koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
GP SPANJE: Maximaal

Max Verstappen heeft op zondag 15 mei 2016 iets gepresteerd waar niemand rekening mee hield.

In zijn eerste race voor het Red Bull Racing team komt hij na zesenzestig ronden als eerste onder de zwart-wit geblokte vlag door. Daarmee is Verstappen de eerste Nederlander ooit die aan de leiding gaat van een grand prix, de eerste Nederlander ooit die een grand prix weet te winnen, de jongste coureur aan de leiding van een grand prix ooit, de jongste coureur op het podium ooit, én de jongste grand prix winnaar ooit.

Laten we eerlijk zijn, het Formule 1 seizoen 2016 was voor de Nederlandse Formule 1 fan op donderdag 5 mei al behoorlijk geslaagd. Op die dag wordt bekend dat Max Verstappen gepromoveerd wordt van het opleidingsteam, Toro Rosso, naar het topteam Red Bull Racing. Voor het eerst sinds Jos Verstappen in 1994 voor het team van Benetton reed, zit er weer een Nederlander in een topauto in de Formule 1. Het behalen van het podium behoort ineens tot de mogelijkheden, en op een goede dag moet de Red Bull in staat zijn om mee te doen voor dagsucces.

Op vrijdag neemt Verstappen voor het eerst plaats in de wagen van Red Bull Racing, de RB12. Verstappen maakt indruk door de eerste vrije training te eindigen als zesde, en de tweede vrije training de achtste tijd te klokken. De achterstand op teamgenoot Daniel Ricciardo bedraagt niet meer dan twee tienden. Diezelfde Ricciardo heeft echter vier wedstrijden én twee wintertests meer ervaring met de wagen.

Bij de kwalificatie op zaterdag maakt Verstappen nog meer indruk. Tijdens de eerste en tweede kwalificatie zet hij de derde tijd neer achter de Mercedessen van Nico Rosberg en Lewis Hamilton. In het derde kwalificatiedeel klokt hij de vierde tijd en moet daarbij vijf tienden toegeven op Ricciardo. Langzamerhand wordt duidelijk dat de grand prix van Spanje nog wel eens een heel mooi weekend kan worden voor Verstappen en Nederland.

Bij de start van de grand prix van Spanje moet Verstappen één positie toegeven op Ferrari’s Sebastian Vettel, maar die plek is in bocht twee buitenom alweer heroverd.

De kansen voor Verstappen keren pas echt wanneer Hamilton en Rosberg elkaar in bocht drie in de haren vliegen en de strijd moeten staken in de grindbak. De race is dan al speciaal, want voor het eerst in 2016 gaat er een ander team dan Mercedes, en een andere coureur dan Rosberg met de zege aan de haal.

Ricciardo erft de leiding met in zijn kielzog Verstappen. Carlos Sainz, de voormalige teamgenoot van Verstappen, heeft een superstart meegemaakt vanaf de achtste positie en komt als derde de eerste ronde door als de Safety Car het veld oppikt zodat de marshalls de gestrande Mercedes bolides uit de grindbak kunnen halen.

De wedstrijd is elf ronden oud wanneer Ricciardo voor het eerst de pitstraat opzoekt voor vers rubber. Max Verstappen schrijft op dat moment geschiedenis, want voor het eerst in de rijke historie van de Formule 1 gaat er een Nederlander aan de leiding van een grand prix én is hij de jongste coureur ooit die aan de leiding van een grand prix gaat. Verstappen mag één ronde genieten van zijn koppositie want dan moet ook hij naar de pits voor een nieuw setje Pirelli’s.

De stint na de eerste serie pitstops blijkt bepalend voor het verdere verloop van de race. Wanneer Ricciardo (ronde negenentwintig) en Vettel (ronde dertig) hun tweede stop maken om te wisselen naar de zachte banden, besluit Verstappen om langer door te rijden. Pas zes ronden later maakt Verstappen zijn tweede stop, maar wisselt anders dan Ricciardo en Vettel naar de medium banden.

Een gouden zet zal later blijken.

Kimi Räikkönen maakt een ronde later dezelfde keuze als Verstappen en zo komen beide coureurs aan de leiding van de grand prix.
Verstappen eerste, en Räikkönen daar vlak achter op de tweede plek. Vettel en Ricciardo moeten een derde serie pitstops maken omdat het zachte rubber niet voldoende levensduur heeft om de grand prix uit te rijden. Vettel komt bij die pitstips voor Ricciardo terug de baan op.

Vanaf de laatste serie pitstops komt Räikkönen dichterbij aan Verstappen en nadert zelfs tot op een seconde van de Nederlander. Ronde op ronde krijgt de wereldkampioen van 2007 de mogelijkheid om DRS te gebruiken, maar nooit is het genoeg om Verstappen voorbij te komen. Ook de banden van de beide koplopers houden zich stabiel. In rondetijden rijden ze zelfs dezelfde racepace als Vettel en Ricciardo op jonger rubber.

Rondenlang draait heel Nederland duimen en wordt er door de woonkamers geijsbeerd. Ziggo Sport commentator Olav Mol houdt het in de laatste ronde niet droog en kan de brok in zijn keel niet bedwingen. Maar na zesenzestig ronden grand prix van Spanje is het Max Verstappen die voor het eerst in zijn nog maar korte loopbaan als eerste onder de zwart-wit geblokte vlag doorkomt.

Na de race is het Dr. Helmut Marko die Verstappen samen met de uitgevallen Fernando Alonso opwacht in het parc fermé. Helmut Marko stak ruim een week geleden zijn nek uit voor Verstappen en kreeg daarbij ladingen met kritiek te verduren. Maar zondagmiddag behaalde Verstappen Marko’s gelijk.

Op het podium schalt het Wilhelmus uit de speakers en niet veel later mag Verstappen zijn allereerste Formule 1 bokaal de lucht in houden én de fles champagne ontkurken.

Zondag 15 mei 2016 is een droomdag voor de Nederlandse autosport.

Alles viel zondag op het Circuit de Barcelona-Catalunya op de juiste plek. Natuurlijk vielen de Mercedessen uit, en natuurlijk winnen deze mannen normaal gesproken relatief makkelijk de wedstrijd. In dat geval had Verstappen wellicht ‘maar’ een derde plek gescoord, waar Nederland ook mee in extase zou zijn. Maar Max Verstappen heeft vandaag een voorschot genomen op alles wat er in zijn carrière nog te komen staat.

Het was vandaag zijn eerste, maar zeker niet zijn laatste.Alles weten over Formule 1 in 2020?
Hier, op GPPits.net lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!
F1 nieuws

GP Pits Magazine
.