koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
Formula E Mexico: Spannende race in mineur voor Nederlanders

Voor Robin Frijns en Nyck de Vries heeft de Formula E race op het Autodromo Hermanos Rodriguez geen goede uitslag opgeleverd. Ondanks een goede generale in de kwalificatie stonden beiden na de race met lege handen en een beschadigde auto.

Kwalificatie: Porsche Vor!

De baan layout was in Mexico grondig gewijzigd met toevoeging van de beruchte Peraltada bocht. Het zorgde voor veel powerslides en ook een beetje voor angst dat er een flinke crash op de loer lag. Toen die crash toch kwam, was het echter bocht 9 9ingang Stadion) waar het mis ging. Daniel Abt ging hard de muur in en moest in het ziekenhuis onderzocht worden, waardoor hij de kwali misliep. Ook de Mahindra’s hadden problemen. Beide auto’s hadden versnellingsbak problemen die alleen verholpen konden worden door een zegel te verbreken. Daarop staan een stop-en-go én een gridstraf voor de kwali.

Toch wilde Pascal Wehrlein zich laten zien in de kwali en hij wist zowaar de superpole te halen. Zijn derde tijd leverde hem tevens de kwijtschelding van een stop-en-go op, al moest hij evengoed achteraan starten. Ook De Vries, Mitch Evans, Andre Lotterer, Sebastien Buemi kwamen er door, Frijns strandde net op 0.06 sec als 7e, al kreeg hij de 6e plek cadeau. Lotterer pakte uiteindelijk de pole voor Evans en De Vries.

Race: Alles achter Evans aan

Bij de start gingen Lotterer en Evans tegelijk op bocht 1 af, waarbij de Duitser de Kiwi licht richting muur dwong. Evans remde echter niet, hield koers en dwong daardoor Lotterer zelf van de baan af. Daarna ging het van kwaad naar erger voor de Duitser, die te wild probeerde De Vries en Buemi weer in te halen. Toen hij druk kreeg van Bird en Frijns verdedigde hij wederom te wild en kwam na vijf ronden ineens langs met een reclamebanner in zijn wielen nadat hij de muur had geraakt. Toen ook zijn voorwiel begon aan te lopen probeerde hij nog fanatiek het brokstuk voorvleugel kwijt te raken, waardoor het hele rechte stuk vol rook stond. Lotterer viel niet veel later uit.

Vooraan was het Evans die rustig aan het wegrijden was en zich weinig aantrok van de gebeurtenissen achter hem. De Vries reed kort 2e, maar leek remproblemen te hebben, want hij blokkeerde meermaals en viel terug naar plek 5. Bird en Buemi schoven door naar plek 2 en 3, Frijns reed lange tijd kort achter Buemi, maar kwam er door goed verdedigen van de Zwitser niet voorbij. Een groter gevaar dook achter de top5 op in de vorm van de Techeeta autos. Jean Eric Vergne en Antonio Felix da Costa waren in de middenmoot gestart, maar kwamen langzaam opzetten.

Dat zorgde voor steeds meer druk, en onder druk wordt alles vloeibaar. Da Costa gebruikte zijn fanboost en probeerde De Vries voorbij te komen, maar die had net ook zijn fanboost gebruikt om Frijns te verschalken. De Fries verdedigde op zijn Schumachers door Da Costa richting de muur te dwingen, maar die zette door en toen zat De Vries met een probleem. Hij kon niet meer remmen ondanks heftig blokkeren en ramde bovendien Frijns die hem daar helemaal niet had verwacht. De Maastrichtenaar gooide als een volleerd drifter de auto rechtsomkeert en sloot als 12e weer aan, maar voor De Vries was het helaas over en uit

Bedenk goed wat je met je teamorder doet

Evans leek inmiddels niet meer in te halen, en door het wegvallen van Frijns en de Vries kreeg Buemi nu de Techeeta’s achter zich aan. Daar speelde zich in de pits een stom stukje politiek af. Vergne was per rondje een tiende langzamer dan Da Costa, maar wilde toch zijn status als nr. 1 benadrukken en eistte dat Da Costa hem langs zou laten. Het Franse team ging voor de Franse coureur overstag en inderdaad, Da Costa liet Vergne bij bocht 1 langs. Beide hadden attack mode, maar door hun getreuzel had Buemi ook attack mode kunnen pakken en liep zelfs uit op de Fransman. “Jullie hebben een fout gemaakt” zei Da Costa nogal droog toen de engineers aangaven dat hij er weer voorbij mocht omdat Vergne twee tienden per rondje verloor.

De Portugees was ook meteen vertrokken en wist in de slotfase Buemi in te halen en een podium veilig te stellen. Vergne probeerde het nog wel met de laatste attack mode, maar kwam de Zwitser niet voorbij. Ver voor de nrs 2 tm 4 was Evans inmiddels ook gefinisht. De Kiwi scoort de eerste zege voor Jaguar dit jaar en pakt met één punt verschil ook de leiding in de stand. Tot gisteren was dat Stoffel Vandoorne en die leek op weg om dankzij een vijfde plek in de hectische slotfase nét 48 pt te scoren tegenover de 47 van Evans. Maar helaas, hij raakte de muur en zag 10 punten naar Alexander Sims gaan. De Brit had een redelijk geruisloze race vanaf plek 18, maar knokte zich netjes naar voren, waardoor hij 46pt en de tweede plek algemeen pakt. Da Costa klimt door zijn podium naar de 3e plek. Frijns kon na zijn botsting met De Vries in het slot geen attack modes meer activeren en strandde als 12e.

Tussenstand FE na vier races:
1 M.Evans 47
2 A. Sims 46
3 A Félix da Costa 39
4 S. Vandoorne 38
5 L. di Grassi 32
6 S. Bird 28
= O. Rowland 28
8 M. Günther 25
9 E. Mortara 22
10 A. Lotterer 21

Volgende race is over twee weken in Marrakesh, waarna de coureurs een maand “vakantie” hebben, want de race in Sanya is vanwege de uitbraak van het Corona Virus afgelast.Alles weten over Formule 1 in 2020?
Hier, op GPPits.net lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!
F1 nieuws

GP Pits Magazine
.