

GP Pits Magazine
.