koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
Max mist pole op haar na, Ricciardo 7de


Uitslag van de kwalificatie voor de Grand Prix van Mexico 2017

Max Verstappen mistte een eerste pole position op een haar na. Vettel was in de allerlaatste stint in Q3 maar een fractie sneller dan de Nederlander met 0,086 seconden.

Hamilton begon sterk in Q1 met 1:17.518. Hij was daarmee zeshonderdsten sneller dan zijn teamgenoot Bottas, die al enige maanden worstelt met zijn vorm. Bijna alle rijders monteerden de Ultrasofts. Alleen de Ferrari’s, de Red Bull en Stoffel Vandoorne startten de eerste sessie op de rode Supersofts.

Pièrre Gasly was de schlemiel van de zaterdag met een auto die in de pits bleef wegens panne. Hij kreeg een paar keer te horen voor en tijdens Q1 dat het toch nog goed ging komen, kleedde zich dan om van poloshirt naar raceoverall maar toen puntje bij paaltje kwam bleef hij slechts toeschouwer van het main event van de zaterdag in Mexico.

Naast Gasly moesten de beide Saubers en de HAAS afhaken aan het eind van Q1. Grosjean was weer veelvuldig op de radio te horen. De Fransman lijdt sinds hij bevestigd is voor 2018 aan een vormcrisis van jewelste.

Verstappen zette de snelste tijd van de middag in Q2. Hij kwam naar buiten, leek een vliegende ronde te rijden maar haakte af in sector 3 om daarna drie keer achtereen paarse sectortijden te noteren, waarmee hij 1:16.524 noteerde. Niemand kwam zaterdagmiddag meer aan die tijd.
Daniel Ricciardo kwam er niet bij in de buurt, zijn snelste rondje in Q2 was een 1:17.631. ruim 1,1 seconde langzamer dan zijn teamgenoot. Hij kreeg zijn banden niet aan het werk zaterdagmiddag en meer rijders worstelden daarmee. Verstappen lijkt het antwoord daarop gevonden te hebben door twee snelle ronden achtereen te rijden, waarbij hij in de eerste ronde de derde sector gebruikte om zich goed te positioneren en de batterij op te laden met geregenereerde kynetische energie.
Alleen Sebastian Vettel kwam in Q2 enigszins in de buurt van Verstappen met een hoge 1:16, maar de beide Mercedessen moesten hun meerdere erkennen in Verstappen met een kleine seconde achterstand.

Aan het eind van Q2 moesten Brendon Hartley, de beide Williams en de McLarens afhaken.

Als de derde kwalificatieronde begint, zit iedereen op het puntje van zijn stoel, nu gaat het er echt om. Verstappen heeft laten zien de snelste te zijn, maar de kenner weet: Hamilton en Vettel hebben een knop op het stuur waarmee ze de motor één ronde een stuk kunnen opschroeven.

En jawel, Verstappen noteert na de eerste run 1:17.574. Daarmee pakt hij opnieuw P1, maar het is nog niet gedaan, het verdict valt altijd pas net na de vlag.

Grote concurrent Daniel Ricciardo noteerde in de eerste run 1:17.447, de vierde tijd.
Er ontstaat rondom de baan wel meteen spanning, want Bottas protesteert tegen Verstappen omdat die hem in zijn snelle ronde gehinderd zou hebben. De wedstrijdleiding geeft een “under investigation” te kennen en daarmee staat ieder resultaat toch weer op losse schroeven.

De tweede run in Q3 laat dan niet lang op zich wachten. Verstappen probeert andermaal zijn dubbele snelle ronde te doen maar het mislukt. Hij krijgt zijn banden niet op de ideale temperatuur dit keer en daardoor tikt Vettel net iets eerder de eindstreep aan dan de Limburgse coming man van de Formule 1.

Verstappen staat voor de derde keer in zijn carière op de eerste startrij als tweede. Ricciardo, bekend als kwalificatiebeest, komt niet verder dan een zevende plek. Het staat nu 12 tegen 6 over het hele seizoen.

Na afloop zei Christian Horner het volgende over het verloop van de kwalificatie tegen Sky Sports:

Max bouwde het gewoon heel slim op, door hard te gaan in de eerste twee sectoren om de banden goed te krijgen. Vervolgens gebruikte hij de rest van de eerste snelle ronde om ze goed te houden, waarna hij er een fantastische eerste snelle ronde in Q3 uit wist te persen. In zijn tweede poging probeerde hij dezelfde tactiek te hanteren, maar dat lukte helaas niet. Het is jammer dat we niet van pole position starten, maar onze racesnelheid is goed genoeg hier.

Over Daniel Ricciardo zei hij: We moeten kijken waar het mis ging bij Daniel Ricciardo. Op de een of andere manier lukte het hem niet de banden aan het werk te krijgen. We weten wat hij kan, dus we vertrouwen op een sterke race.

Een uur na de qualy doet de wedstrijdleiding uitspraak, het incident Verstappen -Bottas is een niets-aan-de-handje. En daarmee staat de startgrid voor de wedstrijd van vandaag vast.Alles weten over Formule 1 in 2020?
Hier, op GPPits.net lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!
F1 nieuws

GP Pits Magazine
.