koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
GP MALEISIË - RACE: Verslag en de uitslag


De twee torero’s in gevecht, Ricciardo bleek de matador dit keer, al was het zonder bloedvergieten

De Grand Prix van Maleisië werd een prachtige strijd tussen in eerste instantie Red Bull en Hamilton van Mercedes en daarna tussen de twee coureurs van de rode stier

Bij de start ging het weer mis voor Max Verstappen. Dit keer niet door mechanische oorzaak maar omdat Sebastian Vettel hem dwars zat voordat die Nico Rosberg bijna uit de race tikte. Rosberg spinde en moest achteraan aansluiten. Vettel zelf zag zijn wielophanging linksvoor veranderen in een mikadospelletje dat alleen hij verliezen kon.

Ook Massa had een stressvol begin van de race, zijn gaspedaal deed niets. Hij kwam niet van zijn plaats bij de formatieronde en moest de pits ingeduwd worden. Daar werd de boel gereset en kon hij alsnog achteraan van start. Al snel moest hij alweer naar binnen met een leegloper.

In de eerste ronde zagen we Ricciardo naar plek twee opstomen achter Hamilton, Perèz lag derde en Jenson Button vierde, daarachter Räikkönen en Verstappen die dit keer in mechanische zin wel een goede start had, maar door het incident Vettel/Rosberg moest uitwijken naar de uitloopstrook in bocht 1 en zo van de derde naar de zesde plek terugzakte. In verband met de crash komt er een Virtual Safety Car (VSC). Velen, waaronder Button en Perèz gaan meteen al naar binnen voor een bandenwissel.

Direct na de start haalde Verstappen Kimi Räikkönen al in en in bocht 1 pakte hij in het begin van de tweede ronde plek vijf van Bottas terug. Het gevecht met Räikkönen was ook vrij snel beslecht; in ronde vijf lag Verstappen alweer derde achter teammaat Ricciardo.

In ronde negen valt Grosjean in de Haas uit door een spin. Hij komt de grindbak niet meer uit, VSC. Voordat die opgeheven is horen we Verstappen verklaren, dat hij het moeilijk vindt achter Ricciardo te blijven en zijn engineer zegt: zorg dat je het gat zo houdt, maar vervolgens wordt wagen 33 naar binnen gehaald voor nieuwe banden. Max rijdt dan op verse gele soft banden en kan zijn aanval gaan plaatsen. Hij rijdt op nieuw rubber inderdaad sneller dan iedereen voor hem en als de leiders Hamilton en Ricciardo eindelijk ook de pits kiezen voor de rode harde banden is Verstappen raceleider. Kan hij zijn voorsprong uitbouwen zodat hij ruimte creëert voor een extra stop naar de rode, harde banden?

Helaas zien we direct, dat Hamilton sneller is dan Verstappen, ook al rijdt hij op de rode banden. Ook Ricciardo is niet langzamer dan Max Verstappen en als hij dan inderdaad in ronde achtentwintig de pits inrijdt voor de harde banden valt hij terug achter Ricciardo en vóór zijn vaste rivaal Kimi Räikkönen.

Hoogtepunt van de race is ronde 39. Rosberg valt Räikkönen aan in bocht 5 en zet zijn auto aan de binnenkant met het rechter achterwiel in het koetswerk van de Ferrari. Het levert Rosberg een “under investigation” op en vervolgens een tien seconden tijdstraf zonder erg. Hij zou ruim tien seconden voor Räikkönen eindigen en werd derde.

In diezelfde 39ste ronde haakt Verstappen vol aan bij Ricciardo en daagt hem uit. Als Verstappen na twee ronden gevecht de auto naast die van zijn collega zet, weet die ternauwernood Verstappen voor te blijven door een mooie parade bij het uitkomen van bocht 1. De twee torero’s vechten op het scherpst van de snede zonder elkaars punten of de auto’s in gevaar te brengen. Het ziet er werkelijk uit als een sierlijk gevecht met de stier in een Spaanse arena. De mannen ontvangen na afloop van de race dan ook rijkelijk de complimenten van Teambaas Christian Horner op het podium.

Dan gebeurt het: Ronde 41, Lewis Hamiltons Mercedes staat in brand. Het is over voor hem. Een zekere overwinning gaat letterlijk in rook op en de auto staat stil aan de kant van de baan; Lewis Hamilton is ridder te voet.

Ineens is niet Nico Rosberg de slemiel van de race meer maar aartsrivaal Hamilton. Rosberg ligt inmiddels derde en vergroot zijn voorsprong al snel naar meer dan tien seconden om zo de straf die hij opliep bij de inhaalactie op Räikkönen niet ten koste van zijn klassering te laten zijn.

Dan probeert Verstappen het nog één keer: voluit gaat hij achter Ricciardo aan, met wie hij een spectaculaire pitstop deelde tijdens de VSC-situatie in verband met de motorbrand van Hamilton; Beide rijders reden de pits in met een tussenliggende afstand van driehonderd meter.
Tweeënhalve seconde na Ricciardo komt Verstappen de baan op, het team heeft in minder dan vijfenhalve seconde twee pitstops uitgevoerd!

Verstappen moet drie ronden voor het einde de strijd tegen zijn teamgenoot opgeven; de voorsprong van Ricciardo loopt op van negen tienden van een seconde op naar drie seconden.

Max Verstappen wordt tweede.

Op het podium wordt de Red Bull één-twee uitgebreid gevierd met Champagne uit de schoen van de winnaar. Rosberg speelt het spel gezellig mee en ook in de cool down room is de sfeer aangenamer dan anders, nu die niet gevuld wordt door de animositeit tussen de twee Mercedesrivalen.

Na afloop spreken alle betrokkenen van Red Bull hun tevredenheid uit, maar de oplettende kijker ziet Verstappen na afloop van de ceremonie op het podium toch wel buitengewoon chagrijnig op de bank zitten terwijl er op hem ingepraat wordt door een van de engineers van het team. Hij had -uiteraard- liever zelf gewonnen.


Max Verstappen stapt uit de Red Bull nadat hij tweede werd in de Grand Prix van Maleisië

De uitslag:

1	3	D.RICCIARDO	1:39.853	LAP:56
2	33	M.VERSTAPPEN	1:39.366
3	6	N.ROSBERG	1:38.056
4	7	K.RAIKKONEN	1:38.175
5	77	V.BOTTAS	1:39.979
6	11	S.PEREZ		1:39.587
7	14	F.ALONSO	1:38.512
8	27	N.HULKENBERG	1:39.472
9	22	J.BUTTON	1:38.929
10	30	J.PALMER	1:40.073
11	55	C.SAINZ		1:40.644
12	9	M.ERICSSON	1:39.781
13	19	F.MASSA		1:40.466
14	26	D.KVYAT		1:41.552
15	94	P.WEHRLEIN	1:39.653
16	31	E.OCON		1:41.693
12	F.NASR			STOP					
44	L.HAMILTON		STOP					
21	E.GUTIERREZ		STOP					
20	K.MAGNUSSEN		STOP					
8	R.GROSJEAN		STOP					
5	S.VETTEL		STOPAlles weten over Formule 1 in 2020?
Hier, op GPPits.net lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!
F1 nieuws

GP Pits Magazine
.