koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
Wat gaat er gebeuren deze winter in de Formule 1? DEEL 1

Wat gaat er gebeuren deze winter in de Formule 1? DEEL 1
door: Robbert van Brenkelen

Dat is wat iedereen wil weten, formule 1 fans vragen zich af wat er achter die hermetisch gesloten deuren gaat gebeuren en al is gebeurd bij de teams die zich voorbereiden op het nieuwe Formule 1 seizoen. We zetten met de kennis van nu in een driedelige serie op een rij met wat er bekend is en wat er te verwachten valt van de teams in 2016;


FORCE INDIA IN 2016
SAHARA FORCE INDIA
Coureurs: Nico Hulkenberg en Sergio Perez
Motor: MERCEDES AMG klantenmotor

Waarschijnlijk gaat Force India onder de naam Aston Martin rijden in het jaar 2016. Ook een mogelijkheid: Force India met een Aston Martin genaamde Mercedes AMG motor. Aston Martin is al enige tijd in onderhandeling met Mercedes over de samenwerking op motorengebied. De sportwagenfabrikant uit Engeland levert in de Vantage V8 en V12 motoren en in de DBS en de Vanquish V12’s. De blokken voor de huidige motoren worden geleverd door Ford en verder opgebouwd en afgewerkt in Aston Martins fabriek in Gaydon (GBR). Gezien de emissie-eisen van de nabije toekomst ziet Aston Martin zich genoodzaakt een partner aan zich te binden die hoogwaardige V8 en V12 ready-to-use motoren leveren kan die aan die eisen voldoen en passen bij de filosofie van het sportwagenmerk. Dan kom je al snel bij AMG uit.

Beide rijders van het team hebben een doorlopend contract. De 25-jarige Sergio Perez haalde het podium in Sochi (RUS) met een derde plaats en eindigde met 78 punten in 2015 op de negende plek. Hij heeft zich gedurende het seizoen 2015 regelmatig in de kop van het veld laten zien en scoorde 12 van de 19 races punten.
Nico Hulkenberg (28), die halverwege het seizoen kans zag een uitstapje te maken naar Le Mans om daar de 24 uursrace te winnen, eindigde op de tiende plek, met 58 punten. Die punten sprokkelde hij bij elkaar in 9 van de 19 wedstrijden.

Force India’s CEO Vijay Mallya verwacht met de deal met Aston Martin een impuls voor het team en meerwaarde voor nieuwe sponsoren. Voor 2016 is er dus nog geen revolutie te verwachten bij het team dat voorheen respectievelijk onder de naam Etihad Aldar, Spyker, Midland en Jordan Grand Prix uitkwam. Ze zullen zich waarschijnlijk handhaven rond de plek waar ze nu staan in het veld, vijfde.


HAAS in 2016
HAAS F1 TEAM
Coureurs: Romain Grosjean en Esteban Gutiérrez
Motor: FERRARI ’16 klantenmotor

Haas is het nieuwe team in 2016. Met steun van Ferrari is men hard aan het werk om een goed chassis te bouwen waarin de Ferrari 2016 klantenmotor geïntegreerd wordt.

Haas kaapte Grosjean weg bij Lotus en trok Gutiérrez aan, die al een seizoen reed bij Sauber en daarna testrijder werd bij Ferrari.

Door sommige analisten wordt Haas gezien als een satelietteam van Ferrari, zoals Toro Rosso al enige jaren functioneert voor Red Bull. Heel raar is die gedachte niet; Ferrari ontsloeg recent enkele tientallen medewerkers, die vervolgens allemaal aan de slag gingen voor Haas en na enige maanden allemaal weer terugkeerden bij Ferrari in Maranello. Voor Mercedes AMG was dat een reden om een officieel onderzoek te eisen bij de stewards of the race voor de GP in Abu Dhabi omdat zij sterke vermoedens hadden dat Ferrari van de situatie met Haas gebruik had gemaakt door ook onderdelen voor de Ferrari raceauto te verbeteren naar aanleiding van tests in de windtunnel van Ferrari in de tijd die was ingekocht door Haas.
De tijd dat een Formule 1 team een windtunnel mag gebruiken is namelijk beperkt tot tweeëneenhalf uur per dag.
Nu er in Maranello ook voor Haas veel onderdelen werden getest trok Mercedes de conclusie, dat Ferrari de gegevens die de Haas-onderdelen opleverden ook kon gebruiken voor de updates die vanaf de Spaanse Grand prix werden ingevoerd dit jaar op Ferrari’s eigen bolides.
De FIA oordeelde na een hoorzitting voorafgaand aan de Abu Dhabi Grand prix echter, dat er geen sprake was van een overtreding van de windtunnelquota door Ferrari.

Haas maakt kans op een vliegende start in de Formule 1; op papier staat er een goede package met een verbeterde Ferrari motor, een goed doortimmerd en langdurig getest chassis een beetje leunend op de kennis uit het roemruchte Maranello, een ervaren rijder als Romain Grosjean en als gezegd, ook Gutiérrez komt niet net pas kijken. Haas kan een serieuze bedreiging gaan vormen voor teams als Sauber, Renault, Red Bull Racing en Toro Rosso.


LOTUS
RENAULT F1 TEAM in 2016
Coureurs: Pastor Maldonado en Jolyon Palmer
Motor: RENAULT SPORT works

Kort geleden maakte Renault Automobiles bij monde van de hoogste baas Carlos Ghosn bekend, dat Renault Lotus F1 overneemt per 1-1-2016.
Renault was tot de conclusie gekomen, dat meedoen in de Formule 1 als motorenleverancier niet opleverde wat het kostte, dreigde enige tijd door een slechte huwelijksfase met mega-succespartner Red Bull met een definitief vertrek uit de Formule 1 en rekte de onderhandelingen met Lotus en Red Bull tot pas in de eerste week van december 2015 duidelijkheid kwam over de toekomst: Lotus wordt Renault en dat betekent dat het team weer afscheid moet nemen van Mercedes AMG als leverancier van een zeer betrouwbare en krachtige motor.
Dat laatste in aanmerking genomen en gezien de kort resterende tijd van voorbereiding voor het nieuwe seizoen en de positie die Lotus inneemt aan het einde van 2015 mag Renault slechts hopen op handhaving van de zesde plek in 2016.

Renault zal aantreden met Pastor Maldonado en Jolyon Palmer, beide al aangekondigd, gecontracteerd en bevestigd door het Lotus F1 Team. Maldonado brengt een mooi bedrag uit Venezuela mee en Palmer, die in plaats komt van Romain Grosjean (vertrokken naar Haas) zou zich wel eens kunnen aansluiten in het rijtje Kvyat, Verstappen, Nasr en Sainz als talentvolle nieuwe F1 rijder voor meerdere seizoenen en daarmee een bijdrage leveren aan een jonger en levendiger startveld.

De livery van de auto’s -nu in het zwart – goud, een verwijzing naar de John Player Special livery uit de jaren 80 van de vorige eeuw- zal ingrijpend veranderen, naar verwachting zullen de auto’s van Renault in geel uitgevoerd worden, zoals dat bij Renault Sport te doen gebruikelijk is.Alles weten over Formule 1 in 2020?
Hier, op GPPits.net lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!
F1 nieuws

GP Pits Magazine
.