koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
GP2 Monaco: Curiositeit en saaiheid typeren het weekend

De GP2 races in Monaco hebben hun twee zeer verschillende gezichten getoond. De main-race eindigde na een Virtuele Safetycar in een verrassende overwinning voor Artem Markelov, terwijl Nobuharu Matsushita de zeer saaie sprintrace op zijn naam schreef. MP Motorsport wist in de Main Race beide auto’s in de punten te krijgen, waarbij Oliver Rowland zelfs een podium scoorde.


foto: Gp2series.com

Kwalificatie in Monaco gaat altijd in twee groepen, waarbij niet alleen naar de snelste tijd, maar ook naar de snelste groep wordt gekeken. Sergei Sirotkin werd voor de main race op vrijdag polesitter met een tijd van 1:19.186, de snelste van startgroep 2. Norman Nato was het snelst in groep 1, maar 0.7sec langzamer dan Sirotkin. Hij kwam daarom op twee te staan en Jordan King, nr 2 in groep 2, als derde.

Dat om en om systeem leidde er toe dat Rowland, hoewel hij sneller was dan Mitch Evans, wel achter de Nieuw-Zeelander in de startopstelling stond. Daniel de Jong kwam als negende van zijn groep op plaats 18 uit. Pierre Gasly had een slechte kwalificatie, hij ging goed mee in het begin, maar de naweeën van een zware crash in de trainingen lieten hem met problemen binnenkomen, toen hij daarna ook de weging mistte werd hij naar de laatste plaats teruggezet, maar koos zelf voor een pitsstart.

Rustig begin, maar zot einde brengt Markelov de zege

Sirotkin kwam niet heel goed weg bij de start en werd vrij meteen door Nato gepasseerd, terwijl achter hen dit keer geen dramatische gebeurtenissen plaatsvonden in St. Devote. Nato was vervolgens lang leider met SIrotkin op korte afstand achter zich. Tot de ongelukkige Gasly Jimmy Eriksson raakte bij het zwembad, en de eerste Virtual Safetycar periode in ging (kortweg VSC). Rowland profiteerde goed van de herstart door een langzamere Mitch Evans te verschalken en naar vier op te schuiven. Voor zijn neus kwamen ook Sirotkin en King in de problemen, en ook voor hun auto’s moest een VSC worden uitgeroepen.

Nato lag daarmee nog steeds eerste voor Rowland, en dat veranderde ook na de pitstops niet, al deed de Racing Engineering crew er wel te lang over, zodat Rowland ineens vlak achter de Fransman zat. Waar niemand echter op had gelet, was Artem Markelov. De Rus had tot dan toe een gemixt weekend met een crash in de kwali en slechts een 15e startplaats, maar door die crashes en de gekke regels rond de VSC (het rijden van sectortijden ipv een maximum snelheid) kwam Markelov stiekem naar voren geslopen. De Rus haalde een trucje uit dat Sergio Perez bij Sauber en FI al tot kunst verhief, veel langer doorrijden op je banden dan volgens de Pirelli delta’s mogelijk is en daar voordeel uit halen.

Zo liet het veld het gebeuren dat Markelov twee ronden voor het einde binnenkwam net na de laatste VSC en heel nipt voor Nato en Rowland de baan weer opkwam. Gastcommentator Davide Valsecchi werd gek, vaste commentator Alex Jacques werd gek, want niemand begreep hoe die gekke Rus ineens 20 seconden tijdwinst had geboekt. In de laatste twee ronden probeerde Nato nog één actie bij Mirabeau, maar dat lukte niet en Markelov haalt een zeer verrassende overwinning voor Russian TIME op.

Nato en Rowland gingen mee naar het podium, Marvin Kirchhöfer leek de pole voor de sprintrace te krijgen als achtste. Tot bekend werd dat Antonio Giovinazzi vijf strafseconden kreeg voor het afsnijden van een chicane en de Duitser de race als zevende afsloot. Pole ging daarom naar Matsushita.Ook De Jong profiteerde van deze wijziging, hij pakte nu twee punten voor een negende plaats, nadat hij eigenlijk als tiende was geëindigd.

Lange halen, snel thuis

Zo gek als de vrijdag verliep, zo voorspelbaar werd de sprintrace. Kirchhöfer leek even de snellere van de startlijn, maar Matsuhita durfde later te remmen en stuurde als eerste door St. Devote. De Japanner hoefde daarna niet meer achterom te kijken en liep maar liefst 13 seconden weg van Kirchhöfer, die op het einde ook nog bezoek kreeg van Rafa Marciello, maar de Italiaan kon niet hard genoeg inlopen in de slotfase en moest zich met een derde plaats tevredenstellen, waarmee Russian TIME het best scorende team van dit weekend werd.

Daarachter veroorzaakten de smalle straten veel treintjes: Alex Lynn kwam bv als vijfde binnen achter Evans, maar voor Nato, Rowland en Markelov, die de Brit allen niet voorbij kwamen. Daniel de Jong was de locomotief voor een groepje met Gustav Malja. Gasly, King en Luca Ghiotto op 11. Gek genoeg was in de sprintrace alleen de gekste coureur van het veld in staat in te halen, Sergio Canamasas. De Spanjaard deed zijn reputatie eer aan, want hij bracht leven in de brouwerij met inhaal manoeuvres op alle wagons van de “De Jong-express” en haalde ook De Jong zelf nog in, waardoor hij als tiende een punt scoort.

Stand in de GP2 na twee raceweekends:
1. N. Nato 49
2. A. Markelov 48
3. A. Lynn 41
4. P. Gasly 33
5. R. Marciello 28
6. N. Matsushita 22
7. O. Rowland 22
8. N. Latifi 20
9. M. Kirchhöfer     18
10. M. Evans   18

De race in Monaco heeft de zaken aardig door elkaar gegooid. Nato staat nu aan de leiding met Markelov kort achter zich, Lynn scoort twee keer cruciale punten en is over Gasly heen gesprongen. Sergei Sirotkin heeft behalve de vier punten voor zijn pole in Monaco nog geen enkel punt gescoord en is ondanks alle goede bedoelingen slechts 13e. Het volgende raceweekend vindt plaats in de straten van Baku over drie weken.Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GPPits.net lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!
F1 nieuws

GP Pits Magazine
.