koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
Het belang van de distributieriem

Misschien wel een van de belangrijkste onderdelen van de auto, de distributieriem. Zonder distributieriem kom je nergens, want de distributieriem brengt de voortgang in de auto. En voortgang is in een auto belangrijk, daarmee maak je kilometers. Den dat is waarom we uiteindelijk allemaal een auto kopen, veilige comfortabele kilometers rijden.

Motoren bestaan uit belangrijk draaiende delen, de krukas en de nokkenas. Daarbij zijn er cilinders waarin een mengsel van zuurstof en brandstof tot ontbranding wordt gebracht. In elke cilinder zitten ook zuigers en kleppen.

Bij het starten van de motor gaat de krukas draaien, daarnaast gaan ook de cilinders op en neer. Aan eind de krukas zitten een tandwiel waarna de distributieriem is bevestigd. Aan de andere kant zit de distributieriem vast met de nokkenas. De distributieriem zorgt dus dat de nokken - en krukas draaien.
De nokkenas zorgt ook voor de timing en stand van de cilinders en bijhorende zuigers en kleppen. Zonder distributieriem dus geen lopende motor!

Gaat de distributieriem stuk dan wacht een grote reparatie. Vaak moet een groot gedeelte van de motor worden gedemonteerd om de riem te kunnen vervangen. Daarnaast moet de riemen, afhankelijk van het aantal gereden kilometers, soms ook preventief worden vervangen. Mocht de distributieriem knappen dan kan er namelijk nog grotere schade aan de motor ontstaan. En dan voel je in de portemonnee! Daarnaast kost het vervangen van een distributieriem een monteur veel tijd en geld. En dat is wat je als consument nu net niet wilt.


Foto van de schokdemper afkomstig van euautoonderdelen.nl

Voor elke auto is er een bepaalde interval wanneer de distributieriem preventief moet worden vervangen. Dit kan in de garage, want het is een enorme klus. En het is belangrijk dat het juiste gebeurd, anders loopt de motor niet of niet goed.
In de Formule 1 wordt niet gewerkt met een distributieriem maar met tandwielen. Een motor draait in de Formule 1 een enorm hoog toerental, hierbij is een riem kwetsbaar. En daarnaast kan het knappen van de riem voor enorme schade zorgen. Formule 1 en de materialen die gebruikt worden zijn duur.

Daarnaast moet motoren in de Formule 1 langer meegaan, vroeger was dat slecht een enkele Grand Prix. Tegenwoordig mogen teams per seizoen een poule van motoren gebruiken, gebruik je meer motoren dan krijg je een gridstraf. En een gridstraf kan duur zijn in de Formule 1. Je kan er de wereldtitel mee verspelen. Zo is de Ferrari motor op dit moment bijvoorbeeld wel erg snel maar niet betrouwbaar, dat heeft Charles Leclerc al een gridstraf gekost. Het is dus belangrijk dat je betrouwbaar bent in de Formule 1, niet alleen snelheid is belangrijk. Op sommige circuits kan een gridstraf heel duur zijn, zo kun je in Monaco bijvoorbeeld nauwelijks inhalen. Het is daarom ook belangrij dat als je een gridstraf krijgt, en tactisch te pakken. Zo kan op een circuit zoals bijvoorbeeld Barcelona wel goed worden ingehaald.

In onze straatauto’s is het toerental gelukkig niet zo hoog en is een riem afdoende. Naast riemen zijn er ook kettingen.Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GPPits.net lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!
F1 nieuws

GP Pits Magazine
.