koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
Praktische gevolgen Verstappen-Kvyat uitwisseling

Het is een zeldzaamheid dezer dagen dat twee rijders gedurende het seizoen van teams wisselen. Met de ingewikkelde recente regelgevingen met betrekking tot het aantal toegestane motoren, bandenkeuzes, etc. is het dan ook niet zo vanzelfsprekend hoe de situatie er nu uitziet voor Verstappen en Kvyat. Hieronder geven we een kort overzichtje om een aantal zaken op te helderen.

Gescoorde punten
Qua puntentelling verandert er niets. Zowel Verstappen behouden het aantal punten dat ze ditt jaar bij respectievelijk gescoord hebben bij Toro Rosso en Red Bull. Verstappen blijft dus tiende met dertien punten en Kvyat achtste met 21 punten. Ook bij de constructeurs wijzigt niets. Red Bull en Toro Rosso behouden respectievelijk hun 57 en 17 punten.

Bandenkeuzes
Tegenwoordig dienen bandenkeuzes voor een Grand Prix op voorhand te worden gedaan, voor de Europese en Noord-Amerikaanse races is dat acht weken op voorhand. Dit betekent dat de keuzes voor de GP’s van Spanje, Monaco, Canada, Azerbeidzjan en Oostenrijk al vastliggen. Maar hoe is dit nu precies vastgelegd? De regelgeving is zo dat de bandenkeuze gemaakt wordt door het team en niet de rijder. Dit betekent dat Verstappen aan de bak zal moeten gedurende deze races met de banden die bij Red Bull aanvankelijk werd geselecteerd voor Daniil Kvyat. Kvyat zal op zijn beurt dan weer aan de bak moeten met de banden die Toro Rosso al had gekozen voor Verstappen. Toeval luidt nu dat beide selecties voor de GP van Spanje aardig van elkaar verschillen. Bij Red Bull hadden ze gekozen voor twee harde, vier medium en zeven zachte bandensets terwijl Toro Rosso koos voor één harde, zes medium en zes zachte sets. Beide coureurs zullen dus met een andere samenstelling moeten werken dan eerst geanticipeerd.

Krachtbronnen
Deze is simpeler dan je zou verwachten. De reglementen zijn hier opgesteld met betrekking op een rijderspositie in een team. Dus hoeveel rijderswissels er ook plaatsvinden in een bepaalde wagen, het reglement geldt enkel voor die specifieke wagen. Dit betekent dat Verstappen en Kvyat elkaars lijst van gebruikte hoeveelheid krachtbronnen en onderdelen zullen krijgen. Beide piloten zitten aan hun eerste motor van het seizoen, maar Kvyat heeft al meer onderdelen gebruikt dan Verstappen, wat de Nederlander dus een klein nadeel oplevert. Ook Kvyat kan een nadeel ondervinden moesten onderdelen van de motor van zijn Toro Rosso vervangen worden. Dit is zeer waarschijnlijk na de opgave van Verstappen in Rusland, vanwege motorproblemen.

Versnellingsbak
Zelfde situatie als met de motoren. De enige verandering volgt uit deze regel:

Indien een rijder wordt vervangen na de eerste, tweede, derde, vierde of vijfde race van een periode van zes races, en ook in al deze races gefinisht is, dan moet de vervangende rijder de versnellingsbak gebruiken die de aanvankelijke rijder gebruikte.

Dit betekent dat Kvyat de kans heeft om een nieuwe versnellingsbak te gebruiken in Spanje, zonder sancties, gezien de uitvalbeurt van Verstappen in Rusland. Verstappen moet daarentegen verder met de eerste versnellingsbak van Kvyat.

Ingenieurs
Hier zijn geen reglementen over gemaakt en elk team beslist zelf hoe ze hun ingenieursposten invullen. Vanzelfsprekend is dat Gianpiero Lambiase, die tot nu toe race ingenieur was van Kvyat bij Red Bull, die rol nu zal vervullen voor Verstappen. De ingenieur van Verstappen bij Toro Rosso daarentegen is na een dispuut met teambaas Frank Tost opgestapt en dus is het onduidelijk wie Kvyat als ingenieur zal krijgen bij Toro Rosso.Alles weten over Formule 1 in 2020?
Hier, op GPPits.net lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!
F1 nieuws

GP Pits Magazine
.