koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
Preview: Grand Prix van Europa

Een logistiek huzarenstukje, dat is de verhuizing van het Formule 1 circus vanuit Canada naar Azerbeidzjan. Slechts vier dagen waren er nodig om alles af te breken, alle vracht de halve wereld over te sturen en alles weer op te bouwen. Een vooruitblik op de eerste Grand Prix van Europa sinds 2012.

Baku City Circuit
De Grand Prix van Europa heeft een nieuw thuis gevonden in Azerbeidzjan. Voorheen werd de naam ‘Grand Prix van Europa’ gebruikt om te maskeren dat er een land een tweede Grand Prix zou krijgen. Zo werd jarenlang de tweede Grand Prix in Duitsland op de Nürburgring omgedoopt tot Grand Prix van Europa. Later was het de beurt aan het Spaanse Valencia om de titel van Europese Grand Prix te dragen.

De race in Bakoe is de eerste Europese Grand Prix die wordt verreden sinds 2012. Toen won Fernando Alonso op het Valencia stratencircuit. Het is tevens de eerste Grand Prix die de naam Europese Grand Prix krijgt toebedeeld zonder dat het land ook een andere Grand Prix heeft die de landstitel (bijvoorbeeld Grand Prix van Azerbeidzjan) draagt.

Het Baku City Circuit is een stratencircuit dat midden in de hoofdstad van Azerbeidzjan is aangelegd. Het circuit is ontworpen door Formule 1 huisarchitect Hermann Tilke en bevat twintig bochten. De omloop belooft één van de snelste stratencircuits ooit worden. Daarnaast is het circuit met zes kilometer en zes meter het op één na langste circuit van de kalender, alleen Spa Francorchamps is, met een totale afstand van zeven kilometer en vier meter, langer. Het circuit wordt bij voorbaat al geroemd om de ultra smalle passage tussen bochten 8 en 12.

In de aanloop van het evenement ging de Azerbeidzjaanse coureur Gulhuseyn Abdullayeval rond het circuit met een GP3 auto van vorig jaar. Enige conclusies zijn er niet te trekken aan de demo/testrun van Abdullayeval, maar het geeft een goed beeld van hoe het circuit eruit zal zien.

Zonnig en droog in Bakoe
Waar de teams vorig weekend in Canada nog gebruik moesten maken van dikke jassen, zal aankomend weekend een t-shirt met korte broek volstaan. Het wordt met temperaturen rond de dertig graden warm in Bakoe.

Ook de kans op regen is in tegenstelling tot vorig weekend erg klein. De teams zullen blij zijn met de weersverwachting voor het raceweekend. Want het zal zaak zijn om zo snel mogelijk veel informatie te verzamelen voor het nieuwe circuit, en dat gaat het beste met droog weer.

Rosberg onder druk na matige races
Nico Rosberg had een ruime voorsprong nadat hij de eerste vier races van dit seizoen wist te winnen. Maar sinds de Grand Prix van Spanje heeft de Duitse Mercedes coureur het moeilijk. In Spanje viel hij uit, in Monaco had hij geen vertrouwen in de auto en in Canada hield een mislukte start Rosberg van het podium.

De voorsprong van Rosberg is gereduceerd tot een schamele negen punten. Want waar Rosberg voor elk puntje moest strijden, sleepte Hamilton maarliefst twee zeges in de wacht. In Bakoe zal het dus zaak zijn voor Rosberg om de kleine voorsprong die hij nog heeft in stand te houden.

Vrijdag 17 juni 2016
11:00 - 12:30 Eerste vrije training
15:00 - 16:30 Tweede vrije training

Zaterdag 18 juni 2016
12:00 - 13:00 Derde vrije training
15:00 - 16:00 Kwalificatie

Zondag 19 juni 2016
15:00 RaceAlles weten over Formule 1 in 2020?
Hier, op GPPits.net lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!
F1 nieuws

GP Pits Magazine
.