koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
GP Australië: Voorbeschouwing Grand Prix van Australië 2016 te Melbourne

De Grote Prijs van Australië

opent in 2016 weer het seizoen, zoals dat al twintig jaar het geval is. Het evenement wordt de laatste tien jaar door ruim driehonderdduizend mensen bezocht, waarvan ruim honderdtienduizend man de zondagse race bezoekt.

Sinds 1928 worden er op verschillende plaatsen jaarlijkse Grand Prixs gehouden in Australië. Sinds 1985 maakt de Grand Prix van Australië deel uit van het Formule 1 kampioenschap.

De eerste tien jaren op het circuit van Adelaide, sinds 1996 is het evenement verhuisd naar Melbourne, naar het semi-stratencircuit in Albert Park.

Overigens verhuisde de Australische editie niet alleen van stad, maar ook van plaats in de kalender.
Was Adelaide meestal de laatste Grand Prix van het jaar, sinds het Formule 1 circus in Melbourne neerstrijkt is het gebruikelijk, dat het Formule 1 seizoen juist start in Australië.

Michael Schumacher is nog altijd recordhouder met vier overwinningen. Ook zette hij de tot nu toe snelste tijd neer, in 2004.

DE CIJFERS

Aantal ronden: 58,

Lengte van het circuit: 5.303 meter,

Race afstand: 307,574 KM,

Ronderecord: 1:24.125 door Michael Schumacher in 2004.

klik hier om een volledig overzicht op ons forum te vinden, waar je ook kunt reageren en mee-voorbeschouwen.

2015

In 2015 deden maar 18 auto’s mee aan de eerste Grand Prix; Manor kwam wel naar Melbourne, maar haalde het niet om op tijd de auto’s geprepareerd te krijgen en liet de kwalificatie noodgedwongen schieten. Daarmee ging het eerste Formule 1 evenement van het jaar, gehouden op 15 maart 2015, voorbij aan Marussia Manor F1 Team.

Fernando Alonso had een ferme aanrijding met een muur tijdens de tweede trainingssessie van het seizoen in Barcelona. Dat gebeurde op 22 februari 2015. Het gevolg was, dat hij na een paar dagen ziekenhuisopname nog enkele weken moest herstellen en voor de Grand Prix van Australië was hij nog niet zover.
Kevin Magnussen, toen reserverijder voor McLaren, nu coureur bij Renault Sport F1 na het vertrek van Pastor Maldonado aldaar, viel in voor Alonso.

Max Verstappen viel uit in de 32ste ronde met motorpech. Carlos Sainz Jr. scoorde de eerste twee punten van het seizoen voor de Scudería Toro Rosso, werd negende, voor Sergio Perèz van Force India.
De race werd gewonnen door Mercedes AMG, met Lewis Hamilton op het hoogste schavot, tweede werd Nico Rosberg. Sebastian Vettel werd met zijn Ferrari derde.

VERANDERINGEN

De grootste verandering in het Formule 1 startveld is natuurlijk de komst van Haas F1 Team.

Haas is een Amerikaans machinebouwbedrijf dat al heel lang markleider is in CNC machines. Dit zijn hoogwaardige, computergestuurde metaalbewerkingsmachines die tegen relatief lage kosten one-off machine onderdelen kunnen fabriceren in betrekkelijk korte tijd.
De toegevoegde waarde van deze apparatuur is groot, waardoor Gene Haas, oprichter en eigenaar van Haas Automation Inc. al enkele tientallen jaren in staat is een succesvol NASCAR raceteam aan te houden.
Nu -en na enkele jaren nauwgezette voorbereiding- maakt Haas dan, na een jaar uitstel, zijn entree in de koningsklasse van de autosport.
Daarbij wordt en is nauw samengewerkt met de Scudería Ferrari te Maranello. Op 20 maart kunnen we vaststellen, of Haas inderdaad meteen in de punten rijdt, zoals hier en daar werd gehoord in de aanloop naar het nieuwe seizoen. Haas heeft als rijders Romain Grosjean en Esteban Gutiérrez aangetrokken.

Formule 1 fans verwelkomen nog een nieuwe naam: Renault Sport F1 Team. Helemaal nieuw is Renault natuurlijk niet, het is feitelijk een van de oudste en meest succesvolle merknamen uit de geschiedenis van Formule 1.

Renault stond voor de keuze Formule 1 te verlaten, gehuld in pek en veren en met dat vertrek Red Bull en Toro Rosso wellicht meesleuren (beide namen immers Renault’s motoren af) of het noodlijdende Lotus F1 team over te nemen. Nu is Renault terug in Enstone en zal het in 2016 de rug rechten, ergens achterin de middenmoot of erger de wonden likken en zorgen, dat het vanaf 2017 de weg naar het podium vindt. Vooralsnog moeten fans zich realiseren, dat wonderen niet bestaan en dat de weg omhoog in Formule 1 steiler is dan waar ook ter wereld. Zoals eerder gezegd, omdat Pastor Maldonado de namens hem toegezegde miljoenen van de Venezolaanse staatspetroleummaatschappij aan zich voorbij zag gaan en hij nou eenmaal niet louter op zijn kwaliteiten blijven kon, rijdt vanaf de eerste Grand Prix van 2016 Kevin Magnussen in de Renault en verder heeft Jolyon Palmer zijn stoel ingenomen bij Renault in plaats van Romain Grosjean, die naar Haas vertrok.

Manor F1 Team.

In de voorgaande jaren was het voormalige Marussia steevast op enkele ronden achterstand gezet aan het eind van de race. Troosteloos achterin het rijdersveld je rondjes draaien. Niet de minste namen vonden hun Waterloo in een Russische Formule 1 auto: Timo Glock, Charles Pic, en Max Chilton, Alexander Rossi, geen van hen zagen we nog terug in Formule 1, al is de laatste weer in genade opgenomen als reserverijder bij Manor F1. Jules Bianchi verongelukte met fatale afloop in een Marussia. En wie kent Merhi, of Stevens nog over enkele jaren?
Nu Manor met een nieuw chassis komt en de up to date Mercedes AMG die de verouderde Ferrarimotor vervangt, zal de verwchting dat Manor minimaal af en toe in de punten moet kunnen eindigen getoetst kunnen worden tijdens de Grand Prix van Australië; wat zullen Pascal Wehrlein en Rio Haryanto als rijders van het “nieuwe” Manor F1 Team kunnen laten zien?

Scudería Toro Rosso

Voor de vele fans van Max Verstappen en Carlos Sainz, de rijders van Toro Rosso is het een spannende tijd; gaat Toro Rosso inderdaad profiteren van de motorwissel naar Ferrari? Want ideaal is de deal misschien niet: Toro Rosso rijdt met een 2015 specificatie, wat wil zeggen, dat Toro Rosso met een motor moet doen die gelijk is aan die, die Ferrari gebruikte tijdens de race van Abu Dhabi en die het hele jaar niet mag en kan worden verbeterd. Hoe zal dat gaan? De mensen van Toro Rosso, inclusief Max Verstappen, zeggen dat ze bijna een seconde sneller zijn dan vorig jaar met de nieuwe set-up. We gaan het zien in 2016!

Meld je hier aan voor het gezelligste en meest uitgebreide Formule 1 forum in het Nederlands taalgebied.

 

 

 Alles weten over Formule 1 in 2020?
Hier, op GPPits.net lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!
F1 nieuws

GP Pits Magazine
.