koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
Formula E Saudi Arabië: Rule Brittania in de seizoensopener

Het begin van het seizoen Formula E is voor BMW en Audi uitstekend begonnen. Sam Bird en Alexander Sims wonnen elk een race op het stoffige stratenscircuit in Ad Diriyah. Voor Robin Frijns en Nyck de Vries verliep het weekend wisselvallig, met zowel puntenfinishes als tijdstraffen en zelfs een uitvalbeurt.

Race 1: Met vallen en opstaan

De kwalificatie is ondanks gemopper vanuit de coureurs niet aangepast. De eerste 6 in de stand moeten nog steeds als eerste de baan op in de minst gunstige omstandigheden. Het leverde een wat kolderieke trein op omdat niemand echt het voortouw durfde nemen. Net als in de rallysport is de eerste op de baan namelijk vaak de langzaamste. Jean Eric Vergne zette in de eerste groep de snelste tijd, maar kwam niet verder dan startplek 11. Ook Robin Frijns, (12e), Lucas di Grassi (19e) en Antonio Felix da Costa (21e) konden een zware middag tegemoet zien.

In de overige groepen werden tijden gereden die tot meer dan 1,5 sec. sneller waren. Opvallend waren de goede prestaties van Mercedes aangedreven auto’s, want zowel de officiële fabrieksauto’s van De Vries en Stoffel Vandoorne als de klantenauto van Edo Mortara haalden de superpole. Bird en Sims voegden zich er ook bij en het was Sims die in de SP het snelste was. Vandoorne en De Vries kwamen drie tienden tekort op de Brit. Bird strandde door een foutje slechts op vijf.

De start was overduidelijk voor Sims, die er veel aan deed om van de Mercs weg te rijden. Die hadden het geluk dat Mortara een soort kurk op de fles vormde waar de rest maar met moeite aan voorbij kon. Pas toen hij een attack mode activeerde kon Bird de Zwitser inhalen. De AM-zone was echter op een heel vervelende plek gelegd, in een s-bocht die ontzettend stoffig was en weinig grip had. Daardoor kon je als je een beetje te haastig was meer plekken verliezen dan je lief was, of zelfs de hele AM missen als je niet oplette. Onder andere Frijns en Andre Lotterer wisten slim te profiteren van iedereen die een AM activeerde en schoven op richting top5.

Sims verloor intussen terrein omdat hij teveel energie aan het verbruiken was en veel te lang wachtte met zijn AM te pakken. Daardoor kwam Vandoorne in een verdedigende actie tegen Bird ineens aanvallen richting Sims, waardoor hij de leiding overpakte. Verschil was, de Kortrijkenaar had geen AM meer over, Bird wel. Die pakte in de slotfase de eerste plaats over en stond die ook na een SC voor een crash tussen Da Costa en Daniel Abt niet meer af. Vandoorne werd 2e en Lotterer na heel onopvallend naar 3 te zijn geslopen derde.

De Vries had lang op 3 rondgereden, maar hij verloor door veel energie te verbruiken zijn plek aan Lotterer, en na de SC kreeg hij het zo met Sims aan de stok had beiden wijd gingen en Frijns en Oliver Rowland er tussendoor glipte. Rowland werd vierde, Frijns vijfde en De Vries zesde. De twee DS-auto hadden een heel kleurloos begin. Vergne viel uit met een stuurstang die defect was, Da Costa eindigde na zijn botsing met Abt puntloos als 14e.

Race 2: SC-blunders zorgen voor een wild slot

In race 2 een compleet ander beeld in de kwalificatie. Omdat Di Grassi, Da Costa en Vergne zo laag waren geëindigd, hadden ze nu de gunstige 3e en 4e groep om in te rijden. Allemaal haalden ze het ook tot in de superpole. Ook Mitch Evans, Jerome d’Ambrosio en Sims haalden de finale. De Brit was daarna driftend en wel weer de snelste voor Sebastien Buemi en Di Grassi. Vergne werd als vijfde geklokt, maar hij had na een crash in FP3 de accu moeten wisselen waardoor hij een dubbele penalty kreeg en achteraan moest starten. Frijns en De Vries moesten in de ongunstige eerste groep kwalificeren en kwamen niet verder dan een 12e en 23e plaats.

Sims was weer als een haas vertrokken, maar deelde het dit keer beter in, pakte zelfs vroeg zijn eerste AM toen Buemi te dichtbij dreigde te komen. Het ging daarna mis voor de Zwitser, want toen die zijn AM wilde nemen https://twitter.com/i/status/1198215129030115328” title=“werd hij door Da Costa aangetikt”>werd hij door Da Costa aangetikt en viel terug naar het achterveld, waarbij de concurrentie hem maar net kon ontwijken. Niet lang daarna kwam Bird in de clinch met Evans en landden beide auto’s in de muur. Safetycar!

Tijdens die SC bleek dat de Groene Tafel goed wakker was, want er werden ineens veel straffen en onderzoeken uitgezet. Da Costa en Buemi kregen straf voor hun akkefietje, Hartley en Ma Qing Ha werden onderzocht voor illegale throttle maps en Evans kreeg straf voor zijn tik tegen Bird. Maar de fase daarna werd helemaal raar. De SC ging naar binnen, Da Costa leek Sims aan te vallen, maar die hield in om een AM te nemen, zodat Da Costa vól in de ankers moest omdat de AM lijn voor de startlijn lag, een inhaalmanoeuvre zou hem straf gekost hebben. Sims teamgenoot Max Gunther had dat niet door en terwijl alles voor hem AM pakte, schoot de Duitser ineens van 10 naar 4. Frijns was slim genoeg om ook AM te pakken, De Vries deed dat niet, maar hield wel voldoende afstand tot de startlijn.

Niet lang daarna ging het helaas mis voor Frijns. De Maastrichtenaar was van 12 naar 5 opgeklommen, maar spinde in de slingerende sector 2 en knalde hard in de muur. Ook deze SC verliep chaotisch, want terwijl de SC naar binnen ging na twee minuten, bleef de tractor die Frijns’ auto wegtakelde steken zodat het ding half op de baan stond terwijl Sims alweer volgas gaf. De wedstrijdleiding greep onmiddellijk in met een Full Course Yellow, zodat er geen ongelukken gebeurden. Sims kon na die toestand zijn leiding succesvol verdedigen en pakte niet alleen een eerste overwinning voor BMW, hij pakte ook zijn eigen eerste zege én de leiding in de tussenstand.

Gunther wist succesvol Di Grassi af te weren, maar hij werd door de Groene Tafel terug verwezen naar plaats 11 voor illegale inhaalmanoeuvers. Di Grassi werd als tweede geklasseerd en Vandoorne haalde zijn tweede podium op na een onopvallende inhaalrace als 3e.  Ook de Vries zag een mooie inhaalrace getorpedeerd worden door een straf. De Fries was van 23 naar 7 opgeklommen, maar door een defect in zijn batterij was er geen energie afgetrokken na de twee SC’s en de korte FCY, zodat hij veel te veel energie overhad. Daarmee strandde de Vries op plek 14.

 

Tussenstand
1. Alexander Sims - 35
2. Stoffel Vandoorne - 30
3. Sam Bird - 26
4. Oliver Rowland - 22
5. Lucas di Grassi - 18
= André Lotterer - 18
= Edoardo Mortara - 18
8. Robin Frijns - 10
9. Nyck de Vries - 8
10. Daniel Abt - 8

Een interessante opening van het seizoen, maar net als Australië in de F1 niet heel representatief voor de rest. Ad Diriyah heeft maar twee echte inhaalmogelijkheden en de rest is eigenlijk te smal om iets te proberen. De kwalificatie produceert inderdaad nog steeds gekke resultaten, en AM blijft in Arabië een zorgenkind door het karakter van de baan. Het is op sommige moment nog steeds Defense Mode om de aanvallers af te weren en de erg stoffige zone die was uitgekozen hadden ze beter met een asfaltcleaner te lijf kunnen gaan. Fanboost was trouwens een doorslaand succes voor Nederland en België, zowel Vandoorne als De Vries kregen er allebei een met overmacht. Vorig jaar had Vandoorne erg weinig aan, maar nu Mercedes officieel meedoet en beide wagens zonder mechanische of electronische problemen uitreden, kon dit wel eens een stevig hulpmiddel worden. De volgende race na de smalle baan in Arabië is in januari op de allerbreedste Boulevard van het jaar, de Avenu Bernardo O’Higgins in Santiago, Chili.Alles weten over Formule 1 in 2020?
Hier, op GPPits.net lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!
F1 nieuws

GP Pits Magazine
.