koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
GP CHINA: Raceverslag. Rosberg pakt derde overwinning 2016

You came in like a torpedo!

Voor het oog van de camera spreekt Sebastian Vettel na afloop van de race Daniil Kvyat aan op zijn koers in de eerste bocht van de GP van China. You came in like a torpedo! zegt Vettel.

Kvyat, die als zesde startte, ziet een gaatje aan de binnenkant van de Ferrari van Vettel als die naar buiten instuurt.

Raïkönnen zit links van Vettel, die duidelijk schrikt van de opduikende Kvyat en naar links uitwijkt, zijn voorvleugel dientengevolge ziet uiteenspatten op het achterwiel van Raïkönnen.

De enige uitweg voor Vettel was gas liften geweest, een optie waar een winnaar als Vettel instinctief niet voor kiest.

Als de top drie mannen naar het podium moeten voor de huldiging klopt Kvyat Vettel even op de rug en zegt hij lachend: But it worked, I got the podium!

De grand prix van China ging van start met een top drie die je verrassend kunt noemen: 1. Rosberg, 2. Ricciardo en 3. Raïkönnen.

Vettel, vierde, zit op het vinkentouw en Hamilton, die je normaal gesproken hiertussen zou verwachten, start helemaal achteraan doordat hij tijdens de kwalificatie problemen had met zijn aandrijflijn. Zijn ERS functioneerde niet, wat betekent dat zijn auto niet in staat was energie op te slaan bij het remmen, waardoor er vermogenstekort ontstaat in de vliegende ronde. Hij kon dus geen tijd neerzetten en moest daardoor als laatste starten in de race.

Max Verstappen startte als negende, vlak achter zijn teamgenoot Carlos Sainz.

Verstappens auto was niet helemaal in orde gisteren, hij trok wat naar links. Op het rechte stuk moest ik naar rechts sturen om rechtuit te blijven gaan, maar nu is weer alles in orde.

Bij het formeren van het startveld zien we op de grid terug hoe slim Rosberg in Q2 tijdens de kwalificatie voor de gele softbanden koos. De rijders die tot het eind meedoen in de kwalificatie starten op de banden uit Q2. Daarmee kan hij een lange eerste stint rijden. De rode supersoftbanden, waar alle anderen in de top mee starten, worden verwacht niet meer dan 10 ronden goed te zijn.

De start leverde meteen spektakel op; Ricciardo steekt Rosberg voorbij en neemt de leiding, Vettel tikte zijn voorvleugel eraf op de auto van Raïkönnen. Hij roept over de boardradio dat ”some Australian” (was Kvyat, red.) hem naar buiten dwong, maar Kvyat maakte geen fout, het is een beoordelingsfout van Vettel. Kvyat heeft daarmee de beste start van allemaal en knalt van de zesde naar de derde plek. Max Verstappen verliest drie plaatsen en komt de eerste keer de streep over als twaalfde.

In de derde ronde ligt Ricciardo nog altijd aan de leiding als hij een klapband krijgt. Waarschijnlijk een los stukje carbon van een van de gedesintegreerde voorvleugels uit de start (Hamilton, Vettel)

Ronde 5: Toch maar de Safetycar naar buiten om de baan op te ruimen. Meteen duikt iedereen op rode banden de pits in. Rosberg is zijn voordeel niet kwijt, gaat aan de leiding, maar qua strategie wordt alles nu anders. Massa ligt tweede, Fernando Alonso derde.

Ronde 7: Hamilton, die op de gele softs startte, komt weer naar binnen. In de eerste ronde was hij al binnen voor een nieuwe vleugel en wisselde het team naar de rode supersofts, nu wordt zijn Mercedes weer op gele banden gezet en wordt hem gezegd: We hebben er over nagedacht; hiermee hebben we alle versies gehad en hebben we onze handen vrij voor wat betreft de bandenkeuze. Later zou blijken, dat het team een lange stint wilde rijden op witte mediums. Voor Hamilton leidde dat niet tot heel geweldige tijden, terwijl Rosberg en bijvoorbeeld Verstappen wel strategisch voordeel hadden uit een lange witte stint.

Ronde 8: Safetycar gaat weer naar binnen. Bij de herstart geen incidenten, alles gaat goed. Beide Manors, die niet naar binnen gingen gaan in de top tien meeracen. Wehrlein valt Alonso aan en Haryanto probeert het bij Bottas. Het is -vooral voor de laatste- niet van lange duur. Maar het is wel mooi om te zien. De Manors doen zo nu en dan echt mee, de auto’s en de teamkleding hebben een heel eigen stijl en het is duidelijk dat Manor van plan is om er iets moois van te maken in Formule 1 voortaan, de tijd van spek en bonen is voorbij.

Ronde 9: Kvyat haalt Alonso weer in. Max Verstappen wordt ingehaald door Raïkönnen en Hamilton en is twintigste in de race. Zijn slechte start en pitstop lijken te zorgen voor een mislukte race. In de tiende ronde rijdt het hele veld nog binnen 15 seconden van elkaar. Hamilton haalt Raïkönnen in, Vettel Bottas en Wehrlein. Overal zijn gevechten en inhaalacties.

Ronde 13. Kvyat haalt massa in en ligt nu tweede. Sainz is terug in de top tien na inhalen Gutièrrez die een probleem lijkt te hebben. Ricciardo en Hamilton halen het hele achterveld in en rijden nu respectievelijk elfde en twaalfde, Ricciardo is nu in gevecht met Wehrlein om de vierde plek.

Ronde 17. In de kop is Vettel de enige die op supersofts rijdt, de rest op geel en hij moet nu dus pitten. Verstappen keert nu ook terug in de top 10 als Hulkenberg ook zijn banden moet wisselen. Sainz op plek 6.
Ronde 18. Verstappen is een seconde sneller dan Button die negende is. Nu Perez pit stijgt Sainz naar de vijfde plek, dan Ricciardo, Hamilton, Button, Max Verstappen.

Vettel jaagt inmiddels op Massa voor derde plaats. Kvyat, die tweede ligt achter Rosberg, gaat de pitstraat in. Massa ook, vanaf plek vier, Kvyat komt eruit op softs en haalt het nog net vóór Vettel en houdt daarmee zijn tweede plek. Ricciardo heeft een los stuk carbon op de neus van de auto, dat als een tell tail met de rijrichting meebeweegt.

Na zijn pitstop blijft Rosberg soeverein aan de leiding, Max Verstappen zakt terug naar de vijftiende plek, Sainz is dan elfde. Bij het ingaan van de pitstraat is Vettel Hulkenberg voorbijgereden, Hulkenberg krijgt iets later vijf strafseconden voor het opzettelijk te langzaam rijden in de pitstraat te verrekenen bij zijn volgende pitstop.

Na ongeveer een derde van de race zegt een snelle tussenbalans ons, dat de race enerverend, hier en daar chaotisch maar zeker vermakelijk verloopt. Er zijn overal gevechten en inhaalacties te zien en het veld ligt mooi door elkaar geschud doordat de teams voor zeer verschillende strategieën hebben gekozen.

Ronde 25. Om de tussenbalans van zojuist even te onderstrepen: Raïkönnen ligt tiende, en hij ziet in beide spiegels de opdringerige beelden van de Mercedes van Lewis Hamilton.

R28. Perez zit Button op de staart in bocht 7 en zet ‘m ernaast voor de vijfde plek. Button duikt naar binnen en meteen heeft de Mexicaan Bottas in zijn nek. Bottas knalt hem voorbij op het rechte eind met DRS.

Ronde 30. Rosberg heeft inmiddels een gat geslagen naar Kvyat van 23,6 seconden. Tegen Lewis Hamilton roept het team: Geef het alles wat je hebt! Doe ik toch! Roept hij terug.

Ronde 31 t/m 43. Pitstops. De meesten gaan van geel naar de witte Mediums.
Kvyat en Vettel gingen tegelijk naar binnen, maar Kvyat weet zijn plek te behouden.
Verstappen gaat naar gele softs in ronde 41.

Ronde 43. Max Verstappen zet de snelste tijd 1:40.299.

In de top tien verschuift er dan nog het een en ander.
Max Verstappen haalt Sainz en Bottas nog in in de laatste 5 ronden en wordt daarmee achtste. Hij scoort daarmee vier punten.

Williams heeft -weer- gegokt en verloren door te lang door te blijven gaan op de witte mediums. Zowel Massa als Bottas worstelen met de grip van de auto in de laatste ronden en verliezen tijd en punten.

Red Bull doet het onverwacht goed met een derde en vierde plek, in aanmerking genomen dat Ricciardo aan de leiding lag toen hij lek reed op een stukje Ferrari zien we nog mooie resultaten in het verschiet voor het team van de Oostenrijkse suikerwaterfabrikant.

Hoe het kan dat Renault, de motorleverancier van Red Bull het dan zoveel minder doet is voer voor technische deskundologen.


Uitslag Race GP China 2016:

P	#	NAME			GAP	
1	6	N.ROSBERG		1:41.576
2	5	S.VETTEL		1:41.479
3	26	D.KVYAT			1:42.234
4	3	D.RICCIARDO		1:41.817
5	7	K.RAIKKONEN		1:43.480
6	19	F.MASSA			1:44.176
7	44	L.HAMILTON		1:43.570
8	33	M.VERSTAPPEN		1:42.733
9	55	C.SAINZ			1:43.244
10	77	V.BOTTAS		1:45.811
11	11	S.PEREZ			1:44.687
12	14	F.ALONSO		1:43.523
13	22	J.BUTTON		1:44.883
14	21	E.GUTIERREZ		1:42.202
15	27	N.HULKENBERG		1:41.450
16	9	M.ERICSSON		1:43.654
17	20	K.MAGNUSSEN		1:42.560
18	94	P.WEHRLEIN		1:43.517
19	8	R.GROSJEAN		1:43.563
20	12	F.NASR			1:46.444
21	88	R.HARYANTO		1:43.580
22	30	J.PALMER		1:43.374

 Alles weten over Formule 1 in 2020?
Hier, op GPPits.net lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!
F1 nieuws

GP Pits Magazine
.