koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
Max Verstappen bij Scuderia Toro Rosso in 2016, wat gaat het worden?

Max Verstappen rijdt in het komende seizoen weer bij de Scudería Toro Rosso van Red Bull. Toro Rosso is een opleidingsteam van Red Bull, waar jonge talentvolle rijders een serieuze kans krijgen om zich te bewijzen in de grand prix races voor het Formule 1 wereldkampioenschap. Dat is niet niks.

Nu is Max Verstappen inmiddels een alom gewaardeerd en erkend groot talent. Zo had hij bijvoorbeeld ook bij het beste team van deze periode kunnen rijden-Mercedes AMG- maar koos hij voor het Red Bull programma om bovengenoemde reden. Het verschil voor Max Verstappen zit hem uiteraard in de functie-inhoud; Bij Mercedes AMG had hij op vrijdag af en toe een ritje mogen maken, hier en daar een test mogen doen in 2015 en waarschijnlijk ook in 2016. Bij Red Bull kreeg hij een stoel in een Toro Rosso, reed 49 WK punten bij elkaar, werd onder andere twee maal vierde tijdens een grand prix. Dat is andere koek. Dat is ervaring opdoen op je zeventiende en achttiende, en op dat fundament gaat Max Verstappen verder bouwen in het komende seizoen.

Dat begint met de tests in Barcelona eind februari. Max rijdt de tweede (23-02-2016) en de vierde dag (25-02-2016) van de testsessie. Dan wordt er intensief getest met -als het goed is- de nieuwe racewagen, die geheel opgebouwd is op basis van de ervaringen van 2015 (wat kan er beter?) rondom de nieuwe motor van Ferrari. Want Toro Rosso stapte over van Renault aandrijflijnen -die in 2015 vaak uitvielen en te weinig krachtig waren- naar de Ferrari motor volgens de specificaties van 2015. De vraag waarom Ferrari de 2015 en niet de 2016 motor aan STR levert is nog niet echt beantwoord door Ferrari. Maar dit is wel duidelijk: De Ferrari 2015 heeft al bewezen veel beter te zijn dan de Renault 2015. Of Renault zich significant zal weten te verbeteren met de 2016 motor staat nog te bezien. Daarmee lijkt het voor Toro Rosso in ieder geval duidelijk, dat de auto die binnenkort gepresenteerd zal worden, beter zal zijn dan die van het jaar ervoor.

Het wordt een spannend jaar, 2016. Voor Max Verstappen, voor zijn team, voor zijn fans en voor zijn teamgenoot, die in de media behoorlijk in de schaduw kwam te staan van Verstappen. In Spaanse media sprak Carlos Sainz junior onlangs over die situatie;

Verstappen krijgt meer media exposure, maar de statistieken tonen, dat ik drie inhaalacties minder maakte vorig jaar, zegt de eenentwintigjarige Spanjaard. De regie van F1 TV bepaalt wat de kijkers wereldwijd te zien krijgen, ik heb minstens zoveel spektakel laten zien als Max, maar dat laten ze niet zien op televisie. Maar op de pit wall zien ze dat wel hoor, dat zijn de cijfers en cijfers, die liegen niet! zo zegt Sainz.
Velen hadden het al na een half jaar over Max Verstappen als de nieuwe Schumacher, de nieuwe Ayrton Senna. En als ik Verstappen nou om zijn oren rijdt, wat ben ik dan? Vraagt Carlos Sainz zich hardop af.
Dan volgt nog een verhaal over de goede sfeer, hoe fijn het is, dat de twee jonge coureurs het zo goed kunnen vinden, dat ze elkaar beter maken door elkaar op te jutten en meer van dat soort gemeenplaatsen, maar duidelijk is wel, dat Carlos Sainz ook van plan is het te gaan maken in de Formule 1 wereld van de eenentwintigste eeuw en zich enigszins achtergesteld voelt ten opzichte van de Nederlander die zoveel lof oogstte in de vakpers. Dat kan best wrijving en stress opleveren. De twee rijders waren vorig jaar nieuwe loten aan de stam, jonge beertjes met een hoog knuffelgehalte. Nu gaan ze bijna alle Grand prix voor de tweede keer rijden. Voor Verstappen zal het lastiger worden dan voor Sainz om zijn prestaties van vorig jaar te evenaren of te verbeteren. Immers, Sainz viel erg vaak uit met materiaalpech.

Het team krijgt te maken met de concurrentie van vorig jaar én met nieuwe concurrentie. In 2015 streed STR met Sahara Force India, Sauber en Lotus om de vijfde plaats. In de tweede helft van het seizoen nam Force India duidelijk afstand en haakte Sauber min of meer af, waardoor het een gevecht werd om de zesde plek met Romain Grosjean en Pastor Maldonado van Lotus Mercedes.
Voor 2016 zal de concurrentie groter zijn als alle verwachtingen uitkomen;
• Sahara Force India zal zich handhaven rondom die vijfde plek
• Lotus is Renault geworden en het valt nog te bezien of dat veel beter gaat presteren dan vorig jaar. We moeten wachten op de eerste race om daar echt iets over te kunnen zeggen. Wel is duidelijk, dat men graag vooruit wil.
• Sauber hoopt zich te verbeteren, maar eerlijk gezegd valt te verwachten dat Sauber het niet zal redden om veel beter uit te komen dan laatste of een na laatste aan het eind van het komende seizoen.
• Manor F1 Team zal zich aanmerkelijk gaan verbeteren in het komende jaar. Verwacht wordt dat ze serieus mee gaan rijden rondom de plaatsen zeven tot en met negen in het kampioenschap. Dat is aanmerkelijk beter dan in 2015, waarin beide auto’s vier tot vijf keer op een ronde gezet werden tijdens de meeste races. Mercedes levert voor 2016 de motoren en Williams levert de versnellingsbak en het differentieel met achterwielophanging. De verwachting is, dat Manor het komende jaar de eerste punten gaat pakken voor het wereldkampioenschap. Een belangrijke stap voorwaarts.
• McLaren zou met de Honda motoren het lek boven hebben en vele PK’s hebben gevonden in een grotere turbo en een betere energieopslag in het hybride systeem. Als dat waar is, zal McLaren wellicht eerder met Red Bull en Force India, wellicht zelfs Williams concurreren dan met Toro Rosso. Maar wonderen bestaan niet, dus laten we er voorlopig maar vanuit gaan, dat McLaren de jongens van Toro Rosso regelmatig tegen gaat komen op de baan. En voor McLaren rijden twee wereldkampioenen; Jenson Button en Fernando Alonso. Beide zeer ervaren maar ook zeer gedreven rijders die eerzuchtig rijden en op het podium thuishoren.
• HAAS treedt binnen in het hemelrijk van de autosport. En dan weten we allemaal: dat wordt voorlopig niks. Je debuut maken in F1 is altijd een oefening in nederigheid nietwaar? Maar er is een verschil: dit keer is het een debuut onder begeleiding. Van Ferrari. Die begeleiding gaat ver, men heeft honderden personeelsleden uitgeleend aan Haas, voor korte en langere tijd, veel inzicht gegeven in de techniek, aerodynamische ondersteuning gegeven (windtunnel) en ongetwijfeld op alle fronten meegedacht. Haas rijdt natuurlijk wel rond met de 2016 motor, net als Sauber en Ferrari zelf.

Zo de concurrentie op een rij gezet mogen wij verwachten, dat het een zwaar seizoen wordt voor de jonge mannen van Scuderia Toro Rosso. En daarmee een spannend jaar voor de liefhebber die smacht naar mooie, gloedvolle en spannende races tussen Ferrari, Mercedes en Williams in de top, daarachter Red Bull in gevecht met Williams en Force India, daarachter de mannen van McLaren, STR, enfin, het zou wel eens een geweldig spannen seizoen kunnen worden, met 21 races nog wel.

praat mee over seizoen 2016
praat mee over Max VerstappenAlles weten over Formule 1 in 2020?
Hier, op GPPits.net lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!
F1 nieuws

GP Pits Magazine
.