koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
Formula E Saudi Arabië: dubbele pole, maar geen dubbele zege voor NL

Een unicum bij de start van de Formula E in 2021, zowel Nyck de Vries als Robin Frijns slaagden er in om in de kwalificatie een pole position te pakken. Het werd helaas geen dubbele overwinning onder kunstlicht.

In verband met de coronacrisis is er uiteindelijk niets veranderd in de Formula E. Het was de bedoeling dat de neus van de auto vervangen zou worden door een breekbaarder exemplaar, omdat het ontwerp ervoor zorgde dat brokstukken moeilijk loslieten tijdens een race en de wagens door hun robuuste karakter blijkbaar uitnodigen om er als toerwagens mee te rijden en een beetje schade niet zo erg was. Die keuze is uiteindelijk niet gemaakt en er wordt gewacht tot volgend jaar de Gen3 auto wordt gepresenteerd. Inmiddels hebben Audi en BMW aangegeven zich terug te trekken uit het kampioenschap, maar wel nog hun aandrijflijnen aan klantenteams te willen leveren. Een aantal teams start dit jaar ook met verouderd materiaal: NIO en Dragon vanwege geldgebrek en Techeeta omdat hun DS aandrijflijn pas het tweede raceweekend in Rome (10 April) beschikbaar is. Er zijn voorlopig 8 races vastgelegd om alvast een kampioenschap te hebben, mocht een derde coronagolf alles weer overhoop gooien.

Race 1: Typisch Mercedes

Voor Frijns begon het weekend heel slecht, want al in de vrije trainingen belandde zijn Virgin Audi in de muur. Daardoor kon hij de kwalificatie wel vergeten en moest achteraan in het veld starten, omdat een sensor aangaf dat de batterij van de auto gewisseld moest worden, ondanks protest van het team dat dit niet hoefde. De Vries deed het een stuk beter door in de eerste kwali, al verliep die wel vrij chaotisch door een gele vlag voor de stilgevallen auto van Sergio Sette Camara. Het is me een raadsel waarom er geen rode vlag werd gegeven, want nu kregen drie coureurs (Nico Muller, Tom Blomqvist en Nick Cassidy) een straf voor het niet vertragen in een kwali van één rondje. De Vries had er niet veel last van, hij was in de groepsfase en de superpole de snelste.

Naast De Vries startte Pascal Wehrlein, Rene Rast en Edo Mortara vertrokken als 3e en 4e. De Vries had een goede start en wist de leiding vast te houden, Rast drong zo aan bij Wehrlein dat die zich niet op aanvallen kon concentreren en hij zag De Vries al snel weglopen. De man uit Sneek moest wel een tandje terugschakelen toen zijn team waarschuwde voor overconsumptie, maar dat was niet zo’n groot probleem omdat achter hem er een groepje om plek aan het knokken was. Mortara, Mitch Evans, Rast en Wehrlein.

Rast kwam na lang aandringen Wehrlein voorbij en Mortara plaatste de mooiste inhaalpoging van het weekend door in één keer Evans en Wehrlein uit te remmen. Een ronde later lieten Sam Bird en Alex Lynn zien hoe het niet moet. De Jaguar rijder probeerde Lynn op een kort recht stuk te verschalken, maar de nieuwe Mahindra rijder kneep zijn landgenoot af en beiden knalden in de muur, waarbij ze elkaar letterlijk in de ogen keken. Lynn moest uitvallen en Bird kon zijn neus laten herstellen, punten waren niet meer in zicht. Hij zou later alsnog uitvallen

Na de SC wist De Vries opnieuw bij Rast weg te lopen, die zich flink moest verdedigen tegen Mortara en Evans. Wehrlein moest helaas laten lopen en kwam als vijfde binnen. Rast werd uiteindelijk door zowel Mortara (2e) als Evans (3e) verschalkt. De Vries zagen ze echter niet meer terug, de man uit Sneek pakte zijn eerste Formule E zege. Robin Frijns kwam als 17e over de streep

Race 2: Zoom als redding

Voor Virgin Racing zag het er slecht uit na een mislukte eerste race, maar volgens Frijns hadden ze een Zoom-overleg met de teamleden die in Silverstone waren achtergebleven. We besloten helemaal de andere kant op te gaan met de setup en de wagen af te stemmen zoals in onze test in Valencia. Het had helemaal fout kunnen gaan, maar we moesten toch iets proberen En dat werkte, want zaterdag was Frijns de snelste in de vrije trainingen, de groepsfase en de Superpole, Voor de Mercedes aangedreven auto’s was er géén kwalificatie, want in de vrije trainingen was de Venturi van Mortara volgas in de muur geknald na een hangend stroompedaal.

Mortara moest voor onderzoek naar het ziekenhuis, en de auto’s van De Vries, Stoffel Vandoorne en Norman Nato moesten eerst onderzocht worden. Het probleem werd opgelost en de drie mochten de race van achter op de grid aanvangen. Een apart gegeven was dat van de zes auto’s die de superpole haalden er slechts twee een nieuwe aandrijflijn hadden. Zowel Dragon (oude Venturi aandrijving) als NIO (oude eigen aandrijflijn) rijden met tweedehands materiaal. Toch mist Sette Camara de pole maar op 2 tienden, Bird wringt zich er nog tussen als derde. Oliver Turvey, Blomqvist en Muller ronden de top6 af

In de start was Frijns goed weg, maar Bird zat hem dicht op de hielen en passeerde de Maastrichtenaar ook toen hij zijn attack mode pakte. Frijns had sowieso wat last met overconsumptie en moest al snel wat conservatiever gaan rijden.Het zorgde ervoor dat Bird langzaam wegliep en dat beide Techeeta’s van Antonio Felix da Costa en Jean Eric Vergne aansluiting konden vinden. De twee DS auto’s waren in de middenmoot gestart, maar omdat de NIO en Dragon auto’s wat tegenvielen op racepace konden ze gemakkelijk opschuiven. Gelukkig voor Frijns kwam er een pauze toen Sebastien Buemi zijn auto in de muur parkeerde

Na dat die SC afgelopen was ging het eigenlijk vrij vlug weer mis. Eerst raakten Vergne en Da Costa elkaar zonder al te veel gevolgen, maar daarna verremde Max Günther zich en ramde Blomqvist van de baan. Doordat de tv camera’s niet goed oplette was niet te zien dat achter de twee kemphanen Alex Lynn letterlijk ondersteboven werd gekegeld door Evans die zo hard verdedigde dat de Mahindra opsteeg en ondersteboven door het beeld schoof. Het bracht een rode vlag en Bird werd als winnaar uitgeroepen voor Frijns en Vergne. Na de podiumceremonie echter mocht de Fransman zijn bokaal weer inleveren, want hij had één attack mode niet gebruikt, waardoor Da Costa een 3e plek cadeau kreeg. De Vries klom in de chaos nog op naar plek 9.

 

Met optellen van punten in de kwalificatie en de races is dit de tussenstand:
1 Nyck de Vries - 32
2 Sam Bird - 25
3 Robin Frijns - 22
4 Edoardo Mortara - 18
5 António Félix da Costa - 15
6 Mitch Evans - 15
7 Oliver Rowland - 14
8 René Rast - 13
9 Sérgio Sette Câmara - 12
10 Pascal Wehrlein - 11

Na het finishen van de race bereikte ons het bericht dat Yeminitische Houthi rebellen een raket hadden afgevuurd op de omgeving van het Formule E circuit. Of het circuit een doelwit van de rebellen was is niet bekend, maar de kroonprins Mohamed Bin Salman was bij de races aanwezig, dus helemaal onverklaarbaar is de aanval niet. Een Patriot raket van het Saudische leger schijnt de raket onderschept te hebben en tijdens het raceweekend werd er verder geen ruchtbaarheid aan het verhaal gegeven tot Al Jazeera er vanmorgen mee naar buiten kwam.

Het volgende weekend is pas in april, in Rome (mits de corona situatie het toelaat).Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GPPits.net lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!
F1 nieuws

GP Pits Magazine
.